Norge

Sensommerfest i kongeparets egen hage

Kongefamilie på egen hagesfest.
Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra
Kong Harald

Festkledde gjester fra hele landet fylte Dronningparken torsdag da kongeparet inviterte til hagefest.

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
  • NTB

Kong Harald og dronning Sonja deltok sammen med kronprinsfamilien og prinsesse Astrid, Fru Ferner. Prinsesse Märtha skulle også ha vært til stede, men har meldt avbud.

– Hjertelig velkommen til oss, alle sammen, sa kong Harald til sine 1.500 gjester som har strømmet til fra fjern og nær etter å ha fått en høytidelig, forgylt invitasjon i posten.

  • Her er hele Kongens velkomsttale:

Som ikke minst er preget av raus nasjonalromantikk og egne beskrivelser av nordmenn.

Kong Harald ønsket velkommen til hageselskap i Dronningparken hvor 1.500 mennesker fra hele landet var invitert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Trodde det var tull

– Jeg trodde det var tull, ler en smilende Marita Vangen-Bratteteig fra Lærdal i Sogn og Fjordane.

Hun har fått låne sognebunad, for hun turte ikke ha på sin egen fra Hardanger på en sånn dag. Festdrakten har vært med henne på bussturen natten gjennom natten, og sammen med de andre gjestene ble hun hilst velkommen av Kongens garde utenfor Slottet torsdag. Inne i parken var det nysirkusopptredener, folkedans og jazzband mellom trærne.

Det var musikk og underholdning under hageselskapet i Dronningparken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lignende hagefester har vært holdt i byer rundt om da kongeparet var på sin jubileumsreise tidligere i år. I sin velkomsttale hyllet kong Harald mangfoldet befolkningen i Norge utgjør.

– Nordmenn er engasjert

– Nordmenn er engasjert ungdom og livserfarne gamle. Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, sa han til lett humring fra gjestene.

Kong Harald og dronning Sonja inviterte til hageselskap i Dronningparken torsdag. Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesses Astrid deltok også i selskapet hvor 1.500 mennesker var invitert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre. At vi skal bygge dette landet videre på tillit, fellesskap og raushet. At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk, sa kongen.

  • Hvordan vi etterlater kloden til våre barn og barnebarn er en av Kongens hjertesaker.

Dette intervjuet vi ham om da han besøkte Trollstasjonen i Antarktis.

  • Svenskene er mest fascinert av kjærligheten mellom Harald og Sonja. Det skrev Aftenposten mens kongeparet i sommer markerte 25 på tronen med reis langs norskekysten.

Kongehuseksperten Sten Hedman roste det norske kongeparet for sin folkelighet, men var aller mest opptatt av hvor hardt de måtte jobbe for sin kjærlighet.

Les mer om

  1. Kong Harald
  2. Oslo