Norge

Asylsøkere med barn nektet å forlate bussen ved nytt mottak

I to timer nektet fem syriske barnefamilier å flytte inn på asylmottaket i Stavanger. Asylsøkerne er redde for overgrep, uro og dårlig hygiene ved akuttmottaket, der politiet etterforsker en mulig barnevoldtekt.

  • Thomas Olsen
    Journalist

Flere av asylsøkerne som tidligere onsdag ikke ville flytte til asylmottaket på Forus i Stavanger fordi de frykter skitt, uro og overgrep, ble sittende i bussen for foran sitt nye mottak.

Politiet ble tilkalt til Forus Akuttinnkvartering, meldte Stavanger Aftenblad onsdag kveld.Da var bussen med nesten 40 syrere kommet frem til Stavanger, men flere nektet å forlate bussen.

10-15 igjen i bussen

Operasjonsleder Charles Bøgild ved Sør-Vest politidistrikt sier til avisen klokken 22.30 onsdag kveld at fem barnefamilier har gjort det klart at de ikke ønsker å gå inn i mottaket på Forus.

— Hvor mange asylsøkere er det som nå står igjen utenfor?

— Jeg vil anslå antallet til et sted mellom 10 og 15, sier operasjonslederen.

- Kan ikke tvinge dem inn

— Vi har prøvd å mekle uten at dette har ført frem, sier han og opplyser at barnevernsvakten i Stavanger kommune er på vei ut til akuttmottaket.

- Har politiet maktmidler som kan benyttes i slike situasjoner?

- Nei, vi kan ikke pågripe asylantene og tvinge dem inn, sine han. - Det har vi ikke hjemmel til. Men hvis dette går ut over sikkerhet og truer liv og helse, kan vi ta hånd om barna. Så får de voksne stå ute og fryse. Det er surt og kaldt utenfor akuttmottaket, sier han.

Rosablogger fikk venner for livet:

Les også

Men ble skremt da hun fikk føle flyktningskepsis på kroppen

Fem barnefamilier nektet helt til i kveld å flytte inn på mottaket på Forus i Stavanger.

Gikk inn til sluttLike etter at operasjonslederen hadde uttalt seg, melder Aftenbladets journalist på stedet, Torstein Lillevik, at samtlige asylanter nå har gått inn.

Politiets innsatsleder Stein Torjusen opplyste ved 23-tiden at ingen står igjen ute.

— Alle er gått inn, sier han.

De er blitt sendt land og strand rundt:

Les også

Asylsøkernes arktiske rute ender på UDIs charterfly

Forskanset seg i undergang

Dramaet startet tidlig onsdag, da politiet i Sunnhordland måtte rykke ut til Tysvær Kro og Motell da nærmere 40 asylsøkere nektet å flytte fra motellet som har fungert som mottak. Planen var at samtlige 60 beboere skulle flyttes til Forus akuttmottak onsdag, skriver Aftenbladet.

Asylsøkerne nektet å forlate Aksdal Kro, der de har hatt tilhold siden november. Klokken 14.30 sto ca. 30 personer i en undergang i Aksdal. En politibil passerer over.

De 40 syrerne hadde slått seg til i en fotgjengerundergang ved Shell-stasjonen i Aksdal-krysset.

Det var kaldt, og det var flere små barn blant dem. Det var åpenbart at det hastet med å finne en løsning på situasjonen.

Politiet forsøkt lenge å overtale de 40 asylsøkerne, men ga først opp.

— Flere av dem har lest hva som har skjedd på Forus den siste tiden og sett bilder av mottaket. De nekter å reise, sa daglig leder Tom Iversen ved Tysvær Kro og Motell.

Han opplyste at de fleste var flyktninger fra Syria.

Syrere reiste fra Norge:

Les også

- Vi blir dårlig behandlet og vil heller til Tyskland

— Bedre å bo i snø enn å flytte dit

– Det bor 1150 mennesker på mottaket på Forus, det er møkkete, og det er vanskelig for barna. Det er bedre å bo her ute i snø og kulde enn å flytte dit, sa Akunda Airanji, som er asylsøker fra Syria, til NTB.

Hun fortalte at asylsøkerne har fått informasjon om – og sett bilder av – forholdene ved det nye asylmottaket på Forus utenfor Stavanger og kommet til at de ikke så tilfredsstillende ut.

Etterforsker barnevoldtekt

På Forus-mottaket ble det natt til onsdag meldt om slagsmål, og en mann er pågrepet.

I tillegg etterforskes en mulig voldtekt av en tre år gammel gutt onsdag i forrige uke.

Den angivelige voldtekten skal ha skjedd i et fellesområde på mottaket. Politiet har så langt ingen siktede eller mistenkte i saken.

Politiet har mottatt få tips og har heller ikke fått noen nye svar det siste døgnet, melderStavanger Aftenblad.

– Vi avventer analyseresultatene fra Folkehelseinstituttet. Vi har sendt dem materiale for å sjekke for DNA, sier Bjørn Kåre Dahl fra Sør-Vest politidistrikt til avisen..

Barnet skal fortsatt bo på mottaket, og skal være sammen med sin familie.

  • **Politiet satte denne uken i gang etterforskning av en
Les også

mulig voldtekt av et barn på asylmottaket i Stavanger

.**

Listhaug: — God standard ved mottakene

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa det skal være gode nok forhold ved norske asylmottak, da hun ble gjort oppmerksom på flyttedramaet på Vestlandet mens hun besøkte et flyktningsenter i Tyrkia onsdag.

— Jeg kjenner ikke den konkrete saken, så den er vanskelig å uttale seg om. Men generelt vil jeg si at det er god standard på norske mottak. Jeg er litt spørrende til at man ikke vil flytte på mottak.

Les også

Syria-flyktninger til Listhaug: – Vi vil jobbe, ikke bare motta hjelp

— Ikke skittent

Informasjonsansvarlig ved Forus Akuttinnkvartering, Lars Petter Einarsson, kom med følgende oppklaring i løpet av onsdagen:

— Det korrekte tallet er at det nå bor 790 mennesker på mottaket. Og når det gjelder påstandene om at det er møkkete her, så kan jeg informere om at Mattilsynet hadde en inspeksjonsrunde her på fredag. I den rapporten fikk vi ingen anmerkninger. I går, tirsdag, hadde vi også en renholdsinspeksjon. Den rapporten foreligger ikke ennå, men vi fikk inntrykk av at de var fornøyd, sier Einarsson.

Asylsøkerne valgte likevel å dra til Stavanger etter dialog med UDI og Tysværs ordfører.

Hotellkontrakten gikk ut60 asylsøkere har de siste månedene bodd på Tysvær Kro & Motell på Aksdal, som for anledningen er omgjort til mottak. Nå har avtalen med UDI utløpt, og etter planen skulle alle beboerne transporteres til Forus akuttmottak onsdag.

— Dette er helt fortvilende. Vår kontrakt med UDI er utløpt, og vi har begynt å rigge ned senger og utstyr. Vi kan ikke slippe dem inn igjen her. Det er mulig at politiet må finne hotell eller annen innkvartering for dem.

Politiet var ikke involvert i transporten i utgangspunktet, men ble bedt om å bistå da det oppsto problemer.

Overtalt av ordføreren

— Vi måtte sende fem patruljer til stedet da 40 asylsøkere nektet å sette seg i bussene som skulle frakte dem til sørfylket og nytt mottak, opplyste operasjonsleder Håkon Tornes i Sørvest politidistrikt til Aftenbladet.

Ved 16-tiden ble asylsøkerne sluppet inn på kulturhuset i Tysvær.

Etter at ordfører Sigmund Lier og politiet fikk snakket med dem via tolk, gikk alle med på å sette seg på bussen til det nye mottaket i Stavanger.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa