Ulv fra Hedmark satte verdensrekord

En ung hannulv la ut på langtur i sommer. Den vandret fra Hedmark ,svingte innom Finnmark før den til slutt nådde Finland.

ulven-LiTxrse4qx.jpg

Aldri før har en hannulv vandret så langt. Minst 1050 kilometer fra sitt fødselsrevir — målt i luftlinje.

— Reelt tilsvarer det mellom 3-4000 kilometer og er verdensrekord, sier Petter Wabakken, ulveforsker ved Høgskolen i Hedmark.

Den unge hannulven, som ble født ikke langt fra Høgskolens avdeling på Evenstad i Østerdalen, ble 12.februar i år radiomerket med et GPS-halsbånd i regi av det skandinaviske ulveforskningsprosjektet SKANDULV.

Peter Wabakken med en bedøvet, ni måneder gammel ulvetispe på Finnskogen i januar 2011.

Den var da ni måneder gammel. Den store valpen er annen generasjons avkom etter en finsk-russisk hannulv som ynglet sørøst for Eleverum i det såkalte Kynnareviret tre år på rad, i 2008-2010. Den er tydeligvis både eventyrlysten og sprek, for den la ut på en skikkelig langtur.

Dro 13.april

Ulven forlot oppvekstreviret og sine familiemedlemmer i Julussaflokken 13.april i år. Den var da 11 måneder gammel. Den begynte å vandre østover, og to dager senere var den i Älvdalen i Sverige.

I løpet av sommeren har den vandret opp gjennom Sverige. I august krysset den riksgrensen ved Pajala inn i Finland, og akkurat i denne stund befinner den seg i Ivalo i Nord-Finland. Den har også vært en svipptur innom Anarjokka Nasjonalpark i Finnmark.

— Ulven er registrert med én posisjon såvidt inne i Finnmark. Den har vært på norsk side av grensen kun noen få timer, før den igjen krysset grensen og vandret inn igjen i Finland, sier Petter Wabakken.

Han er norsk prosjektleder i SKANDULV . De har siden 1998 radiomerket ulvevalper og studert deres vandringer.

Ulven har tydeligvis ikke funnet seg en tispe, det er derfor den trolig fortsatt er på vandring etter en partner. Wabakken tror ulven er i fin form og at den blant annet livnærer seg på elg.

Les også:

Les også

Fem myter om ulv

Polarsirkelen

Ulvens GPS har hele tiden vært programmert til å ta en posisjon for ulven hver fjerde time og lagre disse fortløpende .

11.august skjedde det noe historisk .Da psserte ulven Polarsirkelen i nordøstlig retning.

— Det er første gang på 15 år at en ulv født i Sør Skandinavia har krysset Polarsirkelen med et GPS-armbånd i funksjon, forteller Wabakken.

I 2004 passerte også en skandinaviskfødt radiomerket ulv Polarsirkelen,men da var ikke lenger halsbåndet i funksjon.

Siste posisjon fra ulven forteller at den snudde vest for Ivalo i Finland for å dra sørover igjen til den 24.oktober igjen var langs gamle spor, tre mil sørøst fro den norsk-finske riskgrensen.

— Målt som korteste avstand i luftlinje ser denne utvandringen til å være den lengste som hittil er dokumentert for en hannulv i verden. Foreløbig mer en 1050 kilometer fra fødselsrevieret, mest sannsynlig 3-4000 kilometer,forteller Petter Wabakken.

- Er du overrasket?

— Ikke at det er mulig, men det er godt å få dette dokumentert.

Les også: