Hotellgjest ble syk - på rommet lå det politiet mener er 1,5 millioner narkokroner

63-åringen fikk 15 års fengsel som løpegutt for Gjermund Cappelen. I romjulen ble han akutt syk da han besøkte søsteren sin i Trondheim. På hotellrommet lå det politiet tror er 1,5 millioner narkokroner.

Det var på et rom i tredje etasje på Royal Garden politiet fant 1,5 millioner kroner.

Hjelpepleieren fra Rykkinn i Bærum ble høsten 2015 dømt til 15 års fengsel for å ha oppbevart og solgt 1,2 tonn hasj for Gjermund Cappelen.

Han var i flere år én av tre nestkommanderende i hasjbaronens forbrytersyndikat.

I dommen måtte 63-åringen også tåle inndragning av 600.000 kroner.

Han ventet nå på at saken skal komme opp for Borgarting lagmannsrett, og var ikke varetektsfengslet.

Lille nyttårsaften, for elleve dager siden, fikk politiet i Trondheim en telefon fra Royal Garden hotell om at en gjest var blitt akutt syk og kjørt til St. Olav med ambulanse.

Betjeningen stusset over ting de så på rommet, og varslet politiet.

300.000 funnet gravd ned

På rommet fant politiet totalt 1,5 millioner kroner. I ettertid fikk de også påvist et sted hvor ytterligere 300.000 kroner ble funnet gravd ned.

Dette kom frem under aktor Lars Erik Alfheims innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag, hvor Gjermund Cappelen sitter på tiltalebenken sammen med Eirik Jensen. 63-åringens navn gikk igjen flere ganger i tingretten mandag.

Politiet etterforsker forsatt narkonettverket til Gjermund Cappelen, men dette gigantbeslaget av penger nærmest snublet de over.

Hjelpepleieren, en rørlegger og en brusselger ble sammen med Gjermund Cappelen høsten 2015 funnet skyldig etter den såkalte mafiaparagrafen, for å være en del av en organisert, kriminell gruppe.

Opplysningene om at beslagene av 1,8 millioner kroner skulle legges frem i åpen rett kom mandag meget overraskende på politiet i Asker og Bærum, som har overtatt etterforskningen mot 63-åringen.

De var ikke var kjent med at Alfheim skulle legge frem informasjon om beslag som bare er beskrevet i klausulerte politidokument.

For syk til avhør

– Vi var ikke klar over at dette skulle offentliggjøres, men fakta ligger fast, og vi er ikke redd for at dette vil ødelegge for vår sak, sier etterforskningsleder, politioverbetjent Dag Eirik Ekeli.

– Siktede ble i 2015 dømt til 15 års fengsel for befatning med 1,2 tonn hasj - er det nye eller gamle narkopenger som nå er funnet?

– Det håper vi etterforskningen vil avdekke. Foreløpig har siktede vært for syk til å la seg avhøre, sier Ekeli.

Mannen ble sist fredag varetektsfengslet i fire uker ved Asker og Bærum tingrett. Saken gikk som kontorforretning uten at siktede var til stede.

Startet i Trondheim

Politioverbetjent John Torger Konstad, fagleder for team for organisert kriminalitet/narkotika ved Sentrum politistasjon i Trondheim, opplyser at de kom over 63-åringen ved en tilfeldighet.

– Mannen var syk, og det var hotellet som varslet politiet etter at det ble gjort funn på hotellrommet, sier Konstad.

Han bekrefter at de nedgravde pengene ble funnet i Trondheim, men ønsker ikke å si hvor politiet fant pengene.

– Mannen er siktet for heleri, og vi har mistanke om at pengene stammer fra narkoomsetning, sier Konstad.

Politiet i Trondheim har jobbet med saken i en ukes tid, men har ikke kunnet avhøre mannen på grunn av hans helsetilstand.

Saken ble overført til Asker og Bærum politidistrikt på slutten av forrige uke.

63-åringens forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall, ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende stadium.