Norge

Advarer mot skjulte kostnader

 • Erik Vigsnes
 • Den som låner store beløp for å putte på livkonto, bør ikke sove i timen, sier Carsten O. Five, uavhengig økonomisk rådgiver.

Five mener det er flere fallgruber. — For det første koster slik sparing en del penger i gebyrer og honorarer. Dermed blir gjerne forskjellen mellom den effektive lånerenten og fondets nettoavkastning mindre enn på papiret.Five sier at renteforskjellen blir såpass liten at du må stille med store beløp for å tjene noe særlig.- Og når du låner store beløp, påtar du deg risiko, uansett. Lånerenten kan plutselig begynne å stige, mens fondets avkastning går motsatt vei. Og da blir det fort mye penger, dersom du er for sen med å komme deg ut, sier han. Five fraråder folk å spekulere på denne måten, med mindre de har råd til å ta et økonomisk tap. Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Kredittilsynet, er skeptisk til utviklingen.- Vi har snakket med Storebrand og Vital, og de vil nå være mer forsiktig med markedsføringen av livkontoplassering enn de har vært. De langsiktige sparere kan bli påført tap dersom renten stiger og mange kortsiktige sparere plutselig tar ut pengene.Skogstad Aamo advarer også privatpersoner mot å ta opp store lån for sparing i såkalte garanterte spareprodukter.- Det kan være store skjulte kostnader som kunden ikke får øye på. Bank og forsikring tar seg godt betalt for å garantere innskuddet, og mange må bli flinkere til å informere om risiko og pris, sier han.

 1. Les også

  Låner for å spare

Carsten O. Five er skeptiske til å ta opp lån for sparing. Foto: JOHN MYHRE

Også skeptisk, Bjørn Skogstad Aamo. Foto: SVEIN ERIK FURULUND

Flere artikler

 1. FORELDRELIV
  Publisert:

  For sønnen Emrik (2) har Lise valgt å spare som ekspertene anbefaler: – Det er ikke så skummelt som jeg trodde det var

 2. KARRIERE
  Publisert:

  Student Inga Tommasdottir (24) sparer 3000 kroner i måneden i aksjefond. Slik kommer du i gang.

 3. BOLIG
  Publisert:

  Slik sparer du smartest til barna

 4. BOLIG
  Publisert:

  Sparetips til deg som egentlig ikke har råd til å spare

 5. BOLIG
  Publisert:

  Signe Margrethe og Odd Usterud måtte ut med 2,5 millioner kroner ekstra da de flyttet fra enebolig til leilighet: – Å spare til pensjon i bolig er urealistisk og risikabelt

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Nordmenn ivrigere enn svensker og dansker på boligsparing