Norge

Memo-forside koster Dagbladet 550.000 kroner

Dagbladet-eide Magasinforlaget må ut med over en halv million kroner i oppreisning og sakskostnader til Ahmad Youssef El Youssef etter en forside i det nedlagte ukemagasinet Memo.

Den libanesisk-fødte mannen gikk til sak etter at han ble avbildet på forsiden av magasinet i mars 2006, der han står med knyttet neve og åpen munn. Teksten var: «Frykter sosial bombe – Innvandring er vår tids største politiske utfordring».

Bildet var tatt under en lovlig demonstrasjon i Oslo, noe som ikke ble nevnt i artikkelen. Demonstrasjonstoget var en protest mot karikaturtegningene av profeten Muhammed. Den forløp fredelig og det oppsto ingen voldsepisoder.

Ærekrenket

Youssef var ikke kjent med bruken av bildet som ble tatt av en fotograf i Dagbladet.

Høyesterett er enig i at bruken av bildet i den sammenheng det er brukt, er en ærekrenkelse av Youssef, og fastsatte oppreisningsbeløpet til 100.000 kroner i dommen som falt fredag. Tidligere Memo-redaktør Kristine Moody må ut med 20.000 kroner i oppreisning.

I tillegg holdes forlag og redaktør ansvarlige for Youssefs sakskostnader på totalt 424.000 kroner.

Delt ut

Magasinet Memo ble dømt i tingretten og frikjent i lagmannsretten. Memo ble også felt i Pressens Faglige Utvalg som i mai 2006 konkluderte med at «Memo har brudt god presseskikk».

Utgaven av Memo med forsidebildet av Youssef var den første utgivelsen av ukemagasinet. Opplaget var 18.000, hvorav 8.000 ble delt ut til forbipasserende på gata.

Memo ble nedlagt i september 2006 på grunn av sviktende salg.