Tilbyr hjelp med å takle jobben

Da siviløkonomen Gro Jordheim (49) fikk høre om coaching, ble hun nysgjerrig. Det var dyttet kvinnen, med flere år bak seg som økonomisjef i privat sektor, trengte for å ta tak i sin jobbhverdag.

  • >(foto)
  • >svein E. Furulund<br
  • Kristin Haug<br

Nyttig tips. Jordheim ville gjøre noe med hvordan hun takler kritikk. Hun ville bedre lesehastigheten og bli bedre på utvikling av idéer. Dermed tok hun kontakt med Jan Georg Kristiansen (39), som ble hennes coach. Etter åtte møter sier hun at hun har fått nyttig hjelp på veien til å arbeide videre.De brukte det første møtet til å finne ut hva hun ønsket å oppnå, hvordan hun kunne få det til, hva som kunne hindre henne og hvordan hun kunne vite at hun hadde oppnådd det hun ville.Kristiansen beskriver seg selv som siviløkonomen som gikk feil og ble veileder etter flere år i arbeidslivet.

Coaching ikke for alle

-Manglende tro på veiledning, eller en overbevisning om at dette får jeg ikke til, kan hindre den personlige utviklingen, forteller Kristiansen. Samtidig er det helt klart at enkelte går feil når de oppsøker en veileder.-Mens enkelte kjører bilen til vrak før de oppsøker hjelp, kommer andre til verksted før det er tid for vedlikehold. De som har løpt linen helt ut, trenger ofte hjelp fra lege eller psykolog, og ikke av en veileder, sier Kristiansen.Jordheim betalte møtene med Kristiansen av sin egen lomme. Hvem som betaler regningen for veiledning, varierer.-Min erfaring er at lederveiledning ofte blir sponset av arbeidsgiver, mens hjelp til selvutvikling i jobb ofte betales av den det gjelder, sier Kristiansen.-De siste vet ofte klarere hva han eller hun vil ha, legger han til.

Trygg veileder

Gro Jordheim evaluerte seg selv både da hun begynte veiledningen og underveis i prosessen ved hjelp av skalaer.Hennes tips til deg, hvis du skulle lete etter en veileder, er å sjekke at du er trygg på den du velger, og å unngå lettvektere. Flere fagforeninger og konsulentfirmaer tilbyr kvalitetssikrede veiledere. Samtidig påpeker Kristiansen at ulike veiledere kan dekke forskjellige behov. E­n kan være til hjelp med ledelseutvikling, mens en annen kan være god på bransjebytte.-Vær grådig på hva du vil ha fra veileder, sier Kristiansen.Jordheim mener den største frustrasjonen ved veiledning -bortsett fra timeprisen — er hvordan man kan vite når man har oppnådd det man vil. I siviløkonomforeningen varierer prisene fra 1000 til 1400 kroner pr. time.-Ingenting er gratis, men det er snakk om prioritering, sier Jordheim. Samtidig påpeker hun at et indre driv for forandring er viktig for å ha nytte av veiledning fra en coach.