Norge

- Verre enn jeg hadde trodd

 • Foto)
 • Forf>(tekst
 • ><forf>john Hultgren <
 • >korrespondent<br
 • Aftenpostens <br
 • Tyrannisering, sier Kåre Willoch om de jødiske bosetternes behandling av palestinere i Hebron.

Det som var en travel handlegate i sentrum av gamlebyen i Hebron, er nesten tom for mennesker.Tre meter over gatenivået henger et nett fullt av søppel og steiner og skrot. Ifølge internasjonale observatører (TIPH) er søppelet kastet ned mot veien av jødiske bosettere som har okkupert leilighetene høyere oppe.— Det var verre enn jeg hadde forestilt meg, sier Kåre Willoch mens han blir vist rundt i den gamle bydelen av TIPH-sjef Tryggve Tellefsen.Hebron er på flere måter en Midtøsten-konflikt i miniatyr. Her er krangelen om hvem som har eiendomsretten til området svært levende. Det samme er okkupasjonen. Mellom 400 og 500 jødiske bosettere lever inne i Hebron by, hvor de holder til i fire ulike bosetninger. Det er for å passe på disse personenes sikkerhet at israelske soldater i sterk grad begrenser palestinernes bevegelsesfrihet.For veldig mange palestinere er konsekvensen en økonomisk og sosial katastrofe. Mange titalls forretninger i det som var byens mest livlige handlegater, er nå stengt. Palestinere som skal gjennom disse områdene, må passere gjennom israelske kontrollposter hvor observatører forteller at mange blir holdt tilbake og trakassert, av og til i timevis.

- Tyrannisering

— Hva er det som er verre enn du hadde forestilt deg?- Jeg må si denne kontrasten mellom der bosetningene ligger og utenfor, den kontrollen som gjennomføres, soldater i takposisjoner, denne tyranniseringen av de omliggende palestinske områdene er veldig iøynefallende. Jeg har jo lest om at det er bosetninger inne i den palestinske bebyggelsen, men måten der er gjort her er ekstremt provoserende, sier Willoch til Aftenposten.Han hadde da først fått se de gamle steinbygningene fra ottomansk tid som nå skal rives for å få bygget en ny bilvei inn til bosetningene, for å kunne evakuere beboerne hvis det skulle bli nødvendig. Deretter vandret han rundt mellom de mange stengte butikkene, under nettingen full av søppel, og videre ut i den delen av Hebron som fortsatt er åpen, hvor handelen fortsatt er livlig og det aller meste kan kjøpes fra en av butikkene, eller fra en av hestevognene i gaten.- Men tyrannisering er et sterkt ord?- Ja, det er jo det. Men når de altså okkuperer hus som ligger over handlegater, og sitter der og kaster søppel og stein ned i handlegatene så folk må ha netting over seg for ikke å bli rammet, så er ikke det noe dårlig uttrykk, sier Willoch.Den tidligere statsministeren har vært en knapp uke i Israel og palestinske områder etter invitasjon fra Flyktningerådet. Under gårsdagens besøk i Hebron lot det seg ikke gjøre å organisere et møte med bosetterne, slik Willoch hadde ønsket seg.Men palestinske innbyggere var det ikke vanskelig å finne. Slik som Mahmoud Muhammed Shwueiki, som har fått sitt hus ødelagt. Nå står han ved en forretning bare noen meter fra sin tidligere inngangsdør og forteller den norske besøkende hva som skjedde.- Bosetterne begynte først å kaste stein. De bor rett ved her, og jeg tror de klatret på hustakene for å komme til mitt hus. Hele familien måtte forlate huset under reokkupasjonen for to år siden, og alt var ødelagt da vi kom tilbake. Hver eneste leilighet, forteller han.- Kan vi få komme inn og se? spør Willoch.- Gjerne. Kom her, svarer Shwueiki, og låser opp døren.Mens Willoch følger ham opp trappene til taket, forklarer Shwueiki at det tidligere var tre store leiligheter i huset. Vel oppe får Willoch se det observatørene sier er årsaken til at familien ble jaget: Full oversikt over en tilliggende bosetning. - Bosetningspolitikken i det hele kan ikke ha noen annen forståelig hensikt enn varig anneksjon av landet, sier Willoch.

 1. Les også

  Willoch: Israel skaper terror

 2. Les også

  Israelsk minister ble minnet om nazitiden

 3. Les også

  Med Kåre Willoch som øyenvitne

 4. Les også

  Terroren og dens årsaker

&lt;b&gt;For god utsikt.&lt;/b&gt; Palestineren Mahmoud Muhammed Shwueiki fortalte Kåre Willoch hvordan hans hus i sentrum av gamlebyen i Hebron ble ødelagt. Årsaken var en for god utsikt til en nærliggende jødisk bosetning. Foto: JOHN HULTGREN

Les mer om

 1. Midtøsten