Du har 21 ansiktsuttrykk

Føler du deg redd og full av avsky i dag? Det synes!

afp000696372.jpg
  • Terje Avner
REDD OG SINT
REDD
OVERRASKET
OVERRASKET OG FULL AV AVSKY
TRIST OG REDD
TRIST OG OVERRASKET
TRIST OG FULL AV AVSKY
GLAD
GLAD OG OVERRASKET
GLAD OG FULL AV VEMMELSE
REDD OG OVERRASKET
REDD OG FULL AV AVSKY
FULL AV AVSKY
FORFERDET
SINT
SINT OG OVERRASKET
SINT OG FULL AV AVSKY
TRIST OG SINT
HATEFULL
TRIST

Du var kanskje glad da du gikk hjemmefra i dag. I så fall var det nok lett å se det på ansiktsuttrykket ditt. Glad, trist og sint er sinnsstemninger som lett lar seg lese. Men nå har amerikanske forskere konkludert med at vi har hele 21 ulike ansiktsuttrykk som gjenspeiler hva du føler. Dette, ifølge tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Glad og full av vemmelse

Mange av de «nye» ansiktsuttrykkene avspeiler følelser som høres rare og uvante — for eksempel «glad og full av vemmelse» (happily disgusted). Flere av uttrykkene forskerne har kommet opp med, lar seg ikke lett oversette, men alle de 21 engelske uttrykkene kan du lese i denne artikkelen.

Våre forslag til norske betegnelser finner du i bildegalleriet du kan bla deg gjennom over ved å bruke pilene. Det dekker 20 av uttrykkene (bildet av uttrykket «awed» er ikke offentliggjort).

Metoden

Forskeren Aleix Martinez ved Ohio State University forteller at forskningsprosjektet avslørte langt flere enn de seks ansiktsuttrykkene det har vært vanlig å snakke om - glad, trist, redd, sint, overrasket og å føle avsky (disgusted).

Forskerne fotograferte 230 personer, stort sett studenter - 100 menn og 130 kvinner - og studerte hvordan musklene i ansiktet reagerte på ulike sinnsstemninger eller følelser. Resultatet ble et kartotek på 5000 bilder som de sammenlignet med en database (kalt Facs) som blir mye brukt når det gjelder å analysere uttrykk og kroppsspråk.

Unisont «glade»

Forsøksobjektene ble presentert for uttalelser som «du har akkurat fått en gledelig overraskelse» eller «det lukter vondt av deg». Responsen - eller hvordan ansiktsmuskler beveget seg - ble katalogisert. Rynker, øyne, munnviker osv. ble analysert og sammenlignet. Ansiktsuttrykket glad - med løftede kinn og smilemunn - ble registrert likt hos 99 prosent av objektene. Uttrykket overrasket - med vide øyne og åpen munn - ble registrert likt hos 92 prosent.

Tolke autister

Slik jobbet forskerne seg gjennom det de til slutt konkluderte med var 21 ulike sinnsstemninger og ansiktsuttrykk. Noen av uttrykkene representerer sammenstillinger som høres uvante ut, men som like fullt viser seg å være representative, ifølge forskerne. Forskerne mener at resultatene av testen blant annet kan gjøre det lettere å avlese sinnsstemninger hos autister og andre som har problemer med å sette ord på følelsene sine.

Bla deg gjennom bildene i toppen og se om du kjenner deg igjen :-) (glad)