Eirik Jensens historie fortalt med egne ord

Så var det Eirik Jensens tur. I nesten to år og elleve måneder har han forberedt seg på øyeblikket da han skulle ta plass i vitneboksen.

Eirik Jensen begynte i ettermiddag på sin frie forklaring i Oslo tingrett. Tre års forberedelser lå bak.

– Mitt navn er Eirik Jensen. Nå er tiden kommet til at jeg kan få komme med min forklaring, sa eks-politimannen da han åpnet sin frie forklaring i Oslo tingrett tirsdag.

Seks minutter forsinket etter lunsjpausen - klokken 12.51 - satte tingrettsdommer Kim Heger retten.

Det var stor spenning knyttet til Jensens forklaring, og køene gjennom sikkerhetskontrollen var fortsatt lang foran rettssal 250.

– Alt privat ble offentlig

59-åringen fortalte om et liv som ble snudd fullstendig på hodet, og belastningen ved å få se sitt eget speilbilde på avisenes førstesider.

– Den kampen jeg er igjennom nå er en av de tøffeste jeg har vært igjennom på mine 36 år i politiet. Siden 1993 har jeg vært tilgjengelig 24 timer i døgnet, og det har sin pris, sa Jensen, som fortsatt tror han har et godt renomé i store deler av befolkningen.

Jeg har ingen ting vondt å si om Cappelen, men det som har skjedd er ikke fair. Eirik Jensen

– Ikke et vondt ord

Jensen understreket at han aldri har dolket noen i ryggen, og at han har hatt ansvaret for noen av de tyngste og mest hemmelige prosjektene oslopolitiet har hatt ansvaret for:

– Jeg har ingen ting vondt å si om Cappelen, men det som har skjedd er ikke fair, sa Jensen.

Gjermund Cappelen i Oslo tingrett tirsdag.

På offensiven

Tirsdag morgen sa Eirik Jensen at han ikke ønsket mer fotografering, men da han skulle innta plassen i vitneboksen, hadde han ombestemt seg.

Det pressen møtte var en foroverlent tiltalt, som tydeig viste at han syntes det skulle bli godt å få fortalt sin historie.

– «Dialogmodellen»

Jensen ga retten en grundig innføring i sin egen ungdoms- og voksentid fra oppveksten på Nesodden til han i 1979 begynte i Oslo-politiet.

Frem til midten av 1990-tallet var det narkotika og MC-gjenger som dominerte Jensens arbidsdag:

– Jeg lærte mye av politimannen Dag Falk, som var legendarisk for sin jakt på spritsmuglere. Selv gikk jeg i dialog med Bandidos, og senere Hell Angels, som det tok meg fem år å få god kontakt med, sa Jensen.

Etter skytingen på Aker brygge i 2006 ringte politiinspektør Iver Stensrud og ba Jensen bygge opp det såkalte «gjengprosjektet», hvor han fikk ansvaret for en politistyrke på 37 mann som skulle fotfølge politiets gjengangere.

Kritisk mot ledere som skyver ansvaret fra seg

Jensen var også kritisk mot ledere i politiet som skyver ansvaret fra seg.

– Jeg ble sykemeldt på grunn av ansvarsfraskrivelse fra ansvarlige ledere, sa Jensen, som ellers fortalte at han hadde hatt et godt forhold til sine nærmeste ledere helt fra han begynte som vanlig poliitmann på politistasjonen i Vika i 1978 og frem til 2011.

Jensen kritiserte også at ledere ofte ikke forstod hva han jobbet med, eller hvordan han jobbet, og hvorfor han måtte tenke mye på sin egen og familiens sikkerhet.

– Jeg ble ansett som brysom

– Når man ber om ledelse, utfordrer det noen. Jeg ble ansett som brysom når jeg ba om et svar. Ofte må ledere våge å ta beslutninger og ikke skyve det fra seg, det er et kjent problem i politiet og jeg har også vært utsatt for det. Slikt skaper ofte konflikter, og vi kommer nærmere tilbake til det. Jeg utfordret også vedtatte sannheter, og det ble ikke likt, sa Jensen.

Han viste også til at han aldri hadde fått irettesettelse for at han hadde jobbet på gal måte eller ikke gjorde det han skulle, og at lederne i politiet dermed hadde godtatt måten han har jobbet på.

– Jeg er ingen dilter

– Jeg rekruttert bra folk i politiet i de årene jeg har vært i politiet. Jeg er ingen dilter, og jeg stod for klare meninger i media. Jeg har betalt en pris for at jeg har sagt hva jeg mener, det må jeg betale for, men det har vært verdt det, sa Jensen.

Han sa også at han lenge har jobbet med hemmelige prosjekter på nasjonalt nivå, som handlet om liv og død for andre mennesker, og som har vært klarert på høyeste hold i politi- og justissektoren.

– Det ble en konflikt med ledelsen om dette prosjektet, det ble en arbeidskonflikt som førte til sykemeldinger, involvering av fagforening, og jeg holdt på å si opp i 2011. Noen forsøkte å fjerne meg fra jobben og ga bort jobben min mens jeg var sykemeldt, forklarte Jensen, som senere i saken vil si mer om dette hemmelige prosjektet.

En følge av denne konflikten førte til at Jensen ble flyttet til politimesterens stab for å jobbe med informantkontakt, metodeutvikling og en rapport om kriminalutviklingen i Oslo de ti kommende år.

– Denne rapporten var det siste jeg gjorde i politiet, sa Jensen.

120 informantbehandlere i politiet

Jensen forklarte at det var gode rutiner for Norges 120 informantbehandlere i politiet, at de legger informasjon inn i det samme datasystemet, og at en informant ikke har frikort til å begå kriminell virksomhet.

– Da skal han tas, sa Jensen. På spørsmål fra dommer Kim Heger bekreftet Jensen at han ville ha holdt seg unna kontakt med Gjermund Cappelen hvis han visste at han var involvert i kriminell virksomhet.

– Vi brukte ofte vær- og blomsterspråk. Sol var alltid noe positivt. Og spørsmål om været betydde egentlig; -hvordan går det, forklarte Jensen om de mange tekstmeldinger mellom ham og Cappelen som vil bli gjennomgått nærmere, og som Spesialenheten er meldinger som handler om hasjleveranser.

Forklarte seg feil om kvittering

Eirik Jensen forklarte at han var svært deprimert og nærmest i posttraumatisk stress da han satt i varetekt i Kongsvinger fengsel. Og at han forklarte seg feil om en kvittering fra en rørlegger som hadde pusset opp badet hans. På kvitteringen fant etterforskerne fingeravtrykk fra Gjermund Cappelen.

– Det forklarte jeg at jeg hadde fått en kvittering av ham. Men jeg hadde fått den av Cappelen og den ble lagt inn i mappen til min eks-samboer. Jeg husket feil, og det beklager jeg, sa Jensen.

Brukte mye kontanter

Etterforskningen har avdekket at Jensen satte inn en million kroner i kontanter inn på sine ulike bankkonti de siste ti årene før han ble arrestert i desember 2013.

– Jeg kunne kjøre og sette inn 2500 på konto ett sted og 2500 et annet sted. Jeg drev med kjøp og salg og var en liten kremmer. Jeg hadde tilgjengelige kontanter, det kan mistenkeliggjøres, men det er slik jeg er, sa Jensen.

– Hvor kom disse kontantene fra? Du skal ha satt inn over en million i følge spesialenheten. Over 200 000 på ett år, sa dommer Kim Heger.

– Det var kjøp og salg av gjenstander, det var oppsparte midler, min mor var gavmild mot min søster og meg og det var arv, forklarte Jensen.

Jensen fortsetter sin forklaring om samarbeidet med Gjermund Cappelen onsdag.