Norge

Prisoppgangen fortsetter

Prisveksten på nye boliger fortsetter, og salget av OBOS- leilighheter er intet unntak.

Salget av nye boliger går så det suser, og Obos-boliger (Oslo bolig- og sparelag) ble 1,3 prosent dyrere i løpet av mai.

  • Linda Johnsen Ørstavik

Hittil i år har Obos-prisene steget med 9,4 prosent og prisene er nå 10,1 prosent høyere enn i mai 2010.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte boliger i Obos-tilknyttede borettslag, var i mai 36.185 kroner.

Tilbudet er lavt

I mai ble det foretatt 619 salg i Obos-tilknyttede borettslag, mot 550 i april i år og 581 boliger i mai 2010.

— Med unntak av mars har prisene steget gjennom hele året. Tilbudet av nye boliger er relativt lavt i forhold til hva det ofte er i mai, men det som legges ut for salg går gjerne for gode priser, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos.

Pettersen forteller at forrige renteheving ikke har lagt noen demper på markedet, og at det må komme flere økninger i renten før det eventuelt får en prisdempende effekt på boligsalget.

— Salget av nye boliger er svært godt og vil sannsynligvis holde seg godt i tiden fremover, sier han.

Opp rundt i landet

Prisene på borettslagsleiligheter steg 2 prosent fra april til mai, viser prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling, ifølge NTB.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var 24.458 kroner i mai, en økning på 469 kroner fra måneden før.

I løpet av det siste året har prisene på slike leiligheter steget med 14,7 prosent. For tolv måneder siden var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 21.328 kroner.

Garanti Eiendomsmegling er boligbyggelagenes eiendomsmeglerkjede. Den består i dag av 35 boligbyggelag som forvalter over 100.000 boliger, hovedsakelig i borettslag tilknyttet boligbyggelagene.

Rentenivået betyr mindre enn før

OBOS, Skanska og Veidekke tror alle at det skal mange rentehevelser til for at markedet skal roe seg.

Dyrere lån og flere rentehopp får begrenset effekt på etterspørselen etter nye boliger, spår administrerende direktør i Skanska Bolig, Magnus Hvam.

— En årlig økning i lønninger på rundt fire prosent og en befolkningsvekst på 25–30 prosent i de største byene frem til 2030, er de viktigste driverne. Vi ser at rentenivået var en langt sterkere faktor for boligkjøperne tidligere enn den er i dag, sier Hvam.

Emil Paaske, regiondirektør i Veidekke Eiendom, har også tro på et godt marked fremover, fordi flere og flere trenger et sted å bo. Han tror det må mer til enn to til tre rentehevelser for at markedet skal roe seg.

Oppgang eller nedgang?

De siste tallene fra Econ Nye boliger som ble offentliggjort i slutten av april, viste at salget av nye boliger har gått bra. 10 prosent av de nybygde boligene i markedet var solgt, og det er første gang siden februar 2007 salgstakten har vært så høy.

Onsdag klokken 11 legger Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) frem boligprisene for mai 2011, i samarbeid med Econ Pöyry og FINN.

Aftenposten.no dekker fremleggelsen av mai-prisene for hele landets boligmarked.

I årets tre første måneder steg boligprisene kraftig, mens boligprisene falt i april. Nå blir det spennende å se om bransjens egne spådommer om utflating i boligprisene slår til, eller om man ser en videre prisvekst i mai.

Les også

  1. Salget av nye boliger går unna

  2. Salgsboom på nye boliger

  3. Kraftig økning i bruk av varmepumper