Norge

Bhoomi ble truet med fengsel eller utvisning hvis hun ikke overførte penger til «UDI»

Flere innvandrere skal ha blitt utsatt for metoden som foreløpig er ukjent for norske myndigheter. Også andre steder i verden har innvandrere blitt utsatt for lignende forsøk på svindel.

Fredag fikk Bhoomi Chandrakant Gajjar (t.h.) en telefon fra noen som utga seg for å være fra UDI. De ba henne overføre penger, hvis ikke kunne hun bli kastet ut av landet. Nå ønsker hun og mannen Banarjee Debayan å advare andre innvandrere mot metoden.
  • Stine Spjelkavik Hansen
  • Mala Wang- Naveen
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Hvis jeg ikke gjorde som de sa var det tre alternativer. Det første var at jeg kunne havne i fengsel, det andre at jeg ville bli deportert og sendt til India med neste fly. Det tredje alternativet var at de kom til meg og at jeg måtte betalte en større bot, sier Bhoomi Chandrakant Gajjar til Aftenposten.

Hun er inder, og bosatt i Trondheim. Fredag opplevde hun et svindelforsøk der noen utga seg for å være fra UDI.

Den som ringte ba om å få overført penger i forbindelse med visumbehandling.

  • Norske bedrifter rammes av millionbedrageri: Økokrim advarer toppsjefer mot ny svindelmetode

Sjekket nummeret

Mens hun var i samtalen sjekket hun opp nummeret vedkommende ringte fra. Det fremsto da som at det faktisk var UDI som ringte.

Oppringeren forklarte henne at det var viktig at hun gjorde som hun ble fortalt, hvis ikke ville det få alvorlige konsekvenser.

Det var da de la fram de tre alternativene.

I samtalen fikk Gajjar beskjed om at hun ikke kunne legge på, eller ringe opp nummeret hun ble ringt eller andre i UDI. Vedkommende sa at hun heller ikke kunne dele informasjonen hun mottok, samt at hun måtte bli der hun var.

Mistenksom og redd

Hun fikk beskjed om å overføre 20.000 norske kroner via Western Union til et navn i Kina, eller å møte opp på en adresse i Søndre gate i Trondheim med kontanter.

– Jeg ble mistenksom da de ba meg overføre pengene dit, men jeg var også redd. Jeg tenkte at om de vet navnet mitt så vet de også hvor jeg bor, sier kvinnen som ble bekymret for familien.

Hun fikk beskjed om at hun ble fulgt med på, og at å ikke adlyde ordrene hun hadde fått var en alvorlig forbrytelse. Derfor turte hun ikke annet enn å sette seg i en taxi.

– Jeg var redd, så jeg ga taxisjåføren en lapp der jeg ba han kjøre meg til politihuset, sier hun.

Politiet etterforsker saken

Politiet i Trøndelag bekrefter å ha mottatt anmeldelsen, men har ikke funnet ut hvem som står bak.

Da Bhoomi opplevde svindelforsøket ga hun en taxisjåfør, der hun ba sjåføren ta henne til Sentrum politistasjon i Trondheim.

– Vi vil forsøke å ettergå elektroniske spor i saken, sier krimvaktleder Marit Johanne Bye til Aftenposten.

Som følge av hendelsen har ektemannen til Gajjar, Banarjee Debayan, lagt ut en advarsel på en Facebook-side for indere som er bosatt i Norge.

– Jeg ønsket å advare, slik at folk skjønner at de ikke bør bli redd hvis de får en lignende telefon, sier han.

Flere av dem som er på siden har takket han for advarselen, mens ei kvinne forteller at hun opplevde en lignende episode denne helga.

UDI kjenner ikke til svindelforsøk

Mandag ble Gajjar igjen oppringt to ganger fra samme nummer. Denne gangen tok sjefen telefonen og ba personen i andre enden om å snakke norsk. Da sjefen hisset seg opp ble det stille i andre enden, og røret ble lagt på.

Immigrasjonsmyndighetene i Canada har lagt ut en advarsel på sine nettsider.

Immigrasjonsmyndighetene i Canada og Australia har allerede postet advarsler om samme type svindel. Også i de to landene blir immigranter oppringt fra noen som krever pengeoverføring, og kommer med samme trusler hvis ikke ordrene blir fulgt.

UDI opplyste da Aftenposten først omtalte saken at de ikke kjente til lignende svindelforsøk i Norge. Nå opplyser de imidlertid at de kjenner til minst to personer som har opplevd dette. De har derfor gått ut med en advarsel på deres nettsider.

– Dersom dette er en utbredt problemstilling også her i Norge er vi
interessert i å komme i kontakt med personer som har opplevd dette, slik at vi eventuelt kunne gått ut med en tilsvarende advarsel, sier
Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, presserådgiver i UDI.

Økokrim opplyser at de ikke har kjennskap til at flere er utsatt for svindelmetoden.

Heller ikke hos politiet i Trondheim har de opplevd saker som ligner denne.

– Etter det jeg kjenner til har vi ikke mottatt flere lignende anmeldelser, sier krimvaktleder Bye.

Les mer om

  1. Svindel