Norge

Historien om Utøya-overlevende Mubarak (23) vekker internasjonal oppsikt

Mubarak Haji Ahmed kom til Norge som 10-åring. Nå er han i ferd med å bli sendt tilbake til Djibouti i Afrika, vekk fra kone og barn i Norge.

Mubarak Ahmed risikerer å bli kastet ut av Norge på grunn av en løgn som storebroren og faren diktet opp for at familien skulle få oppholdstillatelse i Norge i 2002.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Torsdag skriver den amerikanske storavisen The Washington Post skrevet om Ahmed under overskriften «Denne mannen overlevde terrorangrepet på Utøya i 2011. Nå vil Norge deportere ham og hans familie».

Saken til The Washington Post er delt mer enn 800 ganger på Facebook torsdag.

I Oslo arrangerte Antirasistisk Senter torsdag kveld en demonstrasjon til støtte for Mubarak Haji Ahmed.

Mubarak Ahmed var til stede på Utøya under terrorangrepet i 2011. Det samme var brødrene hans, Benjamin Ahmed (tidligere Khalid Haji Ahmed) og Ismail Haji Ahmed. Khalid overlevde. Ismail ble skutt og drept ved pumpehuset på Utøya.

Hele familien kan bli sendt til Djibouti i Afrika

Mubarak Ahmed kom til Norge som tiåring i 2001 sammen med sin familie. Han er gift med en norsk dame som han har en liten datter med.

Ahmed har fått tilbakekalt sin oppholdstillatelse i Norge på grunn av en løgn som storebroren og faren diktet opp for at familien skulle få bli i Norge i 2002.

Også Ahmeds tre søstre, som alle sammen er bosatt i Norge, risikerer å måtte dra ut av landet. Fra før av har storebror Benjamin Ahmed, faren og moren måttet reise. Faren døde fem dager etter at han forlot Norge i april.

— De oppfatter seg som nordmenn, har arbeid, barn i barnehage og leiligheter. De opplever det som en umulig oppgave å brått måtte flytte til Afrika. I ytterste konsekvens rammer dette barn i tredje generasjon fordi far eller mor må forlate landet, sier familiens advokat Jostein Løken.

Faren og broren løy om hjemland

I 2013 ble storebror Khalid siktet for å ha gitt falsk forklaring til utlendingsmyndighetene i forbindelse med en søknad om opphold i Norge fra 2002.

Khalid Ahmed hevdet at han var fra Somalia, og var dermed nesten garantert å få opphold i Norge. I virkeligheten kom han fra Djibouti. Khalid løy også om sin alder og identitet.

I januar i år skrev VGat den tidligere Ap-politikeren Khalid, som da hadde skiftet navn til Benjamin Ahmed, blir kastet ut av Norge. Han dro til Djibouti i april i år, ifølge Dagbladet. Moren og faren fulgte etter.

Har ikke gitt opp å få bli i Norge

Advokat Jostein Løken jobber nå med en rettslig overprøving av vedtakene om utkastelse.

— Vi mener vedtakene er lovstridige, uforholdsmessige og i strid med viktige internasjonale konvensjoner som Norge er bundet av, deriblant retningslinjer som går på for eksempel retten til familieliv og retten til et trygt liv, sier Løken.

Han forteller at det i utgangspunktet er krevende å vinne frem i denne typen saker, men at en grunnlovsendring fra i fjor har gitt nytt håp.

— Nå er det viktig å sikre dokumentasjon som viser familiens tilknytning til Norge, sier Løken.

Både Mubarak Ahmed og broren pådro seg psykiske lidelser som følge av opplevelsene på Utøya i 2011. Løken sier Mubarak er veldig sliten og har trukket seg tilbake.

Kan søke ny oppholdstillatelse

Utlendingsnemda (UNE) presiserer overfor Aftenposten at Mubarak Ahmed ikke er utvist fra Norge, slik storebroren og foreldrene er. Mubarak og søstrene hans har isteden fått tilbakekalt oppholdstillatelsen sin på grunn av falske opplysninger.

Mubarak har derfor muligheten til å søke ny oppholdstillatelse i Norge, for eksempel på grunnlag av familieinnvandring, i og med at han har norsk kone og barn.

En eventuelt ny søknad om oppholdstillatelse vil bli behandlet av Utlendingsdirektoratet (UDI).

Les også

  1. - Jeg er ikke bare glad for å ha overlevd. Jeg føler meg fortsatt skyldig.

  2. Trekker seg fra alle verv i Arbeiderpartiet

  3. - Jeg vil be om unnskyldning og beklage til alle jeg kjenner