Norge

Slik blir skolestart etter koronajulen

Massetesting av ansatte og elever på alle klassetrinn, karanteneunntak for lærere og digital undervisning for ungdommen. Slik blir første skoledag i det nye året.

Helsedirektoratet har oppfordret elever og ansatte i skoler og barnehager om å teste seg 24 timer før første skoledag. Her tar Agon Shala (15) en selvtest i klasserommet på Apalløkka skole i Oslo i høst.
  • NTB-Marie De Rosa
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Til uken starter skolen opp igjen etter nok en jule- og nyttårsfeiring preget av koronapandemien. For landets videregåendeelever innebærer det mer hjemmeskole.

Regjeringen bestemte mandag at rødt nivå i videregående skole skal videreføres etter jul, til tross for at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har anbefalt gult nivå.

Avgjørelsen ble møtt med skarp kritikk fra blant annet barneombud Inga Bejer Engh.

Digital undervisning

I barnehager og grunnskoler fortsetter det nasjonale tiltaksnivået på gult nivå. Det betyr fortsatt tilstedeværelse og undervisning, men med krav om få nærkontakter og avstand for de eldste elevene.

Rødt nivå i videregående innebærer i tillegg en del digital undervisning. Mange kommuner innførte heldigital hjemmeundervisning allerede før jul på grunn av høyt smittetrykk og en presset bemanningssituasjon, blant dem Oslo.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har tidligere sagt at tiltakene skal vurderes på nytt i januar.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har bedt kommuner prioritere å vaksinere ansatte i barnehager og skoler. Likevel har kun 20 prosent av disse fått tredje dose koronavaksine.

– Regjeringens mål er at elevene skal være mest mulig til stede på skolen. Vi gjør løpende vurdering av tiltaksnivået og vil få nye helsefaglige råd i uke 2. Da vil vi se på tiltakene på nytt, sa Brenna da.

Testing før skolestart

Helsedirektoratet har også oppfordret elever og ansatte i skoler og barnehager om å teste seg 24 timer før første skoledag. På skoler og andre steder i kommunene deles det nå ut selvtester i forkant av skolestart.

Dersom det ikke er nok tester til alle, prioriteres barneskoler først, opplyser Helsedirektoratet.

Flere kommuner har allerede signalisert at de vil følge oppfordringen fra helsemyndighetene. Både Stavanger og Sandnes legger opp til testing av alle elever og lærere. Det samme gjør Bergen.

Mens videregående skoler fortsetter på rødt nivå, holder grunnskoler og barnehager seg på gult nivå. Bildet viser elever ved Fagerborg skole i Oslo tidligere i år.

I Fredrikstad er skolestart forskjøvet med én dag på barne- og ungdomstrinnet, til tirsdag 4. januar. Mandag 3. januar skal skolene planlegge gult nivå, og 9.000 elever får dermed en ekstra feriedag.

Karanteneunntak

I romjulen varslet regjeringen nye karanteneregler for ansatte i skoler og barnehager. Fra 1. januar kan disse gå på jobb selv om de har vært i nærkontakt med en smittet, men må teste seg døgn tre og sju etter nærkontakten.

Målet er å unngå stenging av skoler og barnehager i 2022. Avgjørelsen har høstet sterk kritikk, blant annet fra Utdanningsforbundet, som har pekt på at lærere og barnehageansatte fortsatt må i karantene på fritiden.

Les også

Utdanningsdirektoratet: Massetesting i videregående skole er bedre enn rødt nivå

– Med det kan vi få en situasjon der de er på jobb, men vil sitte i fritidskarantene langt utover våren, sa nestleder Hege Valås i Utdanningsforbundet da de nye reglene ble kjent.

Torsdag varslet imidlertid regjeringen at ansatte i skoler og barnehager får enkelte unntak fra den omstridte fritidskarantenen de er pålagt. De får blant annet lov til å reise kollektivt til og fra jobb. I tillegg får de lov til å hente og levere egne barn i skole, SFO og barnehage.

Prioritere ansatte

Regjeringen har bedt kommuner prioritere å vaksinere ansatte i barnehage og skole. Likevel har kun 20 prosent av disse fått tredje dose koronavaksine, viser tall fra FHI fra torsdag.

Dermed må de fleste følge de nye og omstridte karantenereglene når skolene starter opp igjen.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Skole og utdanning
  3. Koronaviruset
  4. Undervisning