Norge

Holder sommerleiren for å hedre de omkomne

De bestemte seg på tirsdag kveld. I dag starter Unge Venstres sommerleir på Hove. Rekordmange har meldt seg på.

Det ble et varmt gjensyn for flere av Unge Venstres medlemmer. Foto: TORE ANDRE BAARDSEN

 • Ingrid Michalsen

Samleside: Alt om tragedien.

ARENDAL: Sveinung Rotevatn (24), leder i Unge Venstre, sier til fvn.no at partiledelsen gikk flere runder med seg selv før de landet på avgjørelsen om å la helgens sommerleir på Hove i Arendal gå som planlagt.

– Vi bestemte oss tirsdag kveld. Da fikk vi forsikringer fra politiet om at de ville hjelpe oss med nødvendige sikkerhetstiltak, samtidig opplevde vi en massiv støtte fra medlemmene i partiet som ønsket at leiren skulle arrangeres, forteller Rotevatn, som av sikkerhetshensyn ikke vil utdype politivaktholdet nærmere.

Holder minnemarkering

Han har akkurat ankommet plassen foran Sildestua på Hove og hilser varmt på medlemmene og vennene i partiet. Stemningen er varm og lystig. I går kveld var det landsstyremøte, med rundt 40 medlemmer, i dag starter leiren som varer til tirsdag 2. august. 190 stykker har meldt seg på, kun 13 meldte avbud – hovedsakelig de aller yngste medlemmene.

Mange gamle medlemmer som ikke lenger er aktive, har ønsket å komme. Foreldre og partimedlemmer fra Arendal Venstre stiller opp som støtte og vakter i helgen. Utenfor hovedinngangen i Sildestua henger et stort flagg med Oslos byvåpen på. Normalt pleier de å ha EU-flagget der, men ingenting er normalt med omstendighetene rundt årets sommerleir.

– Vi skal snakke om det som har skjedd, om våre politiske venner i AUF som mistet livet i tragedien på Utøya. Lørdag ettermiddag skal vi holde en minnemarkering, hvor stortingsprest Per Arne Dahl taler for oss, i tillegg vil vi tenne lys for ofrene, de overlevende og etterlatte. Samtidig vil jeg si at det føles veldig riktig å være her nå. Dette er et sommerparadis som vi bare har gode assosiasjoner til, slik skal vi fortsette å ha det, forklarer Rotevatn.

Føler ingen frykt

Magne Bartlett (20), leder for Vest-Agder Unge Venstre, har hele tiden ment at leiren burde gå som planlagt.

– Jeg mener vi på denne måten er med på å hedre de omkomne som mistet livet fordi de trodde på noe, fordi de var politisk aktive. Nå er det viktigere enn noen gang å diskutere politikk, sier Bartlett.

– Kjenner du på frykt?

– Nei, jeg føler meg veldig trygg her. Vi er som en stor familie, jeg tror vi alle kjenner på at det er godt å komme sammen.

Blomster og lys

Både han og partikollegaene Per Magnus Sandsmark (22) og nestleder Daniel Heggelid Rugaas (23) ler av spørsmålet om de har pakket med seg pepperspray eller andre beskyttende midler på leiren.

– Hvis noe, ville jeg pakket med kosebamsen min, spøker Sandsmark.

– Vi har kun bedt folk å ta med blomster og lys, supplerer Heggelid Rugaas.

Politikk på programmet

Flere på Unge Venstre sommerleir kjenner noen av de omkomne på Utøya. Selv om frykten ikke er tilstedeværende, vil tankene likevel være hos dem som mistet livet.

– Jeg er ikke redd, men jeg tenker på dem, og jeg lyver hvis jeg sier at ikke tanken om «Tenk om noe skjer» har slått meg. Foreldrene mine uttrykte også en viss bekymring over at jeg skulle dra, men de forstår at vi har behov for å komme sammen, sier Kathrine Hald (20), sentralstyremedlem fra Kristiansand.

– Hvordan tror du det politiske klimaet blir i valgkampen?

– Partiene kommer nok til å være snillere med hverandre i debattene, med mindre heftig ordbruk og mer respekt og forståelse. Men vi skal ikke være redd for å debattere ting, vi må være åpne. Hvis ikke, har vi tapt, sier hun.

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Uventet utskiftning i Venstres valgkomité kan styrke Sveinung Rotevatn

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Jonas Gahr Støre om Arbeiderpartiets dårlige målinger: – Det ville vært helt feil å skulle begynne å ligne på andre

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Slik minnes RBK-spillerne 22. juli

 4. VERDEN
  Publisert:

  EU-toppen måtte hjem til Polen for å vitne om flystyrten som har splittet landet siden 2010

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Guri Melby enstemmig innstilt som ny Venstre-leder

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Abid Raja blir neppe Venstre-leder