Støre varsler mer synlig forsvar på norsk sokkel etter Nord Stream-eksplosjonene

Statsminister Jonas Gahr Støre omtaler gasslekkasjene fra gassrørledningene i Østersjøen som «en villet handling» og varsler at Forsvaret vil være mer synlig rundt norske olje- og gassinstallasjoner.

Statsminister Jonas Gahr Støre under onsdagens pressekonferanse.

– Informasjonen vi har fått i dag, styrker antagelsen om at dette skyldes en villet handling.

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Den norske regjeringen følger dermed etter sine kolleger i Sverige og Danmark, som kaller lekkasjen en «sabotasje».

Det er fra før kjent at beredskapen på norsk sokkel er skjerpet etter eksplosjonene og lekkasjene fra Nord Stream-rørledningene.

Støre sier regjeringen anser situasjonen som alvorlig. Han la til at han forstår at nordmenn er bekymret for sikkerheten rundt de norske gassrørledningene.

– Vi er oss bevisst på å ivareta sikkerheten på norsk sokkel, sa Støre videre.

Hverken politiet eller Forsvaret har tidligere overfor Aftenposten kunnet svare på hva den skjerpede beredskapen innebærer.

Men nå melder Støre at Forsvaret kommer til å være mer synlig rundt norske olje- og gassinstallasjoner.

Norge har et stort antall olje- og gassinstallasjoner og 8800 kilometer rørledninger tilknyttet norsk sokkel, som Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen i 2017.

Sikkerhetsklarert

Han melder også om at ledende personer i selskaper på norsk sokkel er blitt sikkerhetsklarert. Det gjør det mulig å utveksle etterretning mellom PST og disse selskapene.

Petroleumsvirksomhet er blitt utpekt som spesielt viktig for Norge. Det samme er transport av gass til Europa. Støre melder om at disse blir underlagt sikkerhetsloven.

Statsministeren påpeker at selskapene er ansvarlige for sikkerheten på sine installasjoner, men understreker at sikkerhetsmyndighetene har ansvar på sokkelen.

– Vi har trent på dette siden 70-tallet, og vi har erfart det siste døgnet at vi har gode rutiner.

Hevet beredskap

I 2020 advarte PST om at norsk oljesektor utsettes for etterretningsaktivitet, og at denne i verste fall kan brukes til å utføre sabotasjeaksjoner.

Støre sa tidligere onsdag at det ikke foreligger noen konkret trussel mot norske installasjoner.

På spørsmål fra Aftenposten om hva regjeringen har gjort for å følge opp advarslene, pekte Støre på at de ikke satt i regjering i 2020.

– Men jeg opplever at man har tatt på alvor cyber- og hybridtruslene.

Mandag advarte Petroleumstilsynet om droneaktivitet på norsk sokkel. Dette etterforskes av norsk politi.

– I september er det kommet rapporter om observasjoner av droner. Det har tiltatt i styrke. Vi kan ikke fastslå hvor de er lansert fra, eller hvem som eier dem, men vi skal ta rede på dette, sier Støre.

Støre avviser også at det kan være aktuelt med en felles europeisk sikkerhetsoperasjon i områdene rundt gassrørledningene.

– Norge har ansvar selv, men vi har nær kontakt med våre naboer. Vi må ta vårt ansvar når det er på norsk område, sier han.

En av de tre lekkasjene fra gassrørledningene i Østersjøen.

Sabotasje i Østersjøen

Tirsdag ble det kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som er bygget for å frakte gass mellom Russland og Tyskland.

Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. I alt er det oppdaget tre lekkasjer. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv.

Det er også blitt observert droner ved norske installasjoner i Nordsjøen den siste tiden.