Norge

Mats (3) bor i en hjørnetann

Mats (3) har kosekrok i en hjørnetann. Mikkel (9) har eget loft med turnstang. Pappa har bygget om boligen slik at barna bor bra.

Mats klatrer på taket av trappeoppgangen, som han kaller hjørnetannen sin. Han har et lite rom med stort vindu og koselig utsikt. Foto: ROLF ØHMAN

  • Edel Bakkemoen
    Edel Bakkemoen
    Journalist

Pappa har bygget store hyller mellom trappetaket og skråtaket på huset, og her Mats trives i selskap med "Karius og Baktus". Foto: ROLF ØHMAN

I stuen på den andre siden av trappeoppgangen har Lars Fossum laget en innfelt hyllevegg. Foto: ROLF ØHMAN

Tømrermesterens sønner med egen byggevirksomhet på loftet. Foto: ROLF ØHMAN

Mikkel i hiet på loftet. Høyt ligger det, og lurt er det. Foto: ROLF ØHMAN

På loftet ble gulvet senket og taket fikk flere vinduer, og det var mulig å bygge eget dorom til barna. Foto: ROLF ØHMAN

Standarddører er skåret til og tilpasset forholdene i huset. Foto: ROLF ØHMAN

Trappen til loftet er ganske bratt, men malt med antiskli-maling. Mats er en kløpper til å klatre. Foto: ROLF ØHMAN

Tonje Fossum Svendsen er glad for alle smarte løsninger; her er det skorom i trappen. Foto: ROLF ØHMAN

Barna ville bade, og det var ikke plass til vanlig badekar. Far bygget et; det er kort og bredt, og ligger i første etasje. Foto: ROLF ØHMAN

Barna har klærne sine nær badet i første etasje, og kler av og på seg der for å spare plass på gutterommene. Foto: ROLF ØHMAN

Familiens del på enden av en firemannsbolig er knapt til å kjenne igjen på innsiden. Mor og far flyttet i sin tid inn i en kronglete leilighet med boareal på bare 45 kvm. Den lå en trapp og en etasje opp fra inngangspartiet, med kryploft og en liten kjeller med inngang fra utsiden.

Smart ombygging

Nå har Tonje Fossum Svendsen og Lars Fossum to sønner — og en utvidet bolig som går over fire etasjer med terrasse på taket i tredje. Den har mange smarte løsninger.

Mikkel i hiet på loftet. Høyt ligger det, og lurt er det. Foto: ROLF ØHMAN

Lars Fossum er tømrermester og har holdt på i ett år med ombyggingen. Selv om huset er forlenget i tredje og fjerde etasje, synes det ikke utenpå. Innvendig er forvandlingen total. Ved å åpne ned til kjelleren og opp til loftet samtidig som taket i tredje ble senket slik at man kunne integrere loftet som en fjerde etasje i boligen, har far skaffet familien tak over en bolig han anslår til å være oppunder 100 kvm i praksis. På grunn av skråtak og trappeløp kan ikke all gulvflate regnes som boareal.

Egen loftsbolig

På loftet regjerer storebror Mikkel som en annen Karlsson på taket.

— Her kan en voksen bare gå oppreist langs midten, men under skråtaket er det fint for barna å være. Her holder de på med fotballspill og TV-spill, spiser pizza og koser seg med nabobarn, sier foreldrene. Av alt han har der oppe, sier Mikkel at turnstangen i taket kanskje er det aller beste, men Mats mener fotballspillet på gulvet er morsomst.

Tømrermesterens sønner med egen byggevirksomhet på loftet. Foto: ROLF ØHMAN

Far har satt inn flere vinduer i taket, laget barnestue, soverom og eget dorom til eldstemann på loftet. Han har laget lekeskuffer tilpasset skråtaket og montert turnstang i taket. Trappen opp er bratt, men har maling med sandkorn i for ikke å bli glatt.

En hjørnetann

Under bor Mats. Treåringen har minimalt med gulvflate på rommet sitt, og allikevel alt han trenger. Innebygget seng, klatremulighet, kosekrok med hyller til leker og bøker og et stort vindu med koselig utsikt. Oppå skråtaket til trappoppgangen har pappa satt en stige, og mellom dette taket og yttertaket har han satt opp hyller. Mats kaller denne palssen for hjørnetannen sin. Her liker han å sitte og bla i "Karius og Baktus".

— For ikke å belaste de små barneværelsene med skap og kommoder til klær, laget vi et eget klesrom i første, i tilknytning til vaskerom og. Der skifter de, og det fungerer fint, sier mor.

På badet, ja, der er det badekar, for det ville guttene absolutt ha. Det var ikke plass til et standardkar, så da ble murt opp et kort, men bredt kar som ble kledd med blå mosaikkfliser på innsiden.

Tonje Fossum Svendsen er glad for alle smarte løsninger; her er det skorom i trappen. Foto: ROLF ØHMAN

— Hvor står alle skoene?- Her, sier Tonje Fossum Svendsen. Hun løfter på et lokk, som viser seg å være toppen på første trinn i trappen, som er ekstra bredt.

— Det var så trangt og knøttete i dette huset at vi måtte tenke lenge og vel på hvordan vi kunne få det bedre. For her på Tåsen ville bo, i et rolig og hyggelig hagebymiljø med kort vei til alt, også Oslo sentrum. Barna trives både inne og ute, sier Tonje Fossum Svendsen.

Det gjør de voksne også, og mest fornøyd er familien med løsningene for barna.

Les også

  1. Gulv anno 2014

  2. Tapet på loftet

  3. Kjepphest: Veggfast innredning