Norge

Politiet varsler nye avhør etter nazimarsj i Kristiansand

Politiet gjenopptar etterforskningen og skal avhøre flere sentrale nazister i Den Nordiske Motstandsbevegelsen etter demonstrasjonen i Markens og under Arendalsuka i sommer.

29. juli marsjerte 70 nazister i Den Nordiske Motstandsbevegelsen gjennom Markens gate. Politiet fortsetter nå etterforskningen i saken, og vil avhøre nær ti sentrale personer i organisasjonen. Foto: Jarle Martinsen

 • Jan Oddvar Eide

KRISTIANSAND: – Jeg har bedt om at saken blir etterforsket videre, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt.

Etterforskningen betyr i utgangspunktet nye avhør av flere personer, skriver Fædrelandsvennen.

– Det er mange som skal avhøres, men færre enn ti, sier Kaddeberg Skaar.

Saken har vært til påtalemessig vurdering i høst. Nå bes det altså om videre etterforskning i saken.

Les også

 1. LES OGSÅ: Her beordrer politiet nazistene til å stoppe – men blir skjøvet vekk

 2. LES OGSÅ: Trond Blattmann om nazimarsjen: – Jeg er lynforbannet på dere!

Sentrale ledere

Kaddeberg Skaar bekrefter at personene som skal avhøres har tilhold både lokalt, nasjonalt og i utlandet.

Etter det Fædrelandsvennen forstår er dette sentrale personer i Den Nordiske Motstandsbevegelsen. Utgangspunktet for politiets vurdering er spørsmålet om demonstrasjonen var varslet og meldt fra om.

Det er fortsatt uklart hvordan avhørene vil finne sted. Men normal prosedyre vil være å be om bistand fra lokal politimyndighet.

Marsjen i Markens

Nazistene hadde i sommer søkt, men til slutt blitt nektet å demonstrere i Fredrikstad. 70 av de selverklærte nazistene fra Finland, Sverige og Norge valgte i stedet å marsjere gjennom Markens gate lørdag 29. juli.

Spørsmålet politiet vurderer er om de fikk melding om demonstrasjonen i god tid før den ble avholdt.

Til Fædrelandsvennen sa stabssjef Bård Austad følgende mens nazistene fortsatt opphold seg i Markens gate:

– Det er en demonstrasjon som det ikke er søkt løyve til, så vi har holdt et øye med dem. Så får vi vurdere i etterkant om dette skal avstedkomme noen reaksjoner.

Det er denne vurderingen som nå fortsetter i påvente av ytterlige avhør.

Jan-Christopher Pedersen gikk i første rekke etter skjold-borgen under marsjen i Göteborg 6. oktober. Han ble da pågrepet av svensk politi, og løslatt etter kort tid. Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Fjernet i Arendal

I tillegg ble medlemmer i organisasjonen fjernet av politiet mens de delte ut materiell to ganger under Arendalsuka.

Den sentrale personen der, som også deltok i Markens, var nestleder i organisasjonen lokalt og nestleder nasjonalt, Jan-Christopher Pedersen. Han ble også pågrepet av politiet i Göteborg, da nazistene marsjerte og ble stoppet av politiet der i oktober.

I forbindelse med aksjonen i Arendal, hevder de på sin egen nettside at «Politiet fikk beskjed om aksjonen i godt tid før den startet, men påsto likevel at vi ikke hadde gitt beskjed.»

Massiv kritikk

Politiets øverste ledelse i Agder har fått massiv offentlig kritikk etter marsjen i Markens. Politiet selv har laget en evaluering av sin egen håndtering, som hverken offentligheten, lokale myndigheter, Stortinget eller de involverte polititjenestemennene har fått lese, se eller lære noe av.

Avsluttet sak i Øst

Nazistene skulle opprinnelig demonstrere i Fredrikstad 29. juli. Og hadde søkt om å få demonstrere der. De fikk først tillatelse til dette, men avgjørelsen ble omgjort da motdemonstranter varslet sin tilstedeværelse. Etter en helhetsvurdering mente Øst politidistrikt da at marsjen ikke kunne gjennomføres. Politidistriktet forberedte seg imidlertid på at det kunne bli demonstrasjoner. Natten før demonstrasjonen pågrep politiet 15 personer på grensen til Sverige og en av dem (en danske) i sentrum. I tillegg ble fire pågrepet i Vestfold.

– Svenskene ble bortvist med hjemmel i utlendingsloven, opplyser påtalemyndigheten i Øst Politidistrikt.

– I tillegg ble det beslaglagt og skrevet inndragningsforelegg på gjenstander de ikke har lov å ha. Det gjelder ting som slåsshansker, kniv og batongholdere til å feste i belte, får Fædrelandsvennen opplyst.

Les også

  Les mer om

  1. Rasisme
  2. Etterforskning
  3. Nazisme