Norge

Åkesson-intervju utløste «Boikott Skavlan»-gruppe

Svensker og nordmenn står i kø for å be Fredrik Skavlan skamme seg etter at han grillet den sykmeldte SD-lederen Jimmie Åkesson fredag kveld.

Jimmie Åkesson er på vei tilbake på jobb som leder for Sverigedemokratene etter å ha vært sykmeldt lenge. Han varmet opp med å besøke Fredrik Skavlans studio fredag. Det har vekket sterke reaksjoner. NRK

 • Robert Veiåker Johansen
  Journalist

«Aldri mer Skavlan! Fredrik Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK. Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykemeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige!», skriver stortingspolitikeren Christian Tybring-Gjedde (Frp) på sin Facebook-side fredag kveld.Han er ikke alene.

I natt ble Facebook-siden «Boikott Skavlan» opprettet etter intervjuet. I beskrivelsen heter det: «Vi vil protestere mot den skammelige behandlingen Jimmie Åkesson fikk i programmet Skavlan den 27.03.2015». I skrivende stund har den fått 1676 likes.

Bakgrunnen er: Den sykmeldte Sverigedemokratene-lederen Jimmie Åkesson var gjest hos Fredrik Skavlan fredag kveld. Svensken fikk først snakke om hvor utbrent og syk han har vært og hvor vanskelig det har vært å få sove. Skavlan gikk over til å snakke med ham om det harde klimaet i svensk politikk.

Jødesvin og gresshopper

Derfra og ut skulle resten handle om innvandring.

— Sverigedemokratene vil felle enhver regjering som jobber for økt innvandring. Er det et ultimatum som vil fortsette? spurte Skavlan, mens Åkesson ga beskjed om at de andre partiene i Sverige ikke må tro at de kan ignorere SD.

— Gjør de det, får de et helsike.

Han sa også:

— Man må slutte å kalle de 13 prosentene som stemte på oss for rasister.

Skavlan slapp ikke temaet: — Jeg tenker på en del av ordbruken som har kommet frem, og som du kjenner for godt, kandidater og representanter fra ditt eget parti har karakterisert andre som parasitter, jødesvin, gresshopper og kakkelakker. Dette er ord man bruker om mennesker fra andre folkegrupper?- Dette er ord jeg ikke står bak, og det vet du, svarte Åkesson.

— Nei, men det er dine folk? De representerer deg?

— Nei, det gjør de definitivt ikke.

— Men de er jo representanter for Sverigedemokratene?

— Nei, hvis de har sagt slikt, så er de ikke det lenger.

— Noen er utesluttet, andre er med. Jonas Åkerlund, som sitter som visepartileder, skriver at han ville kaste ut en halv million av de mest åpenbare parasittene. Det sa han i radioen i 2002. Det sier jo noe, kanskje?

— Han står ikke bak det. Jeg synes han forklarte det på en bra måte at han var lei for det.

— Parasittene? At han var lei for det? spurte Fredrik Skavlan og viste en SD-valgkampreklame som svensk TV4 nektet å sende.

Rasende reaksjoner på nettet

Reaksjonene er sterke på sosiale medier. Både på Skavlans og Sverigedemokratenes Facebook-side er meningsytringene mange, og svært mange av dem går i nordmannens disfavør. Her er et utvalg:

«Den intervjun skulle jag skämmas för att lägga upp! Sämre och mer oprofessionell intervjuv har jag sällan skådat! Är du så rädd för Jimmie att du inte vågade låta honom tala till punkt? Har du inget annat att komma med än flera år gammal skit??»

«Fantastiskt bra intervju av Skavlan. Helt rätt agerat av Skavlan, bra och saklig intervju som klädde av SD och visade vilka dom verkligen är»

«Måste säga att ikväll sjönk herr Skavlan rejält i mina ögon. Även om jag själv inte röstade på SD så har Jimmie Åkesson all min respekt som människa inför det faktum att han har fått stå ut med mycket skit. Och som dessutom har gått in i den tuffa bergväggen... Kvällens program var osmakligt!!»

«Vidrigt! Hur kan du behandla en människa så som du gjorde mot Jimmie Åkesson? Du är bara en i högen av pk-journalister som vill vara med i gänget som mobbar, förföljer och psykar Jimmie Å. Aldrig mer att jag ser ett program med dig. Sköms!»

- Feilbedømte Skavlan

«Härligt att se att Skavlan fortfarande är kapabel till en objektivt granskande intervju! Jag var väldigt orolig för att det skulle bli en mysstund där Åkesson inte alls behövde ta ställning till den hatmobb han har skapat och det kaos hans vapendragare för. Det var verkligen en otroligt tät stämning! Hoppas att det blir fler intervjuer där intervjuobjektets åsikter och handlingar är viktigare än hens trivsel!»

I en kommentar i den svenske avisen Expressen skriver kommentatoren K-G Bergstrøm:

«Jag tror att SD-ledaren felbedömde den norske programledaren. Fredrik Skavlan är ju inte precis känd som någon skjutjärnsreporter.»

Aftenposten har vært i kontakt med Skavlans redaksjon om reaksjonene i dag. I en e-post skriver NRKs kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugerud:

«Det er normalt med reaksjoner på intervjuer innimellom. Intervjuet har skapt en del reaksjoner, og til dels ulike reaksjoner også i Norge og Sverige, men ikke unormalt mye for et slikt intervju. Når det gjelder kommentarer på sosiale medier forsøker vi luke bort de mest rasistiske.»

På Skavlan-showets svenske Twitter-profil ble det lørdag lagt ut en melding om at engasjementet har vært stort fra mange hold, og at redaksjonen håper at det er fordi intervjuet var balansert og interessant.

Les også:

Sverigedemokratarna nekter journalister adgang

Sverigedemokratarna til nye høyder

 1. Les også

  #Anbefalt: Kritiserer Skavlan-kritikerne

 2. Les også

  Gunhild Stordalen: Jeg har vært ufattelig heldig

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Åkesson returnerer til Skavlan etter klagestorm

 2. NORGE

  Sverigedemokraternas leder på Skavlan: Det pågår en kulturkrig i Sverige

 3. KULTUR

  600 klager mot SVT-program. 100 av dem kom før programmet ble sendt.

 4. VERDEN

  Sverigedemokraterna vil "ta Sverige tilbake" med portforbud og folkedans

 5. KULTUR

  Anmeldelse av Skavlan på TV 2: Gammel moro om igjen

 6. KULTUR

  I Kärra i Göteborg bor arbeiderklassen som jobbet seg ut av blokkene, vekk fra innvandringen og inn i eneboliger