Norge

Storm-gründer investerer i norsk oppfinnelse

Siri Kalvig har nese for lønnsomme prosjekter innen vær- og vindbransjen. Nå snuser hun på et spennende norsk prosjekt.

Siri Kalvig, styremedlem og investor, sammen med daglig leder Kjartan Melberg i Gwind AS. Oppfinnelsen de satser på, snurrer i bakgrunnen.

  • Hilde Solheim

Meteorolog, eks-værdame og Storm-günder Siri Kalvig har gått inn som styreleder og aksjonær i selskapet Gwind AS — et nyetablert norsk selskap som utvikler hva man håper skal bli fremtidens flytende vindturbiner.

I 2011 solgte hun mesteparten av aksjene side i StormGeo for 15 millioner kroner, men da værselskapet ble kjøpt opp for svimlende 1,5 milliarder kroner i mars, fikk hun - i følge Hegnar.no - omtrent like mye for sin gjenværende aksjepost.

Klokkertro på vindkraft

Gjennom sitt selskap Orkan Invest ønsker Kalvig å investere i fornybar energi, og begrunner sitt engasjement i Gwind med at hun «har klokkertro på vindenergi til havs».

— Jeg synes det er veldig viktig at det skjer noe i vår region innenfor havvind. Vi må klare å bruke vår fantastiske offshorekompetanse til ren energi. Gwind er et originalt konsept og jeg har veldig sans for den trinnvise satsningen, uttaler hun.

Testing av prototypen i storm.

Stabil og robustGwind flytende vindturbin, som foreløpig bare har en prototyp i vannet, baserer seg på et konsept og en teknologi utviklet av professor Arnfinn Nergaard ved Universitetet i Stavanger.

Han forklarer prinsippet slik:

— Vindturbinene vi ser rundt oss i dag roterer om en horisontal akse. Gwinds vindturbin roterer om en vertikal akse. Dette gjør det mulig å plassere generatoren og andre tunge komponenter inne i flyteren. Konstruksjonen får dermed et lavt tyngdepunkt samtidig som kritiske komponenter plasseres i trygge omgivelser for enkel tilgang og vedlikehold. I tillegg er en unik løsning for gyrostabilisering av flyteren patentert.

Tanken er å utvikle vindturbiner som kan gi elektrisk kraft til havbruksnæringen, noe som vil redusere oppdrettsanleggenes behov for forurensende dieselprodusert el-kraft. På sikt vil prosjektet trappes opp til multimegawatt-turbiner i store offshore vindparker.

I sommer skrev Aftenposten om Gwind-prosjektet som del av en serie om innovasjoner ved de norske universitetene. Du kan lese artikkelen her.

Doktorgrad

Siri Kalvig er fortsatt tilknyttet StormGeo som ansatt, samtidig som hun arbeider med en doktorgrad relatert til offshore vindturbiner, ved Universitetet i Stavanger. Hun vil blant annet å finne ut hvordan bølger påvirker vindprofilen nær havet.

Kjartan Melberg en ansatt som daglig leder i Gwind AS. Han kommer fra stillingen som daglig leder i stavangerbaserte Inwind AS - et contractor-selskap i vindbransjen.

Les også:

Les også

  1. Snudde vindmøllen rundt - fikk kinderegg

  2. Kan hente opp olje med vind

  3. Riksrevisor vil ha mindre bråk i kraftsaker

  4. Den industrielle revolusjon skjer NÅ