Norge

Kakekaster må i fengsel

Mannen som kastet kake på finansminister Kristin Halvorsen fikk en ubetinget dom på 30 dager.

  • Ntb
  • Kurt Haugli

Dermed må John Waagaard i fengsel etter at han rettet kakeskyts mot finansminister Kristin Halvorsen på hennes første arbeidsdag.

Retten har vært i tvil om hvordan kakekastingen skulle straffes. Til slutt har den kommet til at 30 dagers fengsel var tilstrekkelig for å markere alvoret.

— Håndfast og strengt

I dommen blir det slått fast at det må reageres "håndfast og strengt" mot denne typen handlinger. Det blir også trukket frem at det er viktig å verne om verdier som at politikere skal kunne bevege seg fritt ute blant folk. Det blir også lagt vekt på at økt vakthold på grunn av hendelser som kakekastingen også har en kostnadsmessige side.

Retten har, til tross for Waagaard tilsto, ikke funnet noen formildende omstendigheter.

Det faktum at det var en fremstående politiker som ble offer for kaken, har hatt stor betydning for hvor streng straff Waagaard er dømt til. Hadde det vært en tilfeldig forbipasserende hadde det hele endt opp med en bot. Hadde det vært en politimann ville det hele endt opp med 14 til 21 dagers fengsel.

24-åringens forsvarer, advokat Harald Stabell, sier dommen vil bli anket, og at ankesaken automatisk vil gå for en jury, siden strafferammen er så mye som 15 år. – Vi kommer til å anke dommen fordi vi er uenig i bruken av paragraf 99, vi mener dette er feil lovanvendelse, sier Stabell til NTB. John Waagard blir ikke idømt saksomkostninger.

Les også

  1. - Ble gjort til latter

  2. - Ville selge bilder av kakestuntet

  3. Fikk aldri advarselen

  4. - Jeg mener selv <br/>jeg har høy moral

  5. Kakekaster fikk lukkede dører

John Waagaard.