Norge

Eks-politimann dømt til tre års fengsel i Brevik-saken

Den 42 år gamle ekspolitimannen er dømt til tre års fengsel for å ha forlatt en hjelpesløs kvinne og for å ha løyet for sine kolleger. - Dommen ankes, sier forsvarer Arne Lie.

Dette bildet viser en rekonstruksjon med den siktede politibetjenten.
  • Ntb
  • Per Annar Holm

Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i vannet ved Brevik i Telemark 3. august i fjor etter å ha falt fra Breviksbrua.

Statsadvokat Kjetil Omholt la i Nedre Telemark tingrett påstand om at den tiltalte tidligere politimannen blir funnet skyldig etter tiltalen og at han måtte dømmes til tre års ubetinget fengsel.

— Han forlot Linn i en hjelpeløs tilstand. Hun var en syk og oppskaket kvinne med selvmordstanker og behov for hjelp. Han skulle ikke forlatt henne på brua, men tatt henne med seg eller sørget for at hun fikk hjelp på en annen måte, sa Omholt i sin prosedyre.

Det var ingen øyenvitner til selve fallet, eller hva som skjedde rett før.

- Løy for kollegene

Aktor må ty til spekulasjoner og antakelser for få etablert historien han legger til grunn som et uomtvistelig faktum, sa Lie.

Han ba om frifinnelse for tiltalens alvorligste punkt og antydet at dersom hans klient skulle dømmes for falsk forklaring, noe han har tilstått, så var ni måneders samfunnsstraff et passende nivå for retten å legge seg på.

— Vi anker både over skyldspørsmålet og straffeutmålingen, sier advokat Arne Lie til Aftenposten.

Pågrepet etter begravelsen

Samme dag som Bråthen ble begravet, 13. august, ble 42-åringen pågrepet.

Ifølge dommen reagerte han på dette med lettelse fordi han nå kunne få sjansen til å renvaske seg for mistankene.

Nedre Telemark tingrett drøfter også om tiltalte bør få noe strafferabatt fordi saken har fått stor oppmerksomhet i mediene.

«Medieinteressen skyldes langt på vei tiltaltes egne handlinger, særlig det forhold at tiltalte forklarte seg uriktig for politiet, til tross for at han var politimann. Dette kan således ikke tillegges nevneverdig vekt i formildnende retning», heter det i dommen.

Møttes på lukket avdeling

Politimannen møtte Bråthen da han jobbet som ekstravakt på psykiatrisk avdeling i 1999 eller 2000.

Både chattelogger og betroelser til venninner levner liten tvil om at de to hadde et seksuelt forhold som opphørte da hun ble sammen med hans beste kamerat.

Politimannen flyttet også inn hos samboeren da hun var funnet død i vannet.

«Tiltaltes opptreden den første tiden etter at Linn falt fra brua fremstår som hensynsløs,» skriver tingrettsdommer Berit Nerva.

Ville gjøre det slutt

En av politiets hovedteorier er at avdøde ønsket å gjøre det helt slutt med tiltalte den natten hun døde.

Politiet i Vestfold mente bevisene i saken ville holde til en fellelse for forsettlig drap, men statsadvokatene tok ut tiltalte på falsk forklaring og som politimann ha forlatt en hjelpesløs kvinne oppe på broen.

*** Les også:**

Les også

  1. Nye vitner kalles inn