Norge

Protestaksjon har samlet inn over 15 millioner kroner: – Nesten forbi min fatteevne, sier initiativtager

Millionene fortsetter å strømme inn til Leger uten grenser etter at Camilla Ahamath satte i gang en Facebook-aksjon mot blomstene til Sylvi Listhaug.

Camilla Ahamath er rørt over alle som har vist sin støtte til motaksjonen hun satte i gang fredag. Foto: Privat/Facebook

 • Paul André Sommerfeldt

Det var fredag kveld at Camilla Ahamath og Sjur K. Almskår satte i gang en motaksjon på Facebook etter at justisminister Sylvi Listhaug ble overøst av blomster fra sine tilhengere.

Nå har innsamlingsaksjonen «Soldiers of Are og Odin – fundraiser for Leger uten grenser» klart å samle inn over 15 millioner på drøye fire dager. Flere enn 47 000 personer har gitt penger.

– Jeg vet ikke helt hva som skjer, det er nesten forbi min fatteevne, sier initiativtageren når Bergens Tidende tar kontakt søndag ettermiddag.

Grunnfjellet Norge

Da aksjonen ble satt i gang fredag kveld ble budskapet spredt som ild i tørt gress på sosiale medier under emneknaggene #varmeresamfunn og #mittfolk. Siden har pengene strømmet inn.

Mellom klokken 21 og 21.30 søndag passerte innsamlingsaksjonen til Leger uten grenser 10 millioner kroner. Foto: Facebook

– Jeg tror dette viser at folk hadde et stort behov for å spre kjærligheten. Nå var det så godt å vise hverandre at dette er grunnfjellet Norge, sier Ahamath, er tidligere journalist i Bergens Tidende og i dag er webredaktør ved universitetsmuseet i Bergen.

 • Aftenposten mener: Mistilliten mot Listhaug er for dårlig begrunnet

Viste sin støtte til Listhaug

Samtidig som millionene ruller inn til motaksjonen, ble det søndag arrangert en støttemarkering for justisminister Sylvi Listhaug utenfor Stortinget der et par hundre mennesker var samlet.

Camilla Ahamath understreker at hun synes det er helt greit å støtte Listhaug og politikken hun står for.

– Det jeg har et problem med er hatretorikken og de høyreekstreme. Mange av de høyreekstreme gruppene sier enkelte politikere har gjort mer for dem enn de har gjort selv. Dette trenger vi ikke å opprettholde, sier Ahamath.

Tirsdag skal Stortinget etter planen behandle mistillitsforslaget mot Listhaug som er fremmet av Rødt. Det er KrF som avgjør om forslaget får flertall eller ikke.

Sylvi Listhaug beklaget i Stortinget torsdag. Neste uke skal forsamlingen vurdere et mistillitsforslag mot henne. Foto: Olav Olsen

– Vi har mange i ryggen

Leger uten grenser har uttrykt stor takknemlighet for alle som har bidratt til innsamlingsaksjonen de siste par dagene.

– Hvert enkelt bidrag gjør at vi kan nå ut til enda flere med medisinsk nødhjelp, uavhengig av myndigheters prioriteringer og uten å ta side i en konflikt. Vi kommer til å fortsette å stå opp for humanitære verdier og denne aksjonen viser veldig tydelig at vi har mange i ryggen, skriver president Karine Nordstrand på Facebook søndag.

Symbolsk bevegelse

Aksjonisten i Bergen har fått tilbakemeldinger fra folk i hele Skandinavia som støtter budskapet og det hun selv kaller en «symbolsk folkebevegelse».

– Det er mange som har lyst at dette skal bli en ny, skandinavisk vår. Men akkurat nå er jeg mest opptatt av at folk trengte å kjenne på kjærligheten her i landet. Jeg er mer enn fornøyd med den innsatsen det norske folk har vist disse dagene, sier en rørt Ahamath.

Les mer om

 1. Sylvi Listhaug
 2. Sosiale medier

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Listhaug ber tilhengere ta avstand fra innvandringsfiendtlige grupper

 2. NORGE
  Publisert:

  Listhaug takker for massiv blomsterstøtte. Bak ny Facebook-aksjon står flere innvandringsfiendtlige grupper.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Kunstneren: – Meningen var aldri å rakke ned på Listhaug

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Her forlater Sylvi Listhaug krisemøtet hos Erna Solberg

 5. POLITIKK
  Publisert:

  KrF og Senterpartiet kan avgjøre Regjeringens fremtid i dag

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Ap, SV, MDG og Rødt vil stemme for mistillit mot Listhaug