Politimann erkjente feil forklaring

En av hovedetterforskerne i Oslo-politiets 22. juli-etterforskning erkjente at han hadde forklart seg feil om oppkobling mot internett. -Det var feil. Men jeg var skråsikker på at jeg ikke var på internett, forklarte han.

Både Sigurd Klomsæt og hans forsvarer Arvid Sjødin reagerte sterkt på at en politioverbetjent har forklart seg feil på to viktige punkter i straffesaken.
  • Håkon Letvik

Politioverbetjenten som vitnet i Borgarting lagmannsrett var en av tre hovedetterforskere med ansvar for terrorhandlingene 22. juli 2011.

Det var også denne politimannen som planla en felle for bistandsadvokatene, og det var også han som merket den CD-en som ble utlevert til Sigurd Klomsæts sekretær. Politiet har tidligere hevdet at den datamaskinen som ble brukt til dette arbeidet var undergitt den aller høyeste sikkerhet.

Bistandsadvokatene som fikk sensitive dokumenter, ble også bedt om at de ikke koblet seg opp mot internett mens de hadde CD med saksdokumenter i datamaskinen sin.

Årsaken var fare for «hacking» — at uvedkommende kunne komme inn på datamaskinen.

— Du har tidligere sagt at du ikke var på internett med datamaskinen, sa aktor, statsadvokat Kristian Jarland.

— Det er feil. Det var slik jeg husket det da. Jeg var skråsikker på det, sa politioverbetjenten som tidligere bodde på Bøler, men hadde flyttet til en Romerikskommune da produksjonen av CD-ene til bistandsadvokatene skjedde.

Internett via kabel og trådløst

Gjennom granskingen Kripos har gjort av denne datamaskinen, etter krav fra Sigurd Klomsæt og hans forsvarer Arvid Sjødin, kom det frem at datmaskinen gjentatte ganger hadde vært koblet til internett. Både gjennom kabel på Politihuset og via trådløst internett hjemme hos politimannen.

— Har du hatt noe ønske om å villede eller forlede domstolen? Og har du hatt noe ønske om å skade noe ved å si noe som viser seg å være feil, spurte statsadvokaten.

— Nei, svarte politioverbetjenten.

Under eksaminasjonen av vitnet kom det frem at han produserte CD-en som skulle utleveres til Sigurd Klomsæts kontor hjemme. Der var maskinen koblet opp mot trådløst internett.

- Jeg trodde jeg hadde hindret maskinen i å koble seg opp mot internett. Men jeg var nok på internett, men jeg var skråsikker på at jeg ikke hadde vært det, sa politimannen, som følges av andre politikolleger på tilhørerplass.

På spørsmål fra administrator, lagmann Espen Bergh, om han hadde vært koblet opp på internett også på Politihuset svarte han: -Ja, og det skjedde med kabel.

Under etterforskning

Statsadvokaten foreholdt ham at Spesialenheten for politisaker har innledet etterforskning mot ham og at han er anmeldt av Sigurd Klomsæt for falsk forklaring.

- Spesialenheten innledet etterforskning på eget intiativ, uavhengig av anmeldelsen, presiserte Sigurd Klomsæt.

Forsvarer Arvid Sjødin spurte også hvorfor han både i rapporter og i forklaringer tidligere hadde sagt at vannmerket laget med programmet Digimarc ikke kunne fjernes uten at kvaliteten på bildet ble sterkt svekket.

— Det var slik jeg oppfattet det, svarte politimannen.

Under straffesaken i Oslo tingrett for et snaut år siden innrømmet politimannen at det var feil det han hadde forklart om at det ikke var mulig å endre den usynlige vannmerkingen uten å svekke skarpheten i bildet kraftig.

— Disse opplysningene ble jo vektlagt da domstolene tok fra Klomsæt hans advokatbevilling, sa Sjødin.

Advokat Sjødin stilte spørsmål om flere lekkasjer som etter hans mening åpenbart måtte komme fra politiet, fordi dokumenter og lydfiler ikke hadde blitt delt med forsvarere eller bistandsadvokater.

Fleipet om kjærlighetsbrev

Ved ett tilfelle hadde opplysninger om at Anders Behring Breivik fikk kjærlighetsbrev kommet ut i pressen.

— Årsaken var nok at de som leste disse brevene satt og fleipet humoristisk rundt det. De satt slik til på Politihuset at andre kan ha hørt dem. Det kan være forklaringen, mente politioverbetjenten.

Ved et annet tilfelle forsvant en kopi av avhør av Anders Behring Breivik fra et politikontor, men uten at det ble klarlagt hvordan det kunne ha skjedd.

Flere ganger under rettssaken har det blitt så kraftig ordveksling mellom aktor og forsvarer at lagmann Bergh måtte gripe inn. Flere ganger måtte også lagmannen be Sigurd Klomsæt dempe seg, da han reagerte sterkt på at en sentral politimann har forklart seg uriktig på viktige punkter.

— Jeg har vært uten advokatbevilling i snart to år, sa Klomsæt som forklaring på sine utbrudd om at politiets uriktige forklaringer har kostet ham advokatbevillingen.

På spørsmål fra Klomsæts privat oppnevnte sakkyndige Stein Møllerhaug bekreftet politimannen at han i sitt private nettverk hjemme hadde annet elektronisk utstyr koblet til det samme nettverket, noe som etter den sakkyndiges mening øker faren for «hacking» enda mer.

Flere politifolk skal forklare seg som vitner i morgen.