Norge

Sjøforsvarssjefen etter havari: – Vet ikke hva som skjedde

Over en uke etter at Sjøforsvaret kjørte en av sine fem fregatter inn i et 250 meter langt tankskip, har sjøforsvarssjefen fortsatt ikke fått en forklaring.

Sjøforsvarssjef Nils Andreas Stensønes har overlatt til politiet og Havarikommisjonen å finne årsaken til at fregatten Helge Ingstad havarerte.
  • og NTB

– Vi har valgt å ikke spørre personellet, fordi vi ikke vil påvirke dem. Selvfølgelig forteller de til våre psykologer og prester. Men de har taushetsplikt, så de forteller det ikke videre, sier kontreadmiral Nils Andreas Stensønes som er sjef for Sjøforsvaret, til NRK.

Sjøforsvaret har gitt Havarikommisjonen og politiet tilgang til dataene og besetningen på KNM Helge Ingstad. Senere skal de selv gjennomføre sin egen undersøkelse, ifølge Stensønes. Han sier at Sjøforsvaret vil ha en «åpen og ærlig prosess på dette», men sier samtidig at de ikke vil informere før de har et «komplett bilde».

Navigasjonstrening

NATO har meldt at fregatten drev navigasjonstrening da ulykken skjedde. Helge Ingstad var på vei tilbake til Haakonsvern, Sjøforsvarets hovedbase like utenfor Bergen, etter å ha deltatt i NATO-øvelsen Trident Juncture.

KNM Helge Ingstad har gradvis sunket dypere ned i vannet etter havariet.

Sjøforsvarssjefen ønsker ikke å kommentere om det pågikk en spesiell øvelse da hendelsen skjedde.

– Ja, det var satt av tid til navigasjonstrening. Det er normalt. Det er en tid tilgjengelig for skipssjefen, men nøyaktig hva fartøyet gjorde på dette tidspunktet, det må undersøkelsen og Statens havarikommisjon komme tilbake til når de har oversikt over situasjonen, sier Stensønes.

Preget av hendelsen

Mannskapet på 137 personer ble evakuert fra fregatten etter kollisjonen, og åtte personer ble lettere skadet i sammenstøtet. To av dem ble sendt til Haukeland universitetssykehus og de seks andre til legevakten.

Besetningen skal ha blitt svært preget av hendelsen, og ble i etterkant av ulykken tatt hånd om på et mottakssenter på Haakonsvern.

Stensønes sier han har snakket med hele besetningen på KNM Helge Ingstad.

– Det gjør inntrykk å snakke med unge, flotte mennesker som har opplevd noe sånt, sier sjøforsvarssjefen.

Les mer om

  1. Fregatthavariet
  2. Ulykker
  3. KNM «Helge Ingstad»
  4. Sjøforsvaret
  5. Trident Juncture