Norge

Stor forskjell på helseforsikring

Storebrand er en av de største tilbyderne av helseforsikring, men også den klart dyreste. Hovedkonkurrenten tar omtrent halv pris.

Folk flest kjøper helseforsikring fordi de vil ha tilgang til raskere behandling enn hva det offentlige helsevesen kan tilby. Foto: ILLUSTRASJONSLISE ÅSERUD, SCANPIX

 • Forf>
 • <forf>christian H. Haraldsen <

Nær 150 000 nordmenn er nå dekket av en behandlingsforsikring, som gir rett til behandling i det private helsevesenet. De aller fleste er imidlertid forsikret gjennom sin arbeidsgiver. Det er bare omtrent 25 000 som har valgt å tegne slik forsikring på egen hånd. Rundt regnet halvparten av dem har valgt den klart dyreste aktøren i markedet, Storebrand. Den forsikringen selskapet anbefaler koster 3000 kroner i året for en 30-åring, og nesten 5000 kroner for en 50-åring.

Siler.

Storebrand siler i tillegg ut risikogrupper, ved å kreve et pristillegg for røykere og ved ikke å selge forsikring til folk som har hatt en alvorlig sykdom de siste fire årene. Informasjonssjef Bjørn Erik Sættem mener at Storebrands forsikring gir bedre dekning enn konkurrentenes. Han mener også selskapets store markedsandel viser at de er konkurransedyktige.— Salgstallene viser at kundene foretrekker Storebrands helseforsikring - vi har mer enn ti ganger så mange privatkunder som konkurrentene, sier han.Sættem har sine ord i behold så lenge han sammenligner med andre store forsikringsselskaper. Skandia, Gjensidige og TrygVesta har svært få privatkunder, og har åpenbart konsentrert innsatsen om arbeidsgivere som tegner forsikring for sine ansatte. If har utelukkende bedriftskunder. TrygVesta, som er blant de klart billigste, venter imidlertid sterk vekst innen helseforsikring.- Vi gjør regning med at dette blir et stort område, sier seniorrådgiver Roald Stigum Olsen i TrygVesta.

Girer opp.

Han forklarer det beskjedne kundeantallet med at selskapet har kommet sent i gang, og forsikrer at de satser for fullt på personkunder. Også Gjensidige girer opp satsingen på helseforsikring.Storebrands største konkurrent når det gjelder helseforsikringer til personkunder er det ellers ukjente selskapet Vertikal Helseassistanse. Selskapet eies av norske og utenlandske investorer. I motsetning til de store forsikringsselskapene krever Vertikal ikke helseattest. Selskapet har heller ingen aldersgrense for å tegne forsikring, og tar samme pris fra alle, uavhengig av alder og andre risikofaktorer. Dermed er selskapet det billigste alternativet for folk som er 50 eller eldre.At Vertikal ikke krever helseattest betyr imidlertid ikke at selskapet dekker behandling av sykdom kunden allerede har når forsikringen tegnes, påpeker administrerende direktør Siri Ingels.- Du kan ikke forsikre huset etter at det er brent, sier hun.En diabetiker vil likevel ha krav på dekning for sykdommer som kan relateres til diabetes, så lenge sykdommene utvikler seg etter at forsikringen er tegnet.- Vi har drevet i ti år med samme betingelser, og vi har aldri hatt noen tvilstilfeller rundt dette, sier Ingels.

Overdrevet frykt.

Alle selskapene poengterer at de ikke bare korter ned ventetiden for behandling. De tar seg også av kontakten med spesialister, fysioterapeuter og sykehus, og gjør dermed en jobb som kan være kronglete for folk å utføre selv.

Klikk på grafikken for større bilde.

Klikk på grafikken for større bilde.

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  12 ganger så mange private helseforsikringer på ti år

 2. FORELDRELIV

  Norsk barnelegeforening reagerer på markedsføring av barneforsikringer: – Spiller på usikkerhet og frykt hos foreldre i en sårbar startfase.

 3. BOLIG

  Her får du billigst hytteforsikring

 4. ØKONOMI

  Slik kan du spare penger på forsikringene

 5. REISE

  Ung og reiseklar? Du kan spare mye på å forsikre deg riktig

 6. REISE

  To får terningkast seks: Her er de beste reiseforsikringene i sommer