Regjeringen fremskynder bidrag til Middelhavet

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): Regjeringen vil sende et sivilt skip til området så raskt som mulig, opplyser statsminister Erna Solberg.

Norge har lovet å stille med et sivilt skip i Middelhavet fra 1. august etter avtale med EUs grensekontrollorgan, Frontex.

Solberg skriver nå i et brev til EUs ledere at regjeringen fremskynder det norske bidraget og vil stille opp så raskt som mulig.

Det ble mandag klart at det kan benyttes unntakshjemler etter lov om offentlige anskaffelser slik at skipet kan kontraheres raskt, opplyser hun.

nyernasolberg-0czBbbtarS.jpg

Kritisert for å vente til 1. august

«Norge jobber for at skipet skal være på plass så raskt som mulig. Fartøyet vil i første omgang være tilgjengelig for operasjonen Triton i seks måneder», skriver Solberg i brevet.

Skipet kan få i oppdrag å sende flyktningene tilbake dit de kom fra, melder NTB.

- Dersom det er trygt for flyktningene, presiserer statssekretær Jøran Kallmyr (FrP).

Statsministeren har fått skarp kritikk fra opposisjonen for responsen på flyktningkatastrofen i Middelhavet. Flere har stilt spørsmål ved hvorfor det kan drøye helt til 1. august før et norsk fartøy er på plass.

Les reportasjen fra Middelhavet:

Les også

«Jeg tenkte på mine egne barnebarn. Og ba til Gud om at han skulle overleve»

Møte på Stortinget

Nyheten om det fremskyndede oppdraget kom samtidig som de parlamentariske lederne på Stortinget onsdag ettermiddag samlet seg på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre for å diskutere både Syria og flyktningkrisen i Middelhavet. Det skriver NTB.

Opposisjonen har kritisert regjeringen skarpt for den opprinnelige planen om ikke å sende et skip til Middelhavet før 1. august. Erna Solberg har imidlertid hevdet at dette er en dato som er fastsatt av EU.

Solberg har varslet at hun vil torsdag 30. april vil redegjøre for Stortinget om situasjonen i Middelhavet og den humanitære krisen i Syria og Irak.

– Unødvendig at det først skjer nå

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er glad for at det norske bidraget kommer raskere på plass enn det som først ble varslet.

– Det er dette vi har bedt om i månedsvis. Vi har kritisert myndighetene for å være lite handlekraftige, så når det nå skjer må vi utvise glede over at de gjør det vi lenge har foreslått, sier Egeland til Aftenposten.

Han understreker at flyktningekatastrofen i Middelhavet er en varslet katastrofe og at hjelpen burde vært på plass for lenge siden.

Det er unødvendig at denne hjelpen først kommer nå. Men det er bedre sent enn ingenting, sesongen for båtflyktninger varer til langt utpå høsten.

Les også:

Les også

Dette kan Europa gjøre med flyktningemarerittet

Har ikke nådd frem

Vi må erkjenne at vi ikke har klart å nå frem til beslutningstagerne i europeiske land — også Norge - med beskrivelsen av hvor dramatisk situasjonen er langs Europas grenser, sier Jan Egeland.

Han tror det rådende inntrykket har vært at krisene i Midtøsten og på Afrikas horn er to av mange tilsvarende internasjonale problemer. Det er det ikke, mener generalsekretæren.

– Situasjonen disse stedene er helt spesiell og svært alvorlig. Flyktningekrisen er den største humanitære katastrofen på en generasjon, sier Egeland.