Norge

Streiken fører til flere stengte hoteller

Hotellstreiken førte søndag til at landets nest største hotell, Clarion Royal Christiania Hotel i Oslo, måtte stenge. Mandag må Bergens mest kjente hotell, Radisson Blu Hotel Norge også stenge.

-At streiken fortsetter, fører til en veldig alvorlig situasjon, sier hotelldirektør Tarje Hellebust, som fredag opplevde tumulter utenfor Radisson Blu Scandinavia hotell i Oslo, etter at det gjenåpnet.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

– Dette er en veldig trist situasjon, både for gjester og ansatte. Så jeg håper streiken snart er slutt, sier hotelldirektør André Schreiner ved Royal Christiania.

Fellesforbundet tok ut 78 av sine medlemmer ved hotellet i streik da streiken begynte klokken 08 søndag 24. april.

Streiken ble trappet opp lørdag, og ny opptrapping er varslet mandag. Da vil 7700 hotellansatte være i streik over hele landet.

Les mer om opptrappingen her:

Les også

Syv nye fylker rammes av hotellstreiken - se hvilke her

Har holdt åpent

– Vi har klart å holde åpent innenfor de regler og den moral man skal ha under en streik, sier Schreiner. Uorganiserte og ledelsen har drevet hotellet med reduserte tilbud. Mindre konferanser er blitt avholdt, mens større konferanser har vært henvist til andre hoteller.

– På denne tiden har vi alle typer gjester, internasjonale feriegjester, konferansegjester og forretningsreisende. Det har vært en stor og krevende oppgave å informere dem og hjelpe dem videre til andre hoteller, sier Schreiner.

Han sier at gjester som får beskjed om at de likevel ikke kan bo på hotellet, har vist forståelse når de hører at årsaken er en lovlig streik.

Godt humør

– De aller fleste av gjestene tar dette med godt humør, selv om noen får litt problemer. De fleste kjenner til det norske demokratiet og reglene i arbeidslivet, sier Schreiner.

Hotellet har planlagt store arrangementer på 17. mai, og hotelldirektøren tror og håper at Fellesforbundet og NHO finner løsninger som gjør at streiken kan avsluttes lenge før den tid.

– Jeg håper vi kan ønske mange gjester velkommen til brunsj på 17. mai og jeg gleder meg til å ha alle medarbeidere tilbake på jobb. Det har vært trist å jobbe sammen med bare 60 prosent av dem, mens 40 prosent er i streik, sier hotelldirektør Andre Schreiner. Tilsammen er det 190 personer som jobber på hotellet midt i Oslo sentrum.

Uavhengig av streiken arbeider hotellet videre med planene om en stor utvidelse av hotellet til 800 rom og en konferansesal for 1000 personer, noe som vil gjøre det til Norges største hotell.

Søndag var ti av hotellene i Nordic Choice Hotels-kjeden, som Royal Christiania tilhører, stengt på grunn av streiken. Tre av dem gjenåpner mandag med redusert drift.

Plaza hotell stengt

Også hotellene Radisson Blu og Park Inn, som drives av Rezidor Hotels Norway AS, er berørt av streiken. Det er likevel bare Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo med sine 676 rom som har vært stengt siden streiken begynte 24. april. Der er 98 fagorganiserte tatt ut i streik.

Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo har vært stengt siden streiken ble innledet søndag 24. april klokken 08. Nå blir flere hoteller nødt til å stenge, blant dem Royal Christiania i Oslo og Hotell Norge i Bergen.

Også Radisson Scandinavia Hotel på Holbergs plass i Oslo var stengt en stund etter at 57 ansatte var tatt ut i streik, før det gjenåpnet for tre dager siden. Det førte til tumulter da streikevakter protesterte på gjenåpningen, slik at gjester fikk problemer med å komme seg inn på hotellet.

Les mer om tumultene her:

Les også

Barnefamilie ble sperret ute fra beleiret hotel

– Kan skade Norges og Oslos omrømme

– At streiken fortsetter skaper en veldig vanskelig situasjon for hotellene og for gjestene. Jeg er også fortvilet over at dette kan skade Norges og Oslos omdømme som turist— og møtedestinasjon, sier områdeansvarlig Tarje Hellebust, som også er styreleder i Visit Oslo.

Rezidor har ni hoteller i Oslo-området. Stenging av Plaza og redusert drift på flere av de andre hotellene har ført til ombookinger og hotellgjester er flyttet til andre hoteller.

Avviser påstand om streikebryteri

– Vi har rett og plikt til å holde hotellene åpne, av hensyn til gjestene og til de øvrige ansatte som ikke er organisert og ikke er i streik. Det gjør vi ved å benytte uorganiserte ansatte og ledelsen ved hotellene, sier Hellebust, som tar kraftig avstand fra beskyldningene om streikebryteri som ble fremsatt da Scandinavia hotell gjenåpnet.

Mai måned er normalt en god og viktig måned for hotellene, og Hellebust håper derfor partene i streiken snart kommer frem til en løsning.

Ledelsen ved Radisson Blu Hotell Norge i Bergen har varslet at hotellet må stenge, etter at Fellesforbundet fra mandag tar ut 105 av sine medlemmer ved hotellet i streik.

Les mer om mandagens opptrapping her:

Les også

  1. Ny utvidelse av hotellstreiken