I dag startet den største rettssaken siden kuppforsøket mot Erdogan

Mandag startet den største rettssaken i Tyrkia så langt etter det mislykkede forsøket på å styrte Recep Tayyip Erdogan i juli. Fethullah Gülen, in absentia, og 269 andre mistenkte stilles for retten.

270 personer mistenkt for å ha bidratt til eller stått bak forsøket på å styrte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i fjor sommer, stilles for retten i landet, der Erdogans unntakstilstand fortsatt gjelder. Foto: AP / NTB scanpix.

Blant de mistenkte, der 152 er varetektsfengslet i påvente av rettssaken, fins flere tidligere høytstående kommandører, majorer og generaler i det tyrkiske militæret.

Hovedmistenkte er den eksilerte muslimske predikanten Fethullah Gülen. Han og hans tilhengere anklages av tyrkiske myndigheter for å ha stått bak kuppforsøket, og Gülen-bevegelsen betegnes som en terrororganisasjon i Tyrkia.

Han rettsforfølges in absentia, ettersom amerikanske myndigheter foreløpig ikke har utlevert ham til Tyrkia, tross gjentatte tyrkiske forsøk.

Et pansret personellkjørtetøy fotografert utenfor justispalasset i Tyrkias hovedstad Ankara.

De som nå stilles for retten, er siktet for en rekke lovbrudd, blant annet for å være medlemmer av en «bevæpnet terrorgruppe», og for å ha forsøkt å hindre den tyrkiske regjeringen i å utføre sitt embete.

De risikerer livsvarig fengsel, og den omfattende rettssaken ventes å vare i to måneder. Den holdes i Izmir, det angivelige logistiske hovedkvarteret til kuppmakerne. En egen rettssal er bygget for anledningen, for å huse det store antallet mistenkte, og sikkerheten er økt betraktelig.

Over 43.000 mennesker er pågrepet i påvente av rettsforfølgelse i en omfattende aksjon mot kuppmakerne innenfor rammene av unntakstilstanden i landet.