Norge

Yggeseth trekker seg fra sjefsjobben

Torbjørn Yggeseth har bestemt seg for å trekke seg som leder av hoppkomitéen i Det internasjonale skiforbundet, FIS. - Skal jeg fortsette, må jeg bli truet til det.

 • Forf>
 • <forf>mette Bugge <

Overhøvling. Torbjørn Yggeseth har fått mye pepper den siste tiden. Årsaken er hans standpunkt om at kvinnelige hoppere foreløpig ikke skal få sette utfor en skiflyvningsbakke. 69-åringen tilbakeviser at hans planer om å gå av som leder av den komiteen han har ledet siden 1983, og vært medlem helt siden 1975, har noe med denne avgjørelsen å gjøre. Han ønsker å fratre på FIS-kongressen i Miami i månedsskiftet mai/juni.— Dette har jeg tenkt på lenge. Allerede for fire år siden bestemte jeg det, sier Yggeseth.

Nok er nok

Odd Hammernes, som var leder av den norske hoppkomitéen den gangen, kan bekrefte at det stemmer. - Jeg tok en prat med Yggeseth, og vi mente begge to at nok var nok, sier Hammernes.Derfor var Yggeseths navn utelatt i forslagsbunken fra Norge, som sendes til FIS.- Men vi hadde heller ikke forslag til noen andre kandidater, legger Hammernes til. Komiteens politikk var å få inn norske medlemmer i forskjellige underkomiteer, som på lengre sikt kunne bli aktuelle lederemner.FIS gikk inn for at Torbjørn Yggeseth skulle fortsette i sin posisjon, og han sa seg villig. For to år siden ble Yggeseth gjenvalgt igjen.- Også da ville jeg gi meg, sier han, og forsikrer at det blir alvor denne gangen. Han har faktisk fått nok.

Møter meningsfeller

— Det er litt andre vilkår i dag, og det er en del ting jeg har ønsket å få igjennom, som jeg ikke har fått igjennom, og de er grunnen til at jeg trekker meg. Men det har ikke noe med kvinnehopping å gjøre, legger han til.- Hva er det da?- Det kan jeg ikke si.Torbjørn Yggeseth drar til Planica i dag , der VM i skiflyvning starter fredag. Han føler en viss lettelse. - Ja, for der møter jeg bare folk som er enig med meg. Der møter jeg meningsfeller.Yggeseth blir 70 år til sommeren, og har allerede fra midten av 90-tallet vært en ivrig forkjemper for å få med kvinnelige hoppere inn i sporten. Grunnen til at han ikke vil gi grønt lys også i skiflyvning, er at han er preget av skandalerennet i Kulm i 1986, da flere utøvere ødela seg stygt. Han kjenner til at hoppere ble invalidisert.- Derfor har ikke angrepene på min person i den siste debatten gått inn på meg. Jeg har tatt relativt lett på denne saken. Det var også mye tøffere da jeg tok filmen fra en fotograf som ville fotografere en hopper som hadde skadet seg i Holmenkollen for en del år siden. Jeg har vært ute i hardt vær før.Yggeseth synes ikke det er så veldig trist å gå av, for han vil fortsatt være endel av miljøet. - Jeg vet at jeg blir æresmedlem i FIS og hoppkomitéen, sier han.- Yggeseth har hatt sin tid. Han har hatt et hjerte for og god tid til å jobbe med hoppsporten. For snart 15 år siden sa han selv at personer over 65 år ikke burde være i systemet lenger. Derfor burde han sagt takk for seg forlengst, mener tidligere landslagstrener Trond Jøran Pedersen.

Tiden er ute

— Jeg synes at Yggeseths holdninger har vært litt for gammeldagse. Det er på tide å slippe til nye, yngre krefter i den komitéen, sier tidligere OL- og verdensmester Espen Bredesen.- Styret i Norges Skiforbund skal legge kabalen på et møte fredag 27. februar, sier Steinar Johannessen, som mener at Norge har flere gode kandidater, når Yggeseth nå takker for seg.- Men jeg kan foreløpig ikke gå ut med navn. Foruten Yggeseth som leder i selve hoppkomitéen, er tre nordmenn med i underkomiteer i dag: Bertil Pålsrud er leder av Utstyrskomiteen, Torgeir Nordby er medlem i Bakkekomitéen og med i Dommer- og TD-komiteen, mens Steinar Johannessen er med i Terminlistekomiteen.

 1. Les også

  Ingen klausul om kjønn for prøvehoppere

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Slik reiste hopp-Norge seg

 2. SPORT
  Publisert:

  Norsk skihopper legger opp: – Den siste smellen tok fra meg nattesøvnen

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Kristin Clemet om Nobelkomite-striden: – Jeg tror ikke jeg blir fast medlem

 4. SPORT
  Publisert:

  Skiforbundet får kritikk i ny rapport: – Det er uheldig

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Slik kan koronakrisen påvirke langrennsheltenes sesong

 6. SPORT
  Publisert:

  Den usannsynlige VM-favoritten: – En bonus bare å være her