Norge

Politidirektoratet: Ingen historiske paralleller i Norge

Fungerende politidirektør Håkon Skulstad møter pressen torsdag ettermiddag i forbindelse med bombepakken som ble sendt til politiet i Ski onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Aldri før har en norsk politistasjon blitt forsøkt angrepet med en bombe, ifølge Politidirektoratet.

  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

Tidligere torsdag ble det klart at det var en skarp bombe som var laget for å sprenge når pakken ble åpnet som ble funnet på politihuset i Ski onsdag.

Fungerende politidirektør Håkon Skulstad sier at det ikke finnes historiske paralleller til hendelsen i Norge.

– Finnes det noen relevante historiske paralleller nasjonalt?

– Politiet har heldigvis ikke blitt utsatt for denne typen hendelser før. Dette er en veldig alvorlig hendelse, og det er heldigvis ikke dagligdags. Du må tilbake til da det var en eksplosjon på politihuset i Oslo, sier Skulstad.

I 1987 sprengte en mann seg selv i luften på politihuset på Grønland i Oslo, men den gang ble det omtalt som et selvmordsforsøk av en «sinnsforvirret mann».

– Ble dere overrasket?

– Man blir alltid overrasket når man får en bombe i posten, men fordi vi har satt i verk tiltak tidligere, har vi også klart å være forberedt på at sånne ting også kan skje hos oss, sier Skulstad.

Åpne for Wara-sammenheng

Politidirektoratet ble orientert raskt etter at pakken ble mottatt i går ettermiddag. Skulstad vil ikke si så mye om de tekniske detaljene eller hvor sofistikert bomben var.

– Det politimesteren har sagt, er at dette er en bombe som er innrettet sånn at den kan skade personer rundt. Det er kun det som er naturlig å kommentere nå.

Politimesteren har tidligere omtalt bomben som en såkalt IED: En improvisert sprengladning.

Politidirektoratet holder muligheten åpen for at det er en sammenheng mellom bomben i Ski og truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara, som har fått bilen sin forsøkt påtent og huset og bilen tagget ned.

– Vi jobber tett med PST som er ansvarlig for etterforskningen av truslene mot Wara. Vi holder alle muligheter åpne. Derfor deler vi all informasjon, så får etterforskningen vise om det er noen sammenheng eller ikke.

Hadde iverksatt tiltak

– Du snakket om noen tiltak som ble innført: Er det generelle, rutinemessige sikkerhetstiltak som ble innført på alle postmottak i politiet, eller var det noe som ble innført pga. spesifikke trusler?

– For en tid tilbake innførte vi tiltak på en del områder for å forebygge hendelser skulle inntreffe. Det var rutinemessige generelle tiltak, som deriblant går på postmottak.

– Finnes det miljøer i og rundt Ski som dere tror kan ha motivasjon for å angripe politiet på denne måten?

– Nå pågår det en bred og god etterforskning som går gjennom all informasjon vi har, så må vi se hva den etterforskningen bringer.

Les mer om

  1. Etterforskning
  2. Politidirektoratet (POD)