Norge

Startet planleggingen høsten 2012: «Jeg har helt syke forventninger!»

Torsdag kveld braket det løs. Men for disse jentene gikk startskuddet allerede høsten 2012.

De har gledet seg siden ungdomsskolen og har enorme forventninger til russefeiringen. Rosenvilde-jentene på bussen «Springfield» hadde sitt første planleggingsmøte i september 2012, forteller Vibeke Engeskaug (18), Benedikte Fagerheim (19) og Nikoline Vang (19). Ørn E. Borgen

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Det er nærmest elektrisk stemning på Valle Hovin når Bærums-russen forbereder seg til skolekåring. For Vibeke Engeskaug (18), Benedikte Fagerheim (19), Nikoline Vang (19) og alle de andre i årets russekull venter nå en flere ukers lang fest som skal sette punktum for 13 års skolegang.

— Jeg har helt syke forventninger! Jeg har gledet meg siden 8. klasse!

Inviterer til «foreldrerulling»

Det er 24 jenter på Springfield-bussen fra Bærum, de fleste går på Rosenvilde, men det er også innslag fra andre skoler.

Jentene forteller at de er en stor venninnegjeng, som spilte fotball sammen i Bærums Verk, og som siden første klasse på videregående har brukt utallige dugnads- og planleggingstimer på å forberede russefeiringen.

- Vi har lært utrolig mye om planlegging og økonomi og er blitt en utrolig sammensveiset gjeng, sier Vibeke Engeskaug (18).Bak. t.v. Nikoline Vang (19), t.h. Benedikte Fagerheim (19). Ørn E. Borgen

— Jeg tror vi hadde vårt første møte i september i første klasse. Til tider er det nesten som å ha en fulltidsjobb, sier Engeskaug.

— Vi har lært utrolig mye om planlegging og økonomi, og er blitt en utrolig sammensveiset gjeng.

Også foreldrene er blitt godt kjent, forteller jentene. På lørdag får de til og med ta del i feiringen når det blir såkalt «foreldrerulling».

Hvor mye bussen, eller konseptet, har kostet, vil ikke jentene ut med. Men de anslår at feiringen vil koste hver enkelt et sted mellom 20.000 og 30.000 kroner. I tillegg er det ifølge jentene lagt ned et betydelig antall dugnadstimer for å finansiere det hele.

- Fra 1980-tallet har det eskalert

Kulturhistoriker Anne-Sofie Hjemdahl har skrevet hovedoppgave om russefeiringens historie (se fakta for mer historikk). Hun forteller at det var sporadiske russetog før 1905, men at det først var da russeluen kom, i 1905, at russen ble et fast innslag i 17. mai-toget.

Feiringen var imidlertid en helt annen enn den vi er vitne til i dag, forteller hun.

— Den varianten av russefeiring som du ser i dag startet på 1970-1980-tallet. Med demokratiseringen av videregående utdannelsepå 1970-tallet skjedde det noe med hele russeritualet, og fra 1980-tallet har det eskalert når det gjelder busser, penger og sanger.

Russefeiringen er i gang. Neste uke blir det hektisk med tre Tryvann-treff på rad. Ørn E. Borgen

Ved overgangen til 1980-tallet kom russedressen og etter hvert også de kommersielle aktørene, forteller hun. Hun påpeker at det å ta artium betydde noe helt annet før i tiden.

— Det var ikke alle som hadde mulighet til å ta artium. Nå er det en demokratisk massemønstring for all ungdom. I begynnelsen var derfor russen en eksklusiv gruppe, men det er den ikke lenger. Og det er kanskje derfor det er så viktig å markere seg internt.

Har registrert flere «vandregrupper»

Gitte Gotteberg er daglig leder i ROK, eventselskapet som blant annet har stått bak Tryvann-treffene siden 2004. Hun bekrefter at planleggingen starter tidlig for mange.

— Jeg har inntrykk av at de begynner i første klasse med å samle folk til bussen, finne på navn, ha møter og planlegge russetiden. Sånn har det vært veldig lenge, i hvert fall de siste ti årene, sier Gotteberg.

Mens mange bruker mye tid, krefter og ikke minst penger på buss, har Gotteberg også registrert en utvikling i motsatt ende av skalaen i år.

— Vi ser at det blir flere og flere vandregrupper. Dette er gjenger som hverken er på bil, van eller buss, men som likevel samler seg, feirer sammen som en gjeng og har navn og logo.

 1. Les også

  Russetiden er blitt en millionbusiness - og vi går i fella alle sammen

 2. Les også

  Sterke reaksjoner på russearrangement

 3. Les også

  Russejenter tar oppgjør med sexistiske holdninger

Rosenvilde-jentene på bussen «Springfield» gleder seg til en flere ukers lang fest. F.v. Vibeke Engeskaug (18), Benedikte Fagerheim (19) og Nikoline Vang (19). Ørn E. Borgen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Slik feirer de endt skolegang i resten av Skandinavia

 2. A-MAGASINET

  Hvorfor tillater nordmenn dette? Utenlandske forskere spør Willy Pedersen om rare russetradisjoner.

 3. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?

 4. NORGE

  Høyre freder sexkjøpsloven ut regjeringsperioden

 5. NORGE

  1 prosent av voldtektene ender med fellende dom

 6. NORGE

  I dette jublende menneskehavet fikk han øye på en helt spesiell dame