Norge

Norsk journalist overfalt i Kaukasus: - Det var helt forferdelig. Jeg trodde jeg skulle dø.

MOSKVA (Aftenposten): Journalist Øystein Windstad og flere menneskerettighetsarbeidere ble angrepet av maskerte menn på grensen mellom Ingusjetia og Tsjetsjenia. Onsdag kveld ble også organisasjonens kontorer angrepet.

En maskert og bevæpnet mann ødelegger overvåkingskameraet utenfor kontorene til Committee for Prevention of Torture i Ingusjetia sent onsdag kveld.
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
Ingusjetia

Nordmannen ber nå om hjelp til å komme seg i trygghet.

— Det var helt forferdelig. Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg tenkte at jeg gjerne skulle få sendt en hilsen til min kone en siste gang, sier Windstad til Aftenposten.

— De prøvde å dra meg ut av bussen mens de slo løs på meg med stokker og stakk oss med noen spisse gjenstander. Jeg kjempet i mot så godt jeg kunne. Jeg tenkte: Klarer de å rive meg ut av bussen, så er jeg død.

Ingusjetia

Øystein Windstad var en av ni journalister og menneskerettighetsaktivister som ble skadet da bussen deres ble angrepet av maskerte menn i den russiske delrepublikken i Kaukasus.Journalistene var på vei fra hovedstaden Groznij i Tsjetsjenia til Beslan i Ingusjetia med menneskerettighetsaktivister i gruppen Committee for Prevention of Torture — «Komiteen for forebyggelse av tortur».

— Jeg er sydd i ansiktet, i hånden og i kneet, og har fått gipset venstre ben, sier Windstad.

Slik ser Windstad ut etter angrepet.

Dimitrij Otukin i Komiteen for forebyggelse av tortur sier til Aftenposten at også Sveriges Radios journalist Lena Maria Persson Løfgren var med i bussen, sammen med journalister fra de russiske nyhetsavisene New Times and Mediazona.

Stoppet av tre biler med maskerte menn

Windstad forteller at bussen ble stoppet av tre biler, og 15— 20 maskerte menn hoppet ut og angrep journalistene og aktivistene.

— Da vi nærmet oss grensen til Tsjetsjenia, kom det tre store biler kjørende og presset bussen vår ut til siden. Ut av bilene kom mange menn, med lange stokker. Så knuste de alle vinduer, frontruter og begynte å gå løs på alle som var inne i maxi-taxien, sier Windstad.

Han befinner seg nå med de skadede på et sykehus i byen Sunzha i Ingusjetia.

— De slo løs på oss alt de kunne. Flere ble hardt skadet. Vi har nå fått medisinsk behandling ved sykehuset.

Tok mobiler og kameraer

De maskerte mennene tok også mobilene deres, slik at det har vært vanskelig å få kontakt med dem.

Under angrepet fikk Windstad revet av seg jakke og skjorte.

— Jeg klamret meg fast bak i bussen mens de fortsatt å slå løs. De slo alt de kunne, og jeg var full av blod, sier Windstad.

- Frykter angrep utenfor sykehuset

Windstad er overbevist om at angriperne jobber for Tsjetsjenias diktator.

— Jeg er ikke i tvil. De ropte til oss at vi var forrædere. De viste godt hvem vi var og hva vi het. Dette var et målbevisst angrep for å stoppe oss, sier den norske journalisten.

Han er glad for å kunne snakke med Aftenposten om hva som har skjedd.

Windstad og de andre vet fortsatt ikke hvordan de skal komme seg fra sykehuset og til flyplassen i Ingusjetia.

— Jeg tenker at dette ikke er over før vi har kommet vekk herfra. Mye medieoppmerksomhet nå gjør at vi kanskje får hjelp til å komme oss trygt ut. Faren er at vi må reise til flyplassen. Kanskje de vil slå til igjen, sier Windstad.

— Her er lovløse tilstander. Jeg tenker på hvor forferdelig det må være for menneskene som lever her, sier Windstad.

Her angripes menneskerettighetsarbeidernes kontor:

Nytt angrep mot organisasjonen i ettermiddag

Senere onsdag kveld rapporterte Dimitry Otukin i organisasjonen Committee for Prevention of Torture om et nytt angrep på Twitter, Denne gang mot det lokale kontoret til organisasjonen i byen Karabulak i Ingusjetia.

— Opp mot fem biler stoppet utenfor, maskerte menn med automatvåpen. En slo i stykker kamera ved inngangen, mens tre andre klatrer gjennom vinduet, twitret Otukin.

Han har lagt ut videoer fra overvåkingskameraene som fanget opp inntrengerne. De skal ha kommet seg inn i oppgangen, men ikke videre inn i lokalene.

UD kontaktet familien

Sent onsdag kveld opplyser Utenriksdepartementet at de jobber med å følge opp Øystein Windstad i Ingusjetia.

— Vår ambassade i Moskva har vært i kontakt med ham og vi har kontaktet hans familie og pårørende i Norge. Vi har fått bekreftet at han får medisinsk tilsyn. Han får bistand fra utenrikstjenesten i tråd med de konsulære prinsippene vi jobber etter, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til Aftenposten.

Han kan ikke opplyse om hva hjelp Windstad har bedt om. UD vil kontakte journalisten igjen torsdag morgen.

Norsk UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til både Tsjetsjenia og Ingusjetia - i tillegg til flere andre russiske delrepublikker i regionen.

Mange russere våger fortsatt å demonstrere:

Les også

Disse russerne mener Putin er en fiende av folket

— Ble overvåket i to dager

Ria Novosti skriver at angrepet fant sted i 17.00-tiden onsdag. Angrepet fant sted mens bussen fortsatt fra på ingusjetisk side av grensen,ifølge Sveriges Radio. Etter å ha jaget vekk journalistene og menneskerettighetsaktivistene, dyttet de maskerte mennene bussen ned i en grøft og tente fyr på den.

Bildene av den brennende bussen ble lagt ut på Twitter .

- De ropte at vi var terrorister, forteller en av journalistene til russiske medier, ifølge Dimitry Otukin i menneskerettighetsorganisasjonen.

Etter overfallet klarte gruppen av journalister og aktivister å få tak i politi og ambulanse. Ifølge Otukin oppdaget gruppen at den var under overvåking alleredefor to dager siden.

Ukjente menn i biler fulgte deres bevegelser både 8. og 9. mars.

Tsjetsjenias diktator er beryktet for sine brutale metoder:

Les også

Han gjør hva han ville på Instagram. Til slutt gikk han over streken

Skrev om tortur i Tsjetsjenia

Kadyrov under en parade i Grozni i Tsjetsjenia. Kadyrovs private arme på 20.000 mann er en av Russland beste

Øystein Windstad var på reportasjereise for Ny Tid da dette skjedde, bekrefter ansvarlig redaktør Truls Lie i Ny Tid overfor Aftenposten. — Har du snakket med ham?

— Nei, men det er andre der borte som har snakket med ham på sykehuset, sier Lie, som ble noe beroliget av å høre at det var mulig å snakke med Windstad, sier Lie.

Windstad har skrevet flere saker om drap, tortur og overgrep i Tsjetsjenia, for både Ny Tid og NRK.

Han skrev blant annet om to tsjetsjenere som fikk avslag på sine asylsøknader i Norge, og somsenere ble torturert og drept i Tsjetsjenia.

Apti Nazjujev ble sendt ut av Norge i 2011. I juni 2013 ble han funnet mishandlet og drept i en elv i Tsjetsjenia. Han kjempet mot Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov frem tli 2001.

Den norske Helsingfors-komiteen og den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial advarte på forhånd norske myndigheter om å sende dem tilbake, skrev Ny Tid før jul.

Utlendingsnemda mener det ikke var riktig å gi dem asyl på grunnlag av det som var kjent om de to tsjetsjenerne i 2011.

Kadyrov styrer alt

Tsjetsjenias mektige mann og diktator Ramzan Kadyrov styrker den russiske republikken med jernhånd, og enorme subsidier og pengestøtte fra Kreml.

Tsjetsjenias diktator Kadyrov styrer absolutt alt i landet ved hjelp av sine sikkerhetsstyrker, som bruker drap, tortur og trusler til å holde makten.Samtidig er en svært viktig støttespiller for Putin for at Russland skal beholde kontrollen over området.

— Jobber med livet som innsats

Ane Tusvik Bonde, regionsansvarlig for Øst-Europa i Human Rights House Network var onsdag i kontakt med Windstad. Blant de skadde var også minibussens sjåfør og juristen til «Komiteen for forebyggelse av tortur», Yekaterina Vanslova.

— Dette viser med all tydelighet hvor farlig situasjonen er for journalister og menneskerettighetsforkjempere i Nord-Kaukasus. Arbeidet deres er livsfarlig.De som jobber inne i land med livet som innsats. Det er også farlig å rapportere om situasjonen i Tsjetsjenia – også for utenlandske journalister, sier Tusvik Bonde.

Maskerte raidet kontoret også i juni

Human Rights House Network samarbeider med magasinet Dosh i Tsjetsjenia og har kontakt med flere organisasjoner.

Tusvik Bonde var selv i Tsjetsjenia høsten i 2013. Situasjonen har forverret seg. Særlig siden i sommer, forteller hun.

— Det er et samfunn gjennomsyret av frykt. Det har vært tre angrep mot organisasjonen siden desember 2014. I juni ble kontoret til Joint Mobile group og Komiteen for forebyggelse av tortur raidet av maskerte menn. De slo i stykker alt og folk måtte hoppe ut av vinduer for å slippe unna.

- Stemples for forrædere

Joint Mobile group består av russiske menneskerettighetsforkjempere drar inn og ut for å dokumentere og etterforske saker som er for farlig å jobbe med for aktivister og journalister som er basert i republikken.

— President Kadyrov har trappet opp sine hatske angrep mot menneskerettighetsforkjempere. Med utsagn om at de er utenlandske agenter, jobber mot nasjonens interesser og er landsforrædere, er det enda vanskeligere å jobbe med menneskerettigheter i Tsjetsjenia. Drap på menneskerettighetsforkjempere og journalister i Tsjetsjenia er utbredt. Ingen er ennå straffet for drapet på den kjente journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Natalia Estemirova som ble drept i juli 2009. Det hersker total straffefrihet, sier Ane Tusvik Bonde.

Her går morderne løs på et av Moskvas dyreste hoteller:

Les også

 1. Dette bildet ble tatt samme dag de myrdet Nemtsov

 2. Stempler Putins kritikere som forrædere og folkefiender

 3. Diktatoren brukte Instagram til drapstrusler. Nå blir han sensurert.