Slik ser et moderne valglokale ut

Signalgule plasttavler og hjemmesnekrede skilt er en saga blott.

De nye stemmeavlukkene kan brukes av alle, også rullestolbrukere. Gjennomgangsfargen er oransje.

Prøv vår valgomat:

Alle våre saker om valget

Når valglokalene åpner for årets kommune— og fylkestingsvalg neste mandag, er det med store visuelle endringer. I hvert fall for nærmere halvparten av landets befolkning.

173 kommuner, deriblant 13 av landets 15 største byer, har nemlig gått til innkjøp av splitter nytt valgutstyr til sine valglokaler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tydelig merking og lett gjenkjennelige grafiske elementer står sentralt i den nye designen. FOTO: TORE FJELD/KOMMUNAL- OG REGIONALDEPARTEMENTET

— Tidligere var det ikke noen profil i det hele tatt, men mye hjemmesnekrede skilt og tilfeldigheter som avgjorde hvordan man innredet valglokalene, sier fagdirektør Marianne Riise i Kommunal- og regionaldepartementet.

Hun satt i juryen som valgte ut den nye designen blant flere bidrag.

Oransje rød tråd

— Vi har landet på en god og helhetlig løsning med en flott grafisk profil som gir et mer gjenkjennelige uttrykk. Det er mange som informerer om valg med ulike synsvinkler i Norge. Derfor er det viktig at offisiell informasjon er tydelig merket og gjenkjennelig, sier Riise.

Fargen oransje er en rød tråd gjennom alt av inventar og materiell. Valgavlukker, stemmesedler, informasjonsplakater og valgurner er alle helt nye.

Tidligere var det ikke noen profil i det hele tatt, men mye hjemmesnekrede skilt og tilfeldigheter som avgjorde hvordan man innredet valglokalene.
Fagdirektør Marianne Riise i Kommunal- og regionaldepartementet

- Det viktigste er at dette utstyret er universelt. Det kan brukes av alle, blir forstått av alle, og man trenger ikke spesialløsninger for enkelte brukere, sier Riise.

Hvert enkelt avlukke inneholder nemlig to bord, montert vertikalt over hverandre, med stemmesedlene i midten. Dermed kan for eksempel rullestolbrukere bruke de ordinære stemmeavlukkene uten noen videre tilrettelegging.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den nye valgurnen står fjellstøtt, og er et verdig punktum for stemmeprosessen, mener prosjektleder Heidi Dolven i Norsk Form. FOTO: TORE FJELD/KOMMUNAL- OG REGIONALDEPARTEMENTET

Arbeidet med valgutstyret startet i 2008, og har allerede gitt folkene bak bak mye oppmerksomhet. Designen vant både Design for alle-prisen, samt Merket for god design i kategoriene Visuell kommunikasjon og Industridesign i fjor.

Så er det da også Norsk Form som tok initiativ til designkonkurransen som kåret vinneruttrykket. De kontaktet departementet, og satte i gang designkonkurransen som ga til sammen ni bidrag. Vinnerne heter Blanke Ark, og er et samarbeid mellom Blueroom Designstudio, Kadabra produktdesign og Innovativoli Industridesign.

3000 valglokaler

— For ti år siden var jeg valgmedarbeider og opplevde valglokalene som utilstrekkelige, men også rent estetisk uverdige. Det visuelle formidlet ikke seriøsiteten som ligger bak kommunens gjennomføring. Da jeg begynte i Norsk Form så jeg at vi har verktøyene til å gjennomføre nettopp en slik redesignprosess, sier prosjektleder Heidi Dolven i Norsk Form.

Det er hver enkelt kommune som selv bestemmer hvilke lokaler de skal bruke, og hvordan de ca 3000 valglokalene skal innredes. Tilbakemeldingene på det nye utstyret har så langt vært udelt positive.

— Det har vært et premiss at det ikke skal være noe dyrere å gå til innkjøp av dette enn de produktene kommunene har fått kjøpt inn til nå. Snarere tvert i mot tror jeg det blir rimeligere fordi man slipper å bruke tid på planlegging og utforming av utstyr på egen hånd, sier Dolven.