Norge

Kripos vurderer piratsaken på nytt

Kripos undersøker om det er grunnlag for å starte etterforskning av påstandene om at en fisker ble skutt og drept fra den norske oljetankeren Nordic Fighter.

Enken og åttebarnsmoren Najibah Rahbi har bedt norsk politi etterforske om hennes mann, den jemenittiske fiskeren Mohammed Ali Quanas, ble skutt fra en norsk oljetanker i 2011. Maher Mohammed Derhem

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Årsaken er nye dokumenter som enken etter den avdøde fiskeren Mohammed Ali Quanas har sendt til norsk politi sammen med en anmeldelse.

— Materialet er sendt til oversettelse. Deretter blir det gjennomgått, og så blir det en vurdering om og i så fall hva som skal gjøres videre, sier statsadvokat Siri Frigaard.

Det er Kripos som eventuelt skal etterforske saken.

Blant de mange dokumentene på arabisk er det sykehusrapporter, politiavhør, Kystvakt-telegrammer og rapporter fra påtalemyndigheten i Jemen som etterforsket saken.

Dette er materiale statsadvokaten ikke hadde tilgang til da Norge i 2011 avviste å etterforske påstandene fra Jemen om at en fisker ble skutt og drept fra oljetankeren Nordic Fighter.

Aftenposten har undersøkt det omfattende materialet fra over 20 åpne, jemenittiske kilder, som støtter påstandene om at fiskeren ble skutt fra det norske skipet.

Les også:

Les også

Jemen-saken viser hull i norsk lovgivning

— Norge må etterforske

Den jemenittiske enken og åttebarnsmoren Najibah Rahbi er analfabet og svært fattig, og har signert anmeldelsen med sitt fingeravtrykk. Hun mener Norge er forpliktet til å etterforske.

— Politiet i landet hvor skipet er registrert – Norge – er ifølge internasjonal lov ansvarlig for å starte etterforskning når det er mistanke om at de er begått alvorlig kriminalitet om bord på et norsk skip i internasjonalt farvann, heter det i anmeldelsen fra enken.

afp000681387.jpg Privat

Hun har fått hjelp av Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen som ble drept i 2008 og menneskerettighetsaktivisten Ahmed Aldiani til å levere anmeldelsen.

Vanskelig sak

Jemen har tidligere krevd at norsk politi etterforsker saken, siden påstandene gjelder en hendelse på en norsk båt, og dermed er underlagt norsk lov.

Dette har norske påtalemyndigheter avvist, blant annet ved å vise til at det ikke var "rimelig grunn" til å tro at saken kunne føre frem til tiltale.

Statsadvokat Siri Frigaard sier at det vil ta tid å vurdere de nye dokumentene politiet har fått.

— Det kan også bli behov for å etterspørre dokumenter formelt oversendt fra myndighetene i Jemen, sier Frigaard.

- Ingen kommentar

Aftenposten har bedt styreleder Herbjørn Hansson i rederiet Nordic American Tankers om en kommentar til saken.

I en e-post skriver Hansson følgende: "Aftenposten er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for avisens dekning av saken. Vi avventer utvalgets behandling. Blant annet på grunn av den pågående klagen tilPFU har selskapet ikke noen kommentarer."

 1. Les også

  - Her skytes det mot småbåter fra norsk tankskip

 2. Les også

  - Denne videoen er ikke fra «Nordic Fighter»

afp000681387.jpg Privat

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Drapsofferet Lene Sands brødre skulle arresteres i rettssalen

 2. OSLOBY

  25-åring tiltalt for syv drapsforsøk

 3. ØKONOMI

  Tysk politi hevder de har fått tak i Panama Papers-dokumentene

 4. DEBATT

  Behold spisskompetansen i Økokrim | Trond Eirik Schea

 5. NORGE

  Eirik Jensen stanset en heroinliga i 2001. Nå slår fortiden tilbake.

 6. NORGE

  FBI hacket seg inn på norske datamaskiner