Hver dag snakker seksåringen med mor og far i Kabul. Han vet ikke når han ser dem igjen.

KIRKENÆR: Den afghanske gutten var ett av barna som kom til omsorgssenteret. Noen hadde støv og blod på klærne. Flere venter fortsatt på å bli gjenforent med foreldrene sine.

Lørdag 21. august kom fem enslige afghanske barn til Kirkenær barnevern- og omsorgssenter. De neste dagene kom det fem til. Noen hadde klær dekket av støv. Andre hadde blodflekker på klærne. En kom i bare bokseren. En annen var iført en av Forsvarets T-skjorter.

De ansatte på omsorgssenteret hadde som alle andre sittet hjemme og sett de sjokkerende TV-bildene fra kaoset ved flyplassen i Kabul. De så soldater heise babyer og små barn opp på muren og i sikkerhet.

Dagen etter var fem av barna plutselig her hos dem, på avdeling Furubo. Omsorgssenteret ligger på Kirkenær, tre mil nord for Kongsvinger.

Etter hvert som flyene landet på Gardermoen med evakuerte afghanere, kom nye enslige barn: en på søndag, to på mandag og to på tirsdag. Den yngste var en jentebaby på tre måneder, den eldste en jente på ti år.

Alle ansatte kastet seg rundt for å gjøre jobben.

De fleste av de ti barna var under fem år, blant dem to ettåringer og en treåring.

Akutte situasjoner og små barn som kommer uten foreldre, er de ansatte vant til å håndtere. Dette er landets eneste senter for enslige mindreårige asylsøkere under 12 år. Men denne gangen ble det enda mer akutt enn vanlig:

Nå skulle de ta seg av ti traumatiserte barn på én gang.

Les hele saken med abonnement