Boksfritt bakkenett

Riks-TV åpner for at du kan stikke programkortet rett i TV-en og slippe en ekstra boks i stua.

Les også

Frykter du kan bli lurt om Digital-TV

  1. september starter sendingene i det digitale bakkenettet.

For å kunne ta i mot de digitale TV-sendingene trenger du i utgangspunktet en mottakerboks som dekoder de digitale TV-signalene til signaler TV-en din forstår.

En mottakerboks innebærer en ekstra boks i stua. Men slik det ikke være.

I løpet av høsten vil nemlig såkalte IDTV-apparater (Integrated Digital Television) som er kompatible med det digitale bakkenettet, bli lansert i det norske markedet.

Dette er TV-er som ved hjelp av en Common Interface inngang og en CAM (Conditional Access Module) eller CA-modul som den gjerne kalles, lar deg dytte kanalkortet rett i TV-en slik at du kan ta farvel med den eksterne dekoderboksen.

Stor tro på boksfritt

— Vi har stor tro på at IDTV vil bli en hit, og ønsker å legge til rette for en slik boksfri løsning sier Svein Ove Søreide, kommunikasjonsdirektør i RiksTV.

Søreide forteller at flere TV-produsenter er på gang med IDTV-løsninger skreddersydd for det norske markedet, noe Forbruker.no får bekreftet av flere av de største TV-leverandørene. For å få TV-en godkjent som IDTV i det digitale bakkenettet må TV-en ha støtte for MPEG 4 (H.264/AVC) og lydformatet HE-AAC, samt være utstyrt med en CAM-plass (Conax).

Sony først ute

Først ut med IDTV-er tilpasset bruk i det digitale bakkenettet i Norge, er Sony med sin W3000-serie og X3000-serie. Begge bestående av LCD-TV-er i størrelsene 40, 46 og 52 tommer.

— TV-ene er i ferd med å skulle bli testet og godkjent av RiksTV, og vil forhåpentligvis være tilgjengelig i markedet i løpet av kort tid, kan Kjell Ove Marienborg, produktsjef i Sony Norge berette.

Dette er forholdsvis store og kostbare TV-er, men vi kan ikke skjønne annet enn at det bare er et spørsmål om tid og lavere priser på MPEG4-motakerne, før IDTV-funksjonalitet også blir en realitet på Sonys mindre og rimeligere modeller.

På spørsmål om når vi vil se IDTV-er fra Sony med innebygd harddisk og PVR-funskjonalitet (Personal Video Recorder), svarer Marienborg at Sony ikke har noen konkrete planer om dette, og viser til at man i utgangspunktet er skeptisk til å putte en harddisk i TV-en med tanke på hvor robust en slik løsning vil bli.

-Sjekk nøye

Også Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkbransjen, har stor tro på at IDTV kommer for fullt, men minner om at en CAM-modul må kjøpes separat og dermed vil være en ekstrakostnad.

Andersen fremolder også at man som forbruker må forsikre seg at om IDTV-en man kjøper faktisk støtter alle krav og spesifikasjoner som ligger knyttet til sendingene i det digitale bakkenettet her i landet.

Andersen advarer mot å handle IDTV-er i utlandet.

— Da kan du fort ende opp med en IDTV som ikke fungerer i det norske bakkenettet.

-En ting er at TV-en må ha en MPEG4-kompatibel DVB-T tuner, den må også være godkjent for bruk i det norske bakkenett og de standardene som her gjelder, sier Andersen som tror mange vil foretrekke en slik integrert løsning

-Gammelt nytt

Men bakkenettet er ikke alene om å støtte IDTV-løsninger.

— Vi har tilbudt CAM-løsninger til våre parabolkunder som har TV med DVB-S mottaker i et par år allerede, svarer teknisk direktør i Canal Digital, Terje Storhaug, på vårt spørsmål om hvordan det stiller seg med IDTV løsninger.

— Flere TV-produsenter som for eksempel Loewe og B&O tilbyr DVB-S kompatible IDTV-er, og på lik linje med RiksTV ønsker også vi å legge til rette for at kunder som ønsker det skal kunne bruke en IDTV opp mot våre satellittsendte TV-tilbud, sier Storhaug.

Ingen mulighet med Viasat

Viasat har på sin side ingen boksfri løsning å tilby sine satellittkunder.

— Forklaringen er rett og slett at krypteringssystemet vi bruker ikke lar seg forene med en CAM-basert løsning, forklarer Glenn Støldal, informasjonssjef i Viasat.