Norge

Folkehelseinstituttet: - Vi kan ikke verne oss 100 prosent mot at helsearbeidere blir smittet

I to tilfeller er sykehusansatte som er med i behandlingen av ebolasmittede pasienter, selv blitt påført ebola-smitte. Folkehelseinstituttet er fornøyd med sikkerheten på UIlevål, men innrømmer at det ikke er mulig for helsearbeidere å verne seg 100 prosent mot smitte.

En norsk kvinne er smittet av ebola og behandles på Oslo Universitetssykehus Ullevål. Stein J Bjørge

 • Knut-erik Mikalsen

Helsemyndighetene i USA vedgår «dyp bekymring» etter at en helsearbeider med fullt verneutstyr ble ebola-smittet ved et sykehus i Dallas.

Helsearbeideren som behandlet USAs første ebolatilfelle har selv fått påvist viruset. Amerikanske helsemyndigheter sa i går at det er dypt bekymret for situasjonen.

Dr Tom Frieden, direktør ved amerikanske Centers for Disease Protection (CDC), advarte på en pressekonferanse søndag kveld at også andre ansatte ved sykehuset kan ha blitt utsatt for viruset og at det i verste fall kan komme symptomer i løpet av de neste dagene. Det skriver den britiske avisen The Guardian.

— Vi visste at et nytt tilfelle kunne bli en realitet, og vi har forberedt oss på denne muligheten, sier legen David Lakey ved sykehuset.

Har gode rutiner

Helsearbeideren hadde fullt verneutstyr da hun behandlet pasienten.

Overlege Tone Bruun ved avdeling for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet sier til Aftenposten at man er helt sikre på at Oslo Universitetssykehus Ullevål har rutiner som ivaretar de ansattes sikkerhet på en meget god måte:

— Vi vet at ebola smitter ved direkte kontakt med syke personer eller deres kroppsvæsker, og ved dråpesmitte. På høysmitteisolatet på Ullevål opptrer de med et enda høyere sikkerhetsnivå – de følger rutiner som om smitten også skulle kunne skje via luft. De følger med andre ord et meget strengt sikkerhetsopplegg, og det fordi ebola er en så alvorlig sykdom, sier Bruun.

Kan ikke gi garanter

Hun sier at det likevel ikke er mulig å gardere seg 100 prosent mot at ansatte som har kontakt med smittede personer skal kunne bli smittet selv.

- Slike garantier kan vi ikke gi om noen smittsomme sykdommer, understreker hun.

Hun sier at det er viktig at de ansatte følger strenge regler som gjelder håndteringen av smittede personer, og at de også er trent i slike situasjoner.

— Et eksempel er når man tar av seg beskyttelsesutstyret som har vært i nærheten av en smittet person. Det er viktig at dette skjer slik at ikke virus som måtte finnes på draktene blir videre overført til mennesker. Å ta av seg beskyttelsesdraktene er et kritisk punkt i håndteringen av mennesker som har smittsomme sykdommer, noe de har god øvelse i på høysmitteisolatet ved Ullevål, sier Bruun.

LES MER:

Les også

Slik har ebolasmitten utviklet seg

Hadde verneutstyr på, likevel smittet

Helsearbeideren i Texas som har blitt smittet, var ifølge NTB ikledd fullt beskyttelsesutstyr under behandlingen av pasienten som døde av ebola denne uken. Men vedkommende ble likevel selv smittet av viruset.

Søndag kveld opplyste amerikanske helsemyndigheter at det kan ha vært en rutinesvikt som førte til at en helsearbeider ble smittet under behandlingen av en ebolapasient.

Den ansatte ved Texas Health Presbyterian i USA har testet positivt for ebola. Pasienten fra Liberia døde her onsdag, og fredag kveld varslet helsearbeideren om lav feber.

Vedkommende ble da isolert og henvist til testing, opplyser sykehuset, som verken vil avsløre den smittede arbeiderens kjønn eller øvrig identitet.

– Vi visste at et nytt tilfelle kunne bli en realitet, og vi har forberedt oss på denne muligheten, sier legen David Lakey ved sykehuset.

Helsearbeideren har fått påvist det dødelige viruset i en foreløpig test, ifølge sykehuset. Det er ventet at smittetilfellet – som blir det første på amerikansk jord, kommer til å bli bekreftet av USAs smittevernmyndighet CDC senere.

Søndag kveld uttalte ansvarlig overlege for klinikken, Daniel Varga, til New York Times at den smittede helsearbeideren hadde fulgt alle beskyttelsesrutiner.

LES MER:

Les også

Ebolamistanke ved klinikk i Massachusetts

Flere helsearbeidere smittet

Ebola-spesialister har advart om at flere helsearbeidere i vestlige land vil bli smittet av det dødelige viruset, selv om landene har et moderne helsevesen. Tilstanden for den norske kvinnen som ble ebolasmittet på jobb for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, er stabil, opplyste Ullevål sykehus i en pressemelding i går lørdag.

Ebolaepidemien har hittil i år kostet minst 4.000 menneskeliv, de aller fleste i Sierra Leone, Liberia og Guinea.

I Spania er til sammen 15 personer innlagt til observasjon på et sykehus i Madrid grunnet frykt for ebolasmitte, etter at sykepleieren Teresa Romero ble syk da hun behandlet to eldre spanske misjonærer som ble smittet av ebola i Vest-Afrika.

Romero er imidlertid på bedringens vei, ifølge opplysninger fra sykehuset.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  «Ebola-medisin blir nedprioritert til fordel for midler mot hårtap og sviktende potens»

 2. Les også

  CNN: Amerikaner smittet av ebola

 3. Les også

  - Misvisende om ebolamedisin

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  «Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»

 2. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 3. VERDEN

  Helsearbeidere fortviler i ebola-herjede DR Kongo: Lege drept på jobb

 4. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 5. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 6. NORGE

  Solberg om koronaviruset: – Vi må passe oss for å tro det blir alvorlige scenarioer. Men vi planlegger for «worst case».