Facebook-farene

Datatilsynet advarer mot flere sider ved det populære nettsamfunnet Facebook. Les rådene.

Datatilsynet gir råd om Facebook-bruk.

Les også:


En egen artikkel publisert på Datatilsynets nettsider tirsdag, er viet nettsamfunnet Facebook. Her gir Datatilsynet råd og advarsler mot bruken av det populære nettsamfunnet.

Tilsynet advarer blant annet mot at informasjon fra brukerne kan bli utlevert og brukt til helt andre formål. De peker også på Facebooks håndtering av e-postadresser som brukerne har gitt dem og minner om at opplysninger du gir, i prinsippet kan bli liggende på Internett til evig tid.

Her er advarslene fra Datatilsynet:

Selv om aktørene bak nettsamfunnet tilsynelatende har en god personvernpolicy vet du egentlig ingenting om dem og deres intensjoner i dag, eller i fremtiden. Nettsteder forandrer seg hele tiden, og kan få ny funksjonalitet, finne nye markedsmuligheter eller få nye eiere. Facebook forbeholder seg retten til å endre vilkår og personvernpolicy når som helst. Se derfor for deg muligheten for at de personopplysningene du har lagt ut kan bli utlevert og benyttet til helt andre formål, uten at du kan gjøre noe for å forhindre det.

Er det uproblematisk at aktøren bak nettsamfunnet samler inn informasjon om deg også fra andre nettsteder , blogger, chattelinjer, andre brukere mv, slik for eksempel Facebook forbeholder seg retten til å gjøre?

Du må regne med at eierne av nettsamfunnet lagrer all informasjon om deg i ubestemt tid, også etter at du har slettet profilen din.

Facebook lagrer e-postadressene til alle du har sendt invitasjon til , også de som velger å ikke opprette sin egen profil. De må faktisk selv sende en forespørsel til Facebook om å få sin e-postadresse slettet. Er det riktig av deg å utlevere andres e-postadresser på denne måten?

Husk at det blir dannet detaljerte profiler som sier svært mye om deg, og dine venners interesser og adferd , og ikke minst også relasjonene dere i mellom. Dette er informasjon som kan være svært interessant for kommersielle aktører, "stalkers", kriminelle og andre.

Tåler alt innholdet som du legger ut i profilen din å bli sett av skolens ledelse, arbeidsgiver, politiet eller komplett fremmede personer? Husk at bilder og personopplysningene du legger ut lett kan klippes ut og bli sett av andre langt utenfor din nære vennekrets .

Vær forberedt på at det du legger ut av kommentarer og synspunkter i prinsippet blir liggende tilgjengelig på Internett for alltid , også etter at du selv kanskje har endret dine oppfatninger og ståsted.

LES OGSÅ: — Forsiktig med Facebook-bilder

Og her er rådene fra Datatilsynet:

  • Undersøk om nettsamfunnet har en personvernpolicy før du melder deg inn. Ta aktiv stilling til den!
  • Sett deg inn i avkrysningsvalg du har for å beskytte dine opplysninger. Ta deg tid til å teste ut hvordan de ulike profilinnstillingene virker i praksis.
  • Benytt en e-postadresse du uten større bryderi kan erstatte dersom du senere skulle oppleve å bli utsatt for spam, eller andre uønskede henvendelser via e-post.
  • Du er selv ansvarlig for all informasjon du legger ut på profilen din. Legg ikke ut bilder eller personopplysninger om andre uten først å ha spurt dem om lov.
  • Vær forsiktig med å legge ut opplysninger om politisk oppfatning, tro og seksuell legning . Dette er i norsk og europeisk personvernlovgivning regnet som sensitive personopplysninger.
  • Det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling av kjente og ukjente personer i den fysiske verden, bør du heller ikke publisere på Internett. Opplysninger du gir i "fortrolighet" til venner på din profil, kan lett bli klippet ut og benyttet i helt andre sammenhenger.
  • Sjekk om de som står bak nettsamfunnet kan bistå deg med å få fjernet krenkende bilder og personopplysninger. Bruk den muligheten om du finner åpenbart krenkende og sjikanerende innhold. Dersom innholdet er så ekstremt at det må fjernes raskt bør du kontakte politiet på hjemstedet ditt.
    LES OGSÅ: Oppfordrer til Facebook på jobb
Datatilsynet har som oppgave å sørge for at personopplysningsloven følges.
Datatilsynet advarer spesielt mot å oppgi både e-postadresse og passordet til sin egen e-postadresse, slik Facebook ber om. <br />(Trykk på bildet for å se større versjon.)