Norge

De utvikler smartere helsedata – uten erfaring fra helsetjenesten

Ingen av dem har jobbet i helsetjenesten, men Team Atlas har utviklet en digital løsning for hjerteflimmerpasienter.

Uten noen erfaring fra helsetjenesten, har Henriette Vevstad (t.v.) og Marit Bjerkreim utviklet en digital løsning som skal gjøre diagnostisering av hjerteflimmer enklere for både leger og pasienter. Foto: Rolf Øhman

 • Hanne Christiansen
  Hanne Christiansen
  Journalist

– Noen ganger kan det hjelpe å komme utenfra. Man klarer å se på problemstillingene med litt andre øyne, sier Henriette Vevstad (22).

Sammen med venninnen Marit Bjerkreim har hun utviklet en digital løsning for å diagnostisere hjerteflimmer. Ingen av dem har bakgrunn fra helsesektoren.

Ideen sikret dem likevel én av seks semifinaleplasser i student- og gründerkonkurransen Innovation Challenge. Konkurransen, som er et samarbeid mellom Aftenposten og Accenture, har utfordret studenter over hele landet til å sende inn konkrete løsninger på noen av de største samfunnsutfordringene Norge står overfor.

– Vi valgte å fokusere på helsetjenesten fordi vi så at det lå et enormt potensial for digitalisering der, sier Vevstad.

 • LES OGSÅ: Disse seks lagene gikk videre i Innovation Challenge.

Tungvint metode

Bjerkreim og Vevstad, som går under lagnavnet Team Atlas, studerer til daglig ved henholdsvis NTNU og ESADE Business School i Barcelona. De siste to månedene har de bearbeidet sitt bidrag, som de skal presentere på Aftenpostens teknologikonferanse A-tech i Operaen mandag.

– Gjennom samtaler med familiemedlemmer som er leger ble vi oppmerksomme på at metoden som brukes i diagnostikk av hjerteflimmer i dag er lang og ineffektiv, sier Bjerkreim.

For å kunne sette diagnosen må spesialister ha målt et hjerteflimmeranfall. Det gjøres med en EKG-undersøkelse, som ved hjelp av opptaksutstyr registrerer hjerterytmen over lengre tid.

– Den vanligste metoden er Holter-undersøkelsen, som innebærer at pasienten bærer et apparat med ledninger og klistrelapper på kroppen i opptil flere døgn. Deteksjonsgraden er veldig lav, forklarer Bjerkreim.

Team Atlas har tatt i bruk trådløs EKG-teknologi og smarte algoritmer i hjerteflimmer-løsningen HelseLink. Foto: Rolf Øhman

Trådløs teknologi

Det inspirerte ideen om HelseLink, et apparat som tar i bruk trådløst EKG-utstyr og smarte algoritmer som forstår forskjellen på vanlig og unormale hjerterytmer.

– Vårt apparat er enklere for pasienten å bære på. Ved anfall sendes data direkte opp til en skyløsning. Da mottar spesialistene som skal sette diagnosen kun den informasjonen de trenger, i stedet for flere dager med målingsdata, sier Vevstad.

Siden august har laget fått hjelp til å utvikle skisser og forretningsmodell. Nå gjenstår bare den digitale infrastrukturen.

– Trådløs EKG-teknologi finnes allerede, det som mangler er skyløsningen. Dette må utvikles av helsemyndighetene, for å sørge for at sikkerhet og personvern ivaretas, sier Vevstad.

– Fordel å komme utenfra

Juryleder Anette Mellbye, som er tidligere administrerende direktør i Aftenposten Mobil, sier flere av dem som står bak casene i Innovation Challenge er unge mennesker uten bransjetilknytning. Det mener hun kan være en fordel.

– Pasient- og kundereiser er kompliserte, så det å tenke helt nytt rundt løsninger er noe som kanskje er enklere når man ikke sitter dypt inne i bransjen, sier hun.

Hun mener teknologiutviklingen er i ferd med å tvinge de fleste bransjer til å tenke nytt rundt hvordan de løser utfordringene sine.

– Da er det ofte enklere for folk utenfor bransjen å oppdage og se mulighetene, sier Mellbye.

Dette er lagene

Vinneren av Innovation Challenge kåres på A-Tech mandag. I tillegg til Team Atlas deltar disse lagene:

 • Inspection Labs – med en idé for å forbedre fremtidens tekniske etat ved hjelp av droner, dataanalyser og kunstig intelligens.
 • Du trengs – med en idé som skal gjøre det lettere for mennesker som havner på siden av samfunnet til å komme i kontakt med andre.
 • Lærerne – med en idé for å gjøre terskelen lavere for å forstå og like realfag.
 • Mil i Bil – med en idé som skal gjøre det lettere for innvandrere og andre som ikke har nettverk og ressurser, å ta sertifikat.
 • Sci-Code – med en idé om hvordan elever fra grunnskole til universitet skal kunne utvikle kunnskaper i koding, også når lærerne ikke har denne kompetansen.

Les mer om

 1. A-TECH
 2. E-helse
 3. Teknologi
 4. Digitalisering
 5. Helsetjenesten