Norge

Dronning Sonja: - Jeg er feminist

Dronning Sonja er svært opptatt av kunst og en ivrig fotograf. Kameraet var derfor med da kongeparet nylig besøkte Myanmar.

I et intervju med The Wall Street Journal forteller dronningen at hun til sin egen overraskelse har omtalt seg selv som feminist.

  • Åsmund Gram Dokka

I intervjuet med den amerikanske avisen forteller dronningen om hvordan hun nærmest ble overrumplet av spørsmålet fra kunstneren Judith Chicago.

— Jeg så Judith Chicagos verk The Dinner Party – et bord dekket for historiske kvinner – på Brooklyn museum. Senere i Oslo spurte hun meg om jeg var feminist. Og til min store overraskelse hørte jeg meg selv si «ja», sier dronning Sonja.

Hun legger til at kunst av kvinner ofte appellerer til henne fordi disse verkene tar for seg det kvinnelige perspektivet.

22 år uten eget kontor

De delene av intervjuet som er lagt ut på internett, handler for det meste om dronning Sonjas forhold til kunsten.

— For meg kunst en mulighet til å trekke meg tilbake. Jeg har vært fascinert av visuell kunst siden jeg var 14 år gammel. En av mine første kjøp var Sten og mose av Jacob Weidemann i 1961. I dag består samlingen min av mer enn 700 verk, mange av dem er trykk, sier dronningen.

Hun fremholder at hun har et spesielt forhold til et bilde av Liv Ørnvall.

— Jeg kjøpte For eksempel av Liv Ørnvall i 1998, og det har klare forbindelser til mitt eget liv. Bildet viser en kvinne i en hvit kjole i en veldig stor bygning. Hun virker å være bortkommen, stående foran en trapp hun må forsere – en uoverkommelig oppgave, sier dronning Sonja, som ser klare paralleller til sitt eget liv:

— Da jeg giftet meg sent i 1960-årene, mente kong Olav, min svigerfar, at det ikke var nødvendig for meg å ha mitt eget kontor. Derfor måtte jeg flytte fra et rom til det neste. Det tok 22 år før jeg fikk mitt eget kontor her på slottet, og det er 22 trinn i trappen i Livs maleri – ett for hvert år jeg var uten mitt eget kontor, sier hun.

Kjøpte bilde av seg selv

Dronning Sonja foran Jacob Weidemanns "Sten og mose" - et av de første verkene hun kjøpte. Dette bildet er fra 2001.

Hun sier til avisen at hun alltid prøver å besøke museer, gallerier eller kunstatelierer når hun er på reise.— Det var slik jeg møtte Andy Warhol. I 1982 ble det ordnet et besøk til the Factory (Warhols atelier, red. anm.). Warhol tok flere polaroidporteretter som han senere baserte de seks store maleriene Celebrities: Crown Princess Sonja. Vi fikk et av dem, og det gjorde Nasjonalgalleriet også. For et par år siden var en av de andre versjonene til salgs i USA, og familien min bestemte seg for å kjøpe det. Annethvert år blir det flyttet fra det ene familiemedlemmets hus til det andres, sier dronning Sonja.

Hun beskriver også hva som er viktigst for henne når hun går til innkjøp av kunst:

Con amore er den beste beskrivelsen på hvordan jeg samler kunst. Det er hjertet som teller – det som påvirker meg, følelsesmessig eller intellektuelt. Jeg kunne aldri ha hyret en kunstkonsulent, selv om jeg vet at mange folk gjør det. Jeg vil komponere min egen samling, slår dronningen fast, før hun letter litt på sløret om sin egen kunstnerkarriere:

— Selv har jeg eksperiment med grafikk, men først nylig har jeg våget å vise frem noe offentlig. Jeg har også vært så heldig å få arbeide med og lære av to fantastiske kunstnere – Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen. Sistnevnte døde dessverre i vår, legger hun til.

Les også:

Les også

  1. Myanmar fjernet slum før kongeparets besøk

  2. Mer penger til kongehuset

  3. Kongeparet dro på hemmelig reise til Påskeøya

Les mer om

  1. Kongelige