Hvalrossen i Kragerø har våknet og forlatt båten

Hvalrossen, som ble funnet sovende i en båt i Kragerø på lørdag, har nå svømt videre.

En hvalross la seg lørdag til å sove i en rib utenfor Kragerø.

På lørdag ble hvalrossen funnet sovende i en fritidsbåt som ligger fortøyd til en flytebrygge ved Stabbestad like utenfor Kragerø. Brannmannskapet ble tilkalt og fikk hvalrossen ut av båten. Like etter svømte den tilbake og la seg igjen til å sove.

Søndag morgen meldte brannvesenet at de ikke ville gjøre noe mer med saken.

– Ukjent for 110-sentralen om hvalrossen fortsatt er i båten. Det blir ikke gjort noen aktive tiltak fra brannvesenets side med berging av båten, skrev Sørøst 110-sentral på Twitter søndag morgen.

– Det er en båt som ligger dypt i vannet fordi en hvalross har kommet seg opp i båten. Vi har folk på stedet som prøver å få den ut, sa vaktleder Harald Kleppo ved Sør-Øst 110 til NTB lørdag ettermiddag.

Det var folk på stedet som varslet om det som hadde skjedd. Det er ikke kjent om dyret er skadet.

Brannvesenet har valgt å la hvalrossen sove ferdig i båten i Kragerø.

– Båten henger i fortøyningen, men hvalrossen ligger og sover, så vi er litt i villrede om hva vi skal gjøre, sier Kleppo til VG.

– Det er litt størrelse på den, så vi avventer litt, sier han.

Senere lørdag opplyste vaktleder Tom Berger til NRK at brannvesenet hadde fått hvalrossen ut av båten, men den svømte opp i båten igjen.

– Så nå skal den få ligge der til den vil ut selv, sier vaktlederen.

En hvalross har lagt seg til å sove i en rib ved Stabbestad like utenfor Kragerø.

I mai ble det observert en hvalross som solbadet på bryggen i Langesund. Det er ikke kjent om det er den samme hvalrossen.

Hvalrossen er vurdert som en sårbar art og er rødlistet. Norsk rødliste for arter er en oversikt over arter som har risiko for å dø ut fra Norge. Ifølge amerikansk forskning kan den sove i opptil 20 timer på et døgn.

Hanner kan veie godt over 1,2 tonn, mens hunnene kan veie mer enn 850 kilo.