Kaffe bra for helsen, bekrefter svært omfattende studie

Elsker du kaffekoppen din? Fortsett med det. En av tidenes største helseundersøkelser om kaffekonsum sier det er sunt. Og du trenger ikke nøye deg med én eller to kopper.

En gladnyhet for det kaffeelskende folket nordmenn: Moderat inntak av kaffe er bra for helsen, viser ny stor undersøkelse.

Nordmenn er et av verdens mest kaffedrikkende folkeferd. Derfor er godt nytt om kaffe også godt nytt for den norske folkehelsen.

En rekke medier har nå publisert en omfattende kaffeundersøkelse foretatt i regi av Harvard T.H. Chan School of Public Health. Og for å ta konklusjonen med en gang:

Det er sunt å ha et daglig moderat forbruk av kaffe, både med og uten koffein.

Hva er moderat?

Noen av oss pøser bokstavelig talt i oss den populære drikken.

I svært mange kontorlandskap er kaffemaskinen et yndet samlingspunkt. Og kaffe er ikke bare sosialt. Det er sunt også.

Når den store kaffeundersøkelsen snakker om sunne vaner, dreier det seg om opptil fem kopper med kaffe hver dag. Den sier ikke noe om at det ikke er bra å drikke mer, men understreker at mer enn fem kopper ikke gir noen ekstra helseeffekter.

Kaffeplanten kommer trolig fra høylandet i provinsen Kaffa, sørvest i Etiopia, der den til å begynne med ble brukt som mat. I de røde steinfruktene, som også kalles bær, finner vi frøene vi vanligvis kaller kaffebønner. Det er først ved risting av bønnene at den egentlig kaffearomaen vekkes til live.

Godt for mye:Folk som drikker fra tre til fem kopper kaffe om dagen har mindre sannsynlighet for å dø tidlig av enkelte sykdommer enn de som ikke drikker eller drikker mindre kaffe, sier undersøkelsen.

— Bioaktive stoffer i kaffe reduserer insulinresistens og systemisk betennelse, sier rapportens førsteforfatter Ming Ding, en doktorgradsstudent ved Institutt for ernæring, - Det kan forklare noen av våre funn. Men flere studier for å undersøke de biologiske mekanismene som produserer disse effektene er nødvendig.

Moderat kaffeforbruk blir i undersøkelsen forbundet med redusert risiko for å dø av:

 • Hjerte- og karsykdommer
 • Diabetes
 • Nevrologiske sykdommer som Parkinsons sykdom.
 • Dessuten redusere risikoen for selvmord .
  Se videoen som oppsummerer undersøkelsen.

Svært omfattende undersøkelse

Forskerne har analysert data fra tre omfattende studier:

 • 74.890 kvinner i «Nurses 'Health Study»;
 • 93.054 kvinner i «Nurses 'Health Study 2»;
 • 40.557 menn i «Health Professionals Follow-up Study».
  Kaffedrikkingen ble målt med spørreundersøkelser hvert fjerde år over en periode på 30 år. I løpet av studieperioden døde 19.524 kvinner og 12.432 menn av en rekke årsaker.

Bekrefter norsk studie

Kaffe ble introdusert i Norge på slutten av 1600-tallet. I begynnelsen var dette en dyr drikk for de velstående, men på 1800-tallet ble det etter hvert vanlig å drikke kaffe, skriver Folkehelseinstituttet. Koffein kan tilsettes i drikker og andre matvarer enten som «aroma» eller som «aktiv ingrediens med fysiologisk effekt». I Norge reguleres imidlertid grensene for koffein, for eksempel i sportsdrikker.

En norsk undersøkelse fra 2011 bekreftet en sammenheng mellom kaffeforbruk og redusert risiko for diabetes 2. Studien baserte seg på opplysninger om kaffekonsum for over 360.000 diabetesfrie kvinner og menn fra ulike helseundersøkelser.