Norge

Rehman uønsket i moské

Norges nest største moské, World Islamic Mission (WIM), har erklært komikeren Shabana Rehman uønsket i moskeen etter at hun løftet mullah Krekar.

 • Forf>
 • <forf>robert Gjerde <

Fryktet hets. Etter det berømte mullah-løftet på Smuget forrige helg, er styret i moskeen blitt livredd for at Shabana Rehman skal komme med nedsettende bemerkninger om muslimer eller islam. Bakgrunnen for at styret har bestemt seg for å lukke dørene for standup-komikeren, er en konferanse i regi av Oslo Journalistklubb om flerkulturell journalistikk som skulle ha vært arrangert i moskeen i kveld.Shabana Rehman skulle være en av flere innledere på konferansen. Det ønsket ikke styret i WIM. Oslo Journalistklubb bestemte seg i går kveld for å flytte konferansen.— Etter at Krekar på fredag anmeldte Shabana Rehman til politiet, har vi fått massive reaksjoner. Mange frykter at hun kan komme med skjendige eller nedsettende bemerkninger, eller gjøre andre ting som kan virke støtende, sier Amber Khan, talskvinne i WIM.- Menigheten er et trossamfunn og ikke et forsamlingshus, eller en scene. Vi ønsker å avverge hendelser som kan virke negative, sier hun.- Hvor mange er tidligere blitt erklært uønsket i WIM?- Ingen, etter det jeg vet, sier Khan.- Er det ikke litt spesielt at den første som nektes adgang er en kvinne med muslimsk bakgrunn?- Vår moské tilhører først og fremst dem som bekjenner seg til islam. Dette er Guds hus. Når dette vekker anstøt hos dem som bruker huset, må vi ta hensyn til det, sier Khan.- Synes du personlig at Shabana Rehmans løfting av Krekar var uakseptabel?- Løftingen var respektløs. Enhver har rett til å definere og sette grensene for sin egen kropp.

- OJs beslutning

OJ-konferansen, med tittelen "Nisselue eller Hijab?", skulle sette søkelyset på hvorfor det er så få journalister med flerkulturell bakgrunn.Khan sier hun synes at temaet er veldig viktig.- Det var OJs beslutning. Vi beklager den, sier Kahn.OJ-leder Karin Wetlesen sier det var uaktuelt å stryke Shabana Rehman fra programmet, bare for å kunne avholde konferansen i WIMs lokaler.- Ingen kan diktere oss. Derfor hadde vi ikke noe annet å gjøre enn å flytte konferansen, sier Wetlesen.Hun mener hverken "løfte-saken" eller Krekar har noe med konferansen å gjøre, og synes det er synd at den må flyttes.- Shabana Rehman var hyret inn som en av flere innledere. Hun skulle, som artist og komiker, sparke til oss journalister og redaktører. Hun skulle ikke sparke mot islam eller muslimer, sier hun.Shabana Rehman besvarte ikke Aftenpostens henvendelser i går.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  #Mosquemetoo: På pilegrimsreise til Mekka opplevde de å bli seksuelt trakassert av fremmede menn

 2. DEBATT

  Hun forsøker å endre islam fra innsiden

 3. VERDEN

  Putin bruker milliarder på Russlands muslimer. Mål: Å hindre terrorisme.

 4. A-MAGASINET

  – Finn brødre som kan si: «Jeg eier ikke hennes ære».

 5. NORGE

  Regjeringen gir millioner til å informere innvandrere om korona, men «glemte» innvandrerorganisasjoner

 6. A-MAGASINET

  Halal forelskelse: Unge manøvrerer mellom hijab og «hooking»