Politiet: Personellmangel på russisk side stanset utsendninger

KIRKENES/OSLO (Aftenposten): Flere asylsøkere forsøkte torsdag å flykte for å unngå retur til Russland. En trebarnsfamilie som forsøkte å rømme til kirkeasyl, får bli i Norge inntil videre.

Denne bilen kjørte torsdag formiddag av gårde mot kirken i Kirkenes, men ble stoppet av politiet.

SISTE: Den syriske trebarnsfamilien som torsdag forsøkte å rømme til kirkeasyl i Kirkenes, får bli i Norge inntil videre. Utlendingsnemnda skal se på saken på nytt, bekrefter familiens advokat Brynjulf Risnes overfor NTB.

Politiets utlendingsenhet opplyser at det ikke skal gjennomføres uttransporter av asylsøkere over Storskog torsdag på grunn av «forsinkelse i saksarbeidet».

Klokken 16.30 forteller politiet i en e-post til Aftenposten hva«forsinkelse i saksarbeidet» egentlig betyr:

Steffen Pedersen Øberg i Kirkenes.

— Siden vi har fått spørsmål om hva «forsinkelse i saksarbeidet» betyr, ønsker vi å presisere at det er opplyst fra russisk side at det er mangel på personell i dag, og at de derfor ikke kan ta imot de som nå skal returneres. Dette må vi forholde oss til, men det skaper forsinkelser, sier seksjonsleder Håvard Johnsen Bekk i Politiets utlendingsenhet.Biskop involverer seg i saken:

Les også

Ber Listhaug om å stoppe utsendelser

Betyr ikke stopp i returer

Tor Espen Haga fra Politiets utlendingsenhet er på stedet. Han sier at han er overrasket over den store oppmerksomheten saken har fått i pressen.

— Dette er en videreføring av arbeidet som startet i høst. Det eneste som er nytt nå, er at vi kan frakte de over i buss. Noe jeg mener er en bedre løsning, sa han til pressekorpset i Kirkenes.

Han sier også at årsaken til at uttransporteringen er utsatt er «på grunn av forsinkelser i saksbehandlingen».

Til NTB sier Politiets utlendingsenhet at dette ikke betyr en generell stopp i returer til Russland. Han anslår at hundrevis av asylsøkere vil bli sendt ut med buss fremover.

Nye asylsøkere kom i buss

Aftenpostens reporter på stedet rapporterer samtidig at folk med bagasje har gått av en buss, som rett over klokken 12.00 ankom mottakssenteret.

Rami Haddad, talsperson for beboerne i leiren, sier at bussen ankom med rundt 30-40 nye personer som hadde kommet fra et annet sted i Norge.

Flyktet fra mottakssenteret

Politiet i Kirkenes opplyser at de har anholdt tre bilførere, to kvinner og en mann som forsøkte å hjelpe asylsøkere med å flykte fra Vestleiren utenfor Kirkenes. Samtidig har tre asylsøkere flyktet inn i Kirkenes kirke. Stasjonssjef Hans Møllebakken sier at han går ut fra at de søker kirkeasyl.

Møllebakken opplyser også at «asylantene i kjøretøyene er pågrepet».

— En er løslatt etter avhør, og de to andre vil også bli løslatt etter hvert.

Han sier det er for tidlig å spørre om og eventuelt hvordan de vil bli straffeforfulgt.

Møllebaken sier også at det er Politiets utlendingsenhet som besluttet at asylsøkerne skulle pågripes. Det var påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt som besluttet at de tre bilførerne skulle pågripes.

Tre russiske minibusser kjørte inn på området rundt klokken 11. En drøy time senere kjørte de igjen, uten noen passasjerer om bord.

— Jeg har ikke gjort noe ulovlig

Etter det Aftenposten kjenner til, skal de pågrepne være fra aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic.

Kvinnen som ble pågrepet, ble tidligere fratatt førerkortet og vognkortet da hun ville kjøre en flyktningfamilie vekk fra senteret i Kirkenes.

Hun heter Merete Eriksson og har latt seg intervjue av VG.

- Jeg har ikke gjort noe ulovlig. Asylsøkerne kan forlate leiren om de ikke har fått forkynt utreise i dag, slik jeg har forstått det. Vi gjør dette for å vise at vi er imot den inhumane asylpolitikken Listhaug fører, sier hun til VG.

Har du tips til denne saken? Kontakt Aftenpostens journalister her.

Kirkeasylant: – Eneste stedet som kunne være trygt

VG melderat kirkevergeWenche Jessen Dervolai Sør-Varanger menighet forteller at de har fått tre andre kirkeasylanter, to menn og én kvinne.

Kirkevergen har innkalt til ekstraordinært menighetsrådsmøte. Politimesteren i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, er medlem i meninghetsrådet, men har erklært seg inhabil, skriver VG.

— Jeg kom hit fordi det var det eneste stedet som kunne være trygt. Det er ondskap å sende oss tilbake til Russland, sier en syrisk mann i 20-årene til Vårt Land.

Han frykter at han blir sendt rett tilbake til Syria fra Russland.

— Der regner det raketter. Hele tiden. Jeg er så redd nå.

Autistisk jente på fem skal bli sendt ut

Blant dem som skal sendes ut fra Norge, er flere barnefamilier, blant annet en autistisk jente på fem år og en baby på 18 måneder som nylig har hatt feber, ifølge aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic.

Aftenposten har vært i kontakt med faren til den autistiske jenta, somvi intervjuet i går.

- Jeg tror vi blir sendt ut. Det er over, sier syriske Ajmad Ibrahim (41) gråtende på telefonen.

I går fortalte han at «alle var livredde» av dem som ventet på å bli sendt til Russland.

Intervju med asylsøker som skal sendes ut:

Les også

Ajmad frykter for sin fem år gamle autistiske datters fremtid

Liste med navn

Inne på Ankomstsenter Finnmark er det hengt opp en liste med rundt 30 navn på dem som skulle hentes med buss.

Ajmad Ibrahim er en av mange asylsøkere som har kommet via Russland til Norge.

Advokat Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB at den kristne syriske familien som ble omtalt onsdag, står på listen.Han mener også det er uforsvarlig å sende asylsøkere fra Norge til Russland.

– Det finnes ikke noe asylapparat i Russland. Man får ikke noe støtte, man er overlatt til et veldig dårlig fungerende system, og man er avhengig av frivillige organisasjoner hvis man i det hele tatt kommer borti noen som hjelper en, sier Risnes til NTB.

Men den russiske ambassaden i Oslo avviser kategorisk alle påstander om at det er utrygt for asylsøkere å bli sendt tilbake til landet fra Norge.

– Vi anser Russland for å være et trygt land, sier presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Andrey Kulikov, tilNettavisen.

Flere frivillige organisasjoner og ikke minst FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har advart mot den norske praksisen etter at Regjeringen innførte en instruks som innebærer tvangssending av asylsøkere som har tatt seg inn i landet over grenseovergangen ved Storskog i Finnmark.

Derfor blir de sendt ut

Tirsdag ble 13 avviste asylsøkere fraktet med buss over grensen til Russland. Alle som ble returnert, hadde såkalt multivisum eller annen oppholdstillatelse i Russland. Norske myndigheter anser Russland som et trygt land og vil kreve at alle de 5500 som kom til Norge via Russland, skal sendes tilbake.

– Politiet sa 30 personer drar i dag. De laget en liste med navnene på alle som drar, forteller Rami Haddad, talsmann for beboerne i leiren, tiliFinnmark.

- Kvinnene gråter og barna er fortvilte

Rami Haddad, talsmann for beboerne i leiren forteller om dramatiske minutter etter at listen med navn ble hengt opp.

– Kvinnene gråter, barna er fortvilte og mange forsøkte å rømme fra stedet. Det er galskap, sier Haddad til NTB.

Han sier alle er redde, og at de ikke vet hva de skal gjøre.

– Vi er midt i ingenmannsland, hvor skal vi dra, spør Haddad som svar på spørsmål om han visste hvor de som hadde klart å stikke av fra stedet hadde dratt.

«PU sier at de har ansvar for dem til de er på russisk side, men ikke etter det. Vi mener dette er totalt uforsvarlig! Det er iskaldt i området nå. Vi er bekymret og forbanna», skriver aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic i en pressemelding.

Les også:

Les også

Sverigedemokraterna hyller Listhaugs asylinnstramninger