Hun er LOs miljøvernminister

  • Jeg slukker lyset etter meg, sier LOs miljøvernminister Trine Lise Sundnes (37) med ansvar for å grønnmale den rustrøde fasaden.

— Dette har vært et langsiktig arbeid. Det er ikke sånn at LO ikke har jobbet med miljøspørsmål før vi kom med denne strategiplanen. Nå som klimadebatten har blitt forsterket, og det er helt åpenbart at klimatrusselen er menneskeskapt, er det viktig at LO som en stor og tung organisasjon også blir tydelig, sier Sundnes som har ansvar for LOs arbeid med ytre og indre miljø.Hun er desidert yngst i LO-toppen, men rakk å jobbe som au pair i Chicago, sentralbordoperatør og som sekretær i Boligbyggelaget USBL før hun ble sugd inn i LO-apparatet.

Ulike meninger.

Hun innrømmer at det er "litt ulike standpunkter i fagbevegelsen", men avviser at det har vært en tung kamp.- Ikke tungt, men innmari gøy med konstruktive diskusjoner om virkemidler. Mange har gjort mye, mens andre kanskje ikke er fullt så opptatt av dette, sier hun.- Og nå skal LO-fasaden bli grønn?- Rødgrønn iallfall, svarer Sundnes.- Hva er ditt klimabidrag?- Jeg passer på ikke å bruke mye strøm, slukke lyset etter meg, kildesorterer det som er mulig i Oslo, går til jobben og bruker bilen bare når det strengt tatt nødvendig. Og så bruker jeg miljøvennlige vaskemidler.- Hva svarer du når gutta i Fellesforbundet slår neven i bordet og sier at det er bedre at vi forurenser noe og beholder arbeidsplassene enn at bedriftene flytter ut og forurenser enda mer?- Vi blir noen ganger møtt med den trusselen. Men en del av den industrien har gjennom frivillige avtaler og reguleringer allerede skapt verdens minst forurensende prosessindustri. Problemstillingen er satt litt på hodet: Det er en realitet at kravene til utslipp er svakere ute. Men det betyr ikke at vi skal lene oss tilbake og være fornøyd. Vi må se etter ny teknologi for å få til enda mer miljøvennlig produksjon, sier hun.

Trine Lise Sundnes er grønn i LO.