Norge

Elden om Mahad-saken: – Ulovlig å gjøre noen statsløs

Regjeringen bryter loven ved å frata Mahad Abib Mahamud (30) sitt norske statsborgerskap, mener advokat John Christian Elden.

  • Per Annar Holm
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Fredag fortalte TV 2 historien til Mahad Adib Mahamud (30), en bioingeniør som jobber på Oslo universitetssykehus og som etter 17 år i Norge kommer til å miste statsborgerskapet.

Etter at historien hans ble kjent har han fått enormt med støtte fra det norske folk.

– Nordmenn er snille. Jeg vil takke for all den varme støtten, sa Mahamud til Aftenposten lørdag.

  • Mister statsborgerskapet etter 17 år i Norge: – Takk for all den varme støtten

Advokat Jon Christian Elden mener regjeringen bryter loven ved å frata Mahad Abib Mahamud (30) sitt norske statsborgerskap, skriver VG.

– Det er sikker internasjonal rett at det er ulovlig å gjøre noen statsløs. Norge tillater bare ett statsborgerskap, og om han hadde et annet for 17 år siden, var han forpliktet til å oppgi det da han fikk norsk statsborgerskap, sier Elden til avisen.

Jon Christian Elden.

– Her er det dessuten ikke noe annet land som hevder han er deres statsborger. Da bør Norge ha bedre ting fore enn å utfordre folkeretten ved å angripe en flink ingeniør, sier han videre.

Sier han er fra Somalia

Mahamud kom til Norge som 14-åring, helt alene. Han sier til Aftenposten at han vokste opp i Mogadishu, hovedstaden i Somalia.

– Vi bodde i den sørøstlige delen av byen, like ved flyplassen. Pappa jobbet som mekaniker i luftforsvaret, forteller Mahamud.

Da han var fem år, brøt det ut krig. Han flyktet til Etiopia sammen med familien sin. Siden flyktet han videre til Norge.

Ambassaden i Djibouti nekter å ta imot Mahamud, dermed blir han nå statsløs.

Tror han vil vinne frem

Også jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo mener UDIs vedtak er ugyldig. Han tror Mahad med stor sannsynlighet vil vinne frem i rettssaken, som er satt til 21. februar.

Ifølge Klassekampen vil Utlendingsnemndas advokat i retten legge vekt på Mahamuds språkferdigheter og intervjuer av familie og ekskone, som de mener svekker Mahamuds forklaring.

FN ber Norge stanse hjemsendelse av flyktninger til SomaliaFødt i Somalia, bor i Bodø: Når folk fremmedgjør meg, bryter de ned alt arbeidet jeg har gjort

Les mer om

  1. Fratar ID-juksere statsborgerskap
  2. Utlendingsdirektoratet (UDI)
  3. Innvandring
  4. Folkeretten
  5. Migrantkrisen i Europa