Norge

Knausgård om Regjeringens oljeplaner: - En skam for Norge

Karl Ove Knausgård sammenligner åpningen av nye oljefelt med Trumps gjenåpning av kullgruver.

- Norge er et av verdens rikeste land, og det eneste motivet for å bygge ut nye oljefelt, er mere penger, sa forfatter Karl Ove Knausgård i sin tale under Folkets Klimamarsj foran Stortinget. Foto: Anette Karlsen

 • Stine Barstad

- I USA åpner Trump opp kullgruvene igjen, i Norge vil de ledende politikerne våre altså åpne opp nye oljefelt. Det er en skam for politikerne, og det er en skam for Norge, sa forfatter Karl Ove Knausgård da han holdt hovedappell under en stor klimademonstrasjon utenfor Stortinget lørdag ettermiddag.

– Norge er et av verdens rikeste land, og det eneste motivet for å bygge ut nye oljefelt, er mere penger. Det er grådighet. Det er feighet. Og det er også dumhet, sa han videre.

Her kan du høre deler av Knausgårds appell:

Oppfordret til å stemme på oljemotstanderne

Knausgård gikk fremst i demonstrasjonstoget oppover Karl Johan sammen med blant andre Jan Egeland fra Flyktninghjelpen, MDGs Une Aina Bastholm og Lan Marie Berg, Ola Elvestuen (V), Audun Lysbakken (SV), Bjørnar Moxnes (R) og Eva Joly, som er EU-politiker for franske De Grønne.

Med seg hadde de både Oslo Janitsjar og Tigerstaden drilltropp, i tillegg til verdens største klimakor. Under parolene «la oljen i Arktis ligge», «100.000 nye klimajobber» og «vis klimarettferdighet» marsjerte rundt 2500 fra Jernbanetorget til Stortinget for å be om et vendepunkt i norsk klimapolitikk.

Under appellen advarte Knausgård mot følelsen av maktesløshet. Han kom med en klar oppfordring til å bruke stemmen under stortingsvalget:

– Stemmer mange nok på partiene som går mot utbyggingen av nye olje- og gassfelter i nordområdene, vil den bli stoppet. Stemmer mange nok på partiene som forstår at klimaendringene og miljøødeleggelsene er det største problemet i vår tid, vil politikken måtte dreie, sa han.

– Enormt provoserende

– Du kaller Regjeringens oljepolitikk for «en skam» og kaller dem grådige og feige. Det er ganske sterk kritikk?

– Jeg synes ikke det er sterkt - jeg synes det er helt på sin plass. Jeg er forfatter, ikke politiker. Jeg skal ikke velges, og kan si hva jeg vil, sier Knausgård til Aftenposten.

– Hvorfor velger du å engasjere deg så sterkt akkurat mot oljeboring i nord?

– Jeg mener klimaspørsmålet er den viktigste politiske saken i vår tid, og jeg synes det er nesten uhyrlig at den er så fraværende i debatten som den er. Når vi vet hvordan tingenes tilstand er, er det enormt provoserende at man skal bygge ut nye oljefelt, og at det skal skje i så sårbare områder. Dette er den eneste saken i en valgkamp jeg kunne tenke meg å engasjere meg i, sier Knaugsgård.

Lurer du på hva partiene mener om oljeboring i nord? Da bør du sjekke denne:

 • 9 partier 100 spørsmål. Hvem mener hva?
 • Usikker på hva du skal stemme? Prøv Aftenpostens valgomat

Rundt 2500 mennesker deltok i opp til Folkets Klimamarsj opp Karl Johan lørdag formiddag, anført av f.v. Eva Joly, Lan Marie Nguen Berg, Audun Lysbakken, Karl Ove Knausgård, Bjørnar Moxnes og Ola Elvestuen. Foto: Anette Karlsen

Også Flyktninghjelpens Jan Egeland holdt appell under markeringen foran Stortinget. Han etterlyste før valgkampen fokus på de store utfordringene verden står overfor. Men så langt har Listhaugs innvandringsutspill, debatten om norske verdier og Arbeiderpartiets fall fått dominere.

– Det er utrolig hvor mye tid som brukes på små og mellomstore utfordringer i verdens mest priviligerte, velfungerende og trygge land, og hvor lite som brukes på de store utfordringene. Klimaendringene er den største utfordringen i vår levetid, sier han.

– Kommer til å angre i generasjoner

Egeland har følgende beskjed til de rundt 900.000 personene som ennå ikke har bestemt seg for hva de skal stemme:

– Velg representanter som gjør at vi som har råd til det blir det foregangslandet verden trenger. Kom ned fra gjerdet og se på hvor store globale utfordringer vi har og hvor priviligerte vi er i Norge - og fatt et valg ut fra det. For guds skyld - stem! sier han.

– Det vi ikke gjør i dag for å forsvare klimaet vårt, kan vi komme til å angre på i generasjoner, legger han til.

Bak klimamarsjen står over 50 organisasjoner fra miljøbevegelse, fagbevegelse, tros- og livssynssamfunn. Alle ungdomspartiene med unntak av Unge Høyre og FpU har sluttet seg til, sammen med partiene Rødt, MDG, Venstre og SV.

Marsjen er en oppfølging av folkets klimamarsj før Paris-toppmøtet i 2015 som samlet flere tusen i Oslo og millioner over hele verden.

Foran Stortinget holdt demonstrantene ett minutts stillhet for ofrene for klimaendringene. Foto: Anette Karlsen

– Kortsiktig idioti

Knausgård har også tidligere gått hardt ut mot Regjeringens planer om å åpne opp nye oljeområder Barentshavet. For to år siden var han en av rundt 200 kulturpersonligheter som for to år siden støttet oppropet «Stopp grunnlovsstridig oljeleting i Arktis».

– Norge er ett av de rikeste landene i verden. Alt handler om grådighet, og det er en jævla skam, sa Knausgård da i et intervju med The Guardian.

– Jeg trodde aldri min regjering ville gjøre noe slikt. Vi må få stoppet dem, og vi kan gjøre det. Kortsiktigheten og idiotiet rundt dette gir meg lyst til å gråte, sa han videre.

Greenpeace og Natur og Ungdom har senere gått til søksmål mot staten for tildelingen av leteblokker i Barentshavet gjennom 23.konsesjonsrunde, som de mener strider mot Grunnloven. Saken skal opp i Oslo Tingrett i november.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Klimapolitikk

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE
  Publisert:

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT
  Publisert:

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK
  Publisert:

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.