Lars Harnes anker videre varetektsfengsling
OSLO TINGRETT (Aftenposten): Bandidos-profilen Lars Harnes er varetektsfengslet i fire nye uker. Retten mener det er skjellig grunn til mistanke om at han har inngått avtale med noen om å ta livet av Iran Saber.
Det er ikke kjent hvem Harnes skal ha inngått slike planer med, og ingen andre er siktet for dette.
Harnes nektet å forklare seg da retten torsdag formiddag bak lukkede dører behandlet politiets begjæring om fortsatt varetektsfengsling. Forsvarer, advokat Anja K. Hellander, motsatte seg lukkede dører, men retten gikk med på aktors begjæring.
Den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes (47) ble pågrepet i all hemmelighet og varetektsfengslet i juli. Han var opprinnelig siktet for brudd på våpenloven og heleri, men nå må han svare for en mye mer alvorlig siktelse.
— Det er tatt ut en ny siktelse om drapsforbund, i tillegg til den tidligere om ulovlig våpenbesittelse og heleri av en moped, sier aktor og politiadvokat Ane Evang, til Aftenposten.
Torsdag ettermiddag ble det kjent at Oslo tingrett gir politiet medhold i begjæringen om videre fengsling i fire uker. Tingretten viser til at det er en reell fare for at Harnes kan ødelegge bevis dersom han løslates.
— Retten viser spesielt til at denne saken er i en helt innledende fase. Det er en svært alvorlig siktelse som omfatter flere involverte. Siktede har ikke ønsket å forklare seg om noen av forholdene han er siktet for, heter det i kjennelsen.
Lars Harnes anker kjennelsen til lagmannsretten, får Aftenposten opplyst av forsvarer Hellander.
Leter etter motiv og andre personer
Dommerfullmektig Marianne Klausen skriver at det ikke er nødvendig for retten å ta stilling til gjentakelsesfaren på dette tidspunktet, men mener det er tilstrekkelig sannsynliggjort at Harnes hadde drapsplaner.
«Retten har ved vurderingen lagt særlig vekt på hvor Harnes ble pågrepet, fremkomstmiddel, hvilken bekledning han hadde på seg, og at han var i besittelse av en pistol påmontert lyddemper og med flere skudd i magasinet», heter det i kjennelsen.
— Den bekledningen han hadde da han ble pågrepet, tyder etter politiets oppfatning på at han ikke ønsket å legge igjen DNA eller andre biologiske spor på åstedet, sier politiadvokat Evang.
Kan påvirke vitner
Retten mener det er reell fare for at det er nødvendig med brev- og besøksforbud under fengslingsperioden.
— Etterforskningen søker blant annet å avklare persongalleri og motiv for handlingene. Dersom siktede gis anledning til å å kommunisere ut av fengselet, eller motta besøk, vil han kunne påvirke vitner og andre involverte til skade for etterforskingen, skriver dommeren.
Har ikke forklart segHarnes har ikke forklart seg for politiet, men under første fengslingsmøte 23. juli erkjente han straffskyld for ulovlig våpenbesittelse og heleri av en stjålet moped.
— Han nekter straffskyld for drapsforbund, sier hans forsvarer, advokat Anja K. Hellander, til Aftenposten.
Ifølge forsvareren stiller han seg helt uforstående til siktelsen om drapsforbund.
Politiet tror han ville drepe Saber
Harnes ble pågrepet i garasjeanlegget ved boligen til Imran Saber, også kjent som «onkel Skrue» og David Toskas «finansminister», om kvelden 21. juli.
Politiet hadde da spanet på ham i lang tid og observert ham i området flere ganger.
Harnes skal blant annet ha brukt stoff fra strømpebukser til å dekke mesteparten av kroppen, trolig for å unngå å etterlate seg DNA-spor på et åsted.
— Vi hadde en viss kontroll på ham og han var slikt utstyrt og antrukket at vi valgte å pågripe ham, sa politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo-politiet til Aftenposten tidligere denne uken.
Den 21. juli skjedde det noe som gjorde at politiet valgte å aksjonere. Aftenposten har tidligere skrevet at politiet har en teori om at Harnes skal ha vært hyret inn som leiemorder. At Harnes nå er siktet for drapsforbund, vil si at politiet mener han hadde avtale med noen om å drepe Saber.
Forsvarer Anja K. Hellander har tidligere opplyst at Harnes erkjenner heleri og brudd på våpenloven.
Løslatt for to år siden
Overvåkingen av Harnes var en del av en svært omfattende etterforskning av en mistenkt narkotikaliga, som Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet har drevet med i lengre tid. I går ble ni personer varetektsfengslet.
Lars Harnes er kjent som en voldsmann. I februar 2006 ble Harnes dømt til åtte års forvaring med en minstetid på seks år. Det er nå to år siden Lars Harnes ble løslatt fra forvaring. Etter to runder i retten, ble det fastslått at han ikke lenger var farlig.