Norge

Kjemper om talentene på sosialt medium

Selskaper nekter sine ansatte å legge CV-en på det sosiale mediet LinkedIn i frykt for at de skal bli snappet av konkurrenter.

At du kan laste opp CV-en og telefonnummeret ditt på LinkedIn har gjort arbeidsmarkedet mer gjennomsiktig - for både arbeidstakere og headhuntere. Foto: Kotoyamagami

 • Ida De Rosa

— LinkedIn smører hele arbeidsmarkedet. Arbeidsgiverne som er lite attraktive er redde fordi det er mer sannsynlig at deres ansatte vil bli fristet over til andre arbeidsplasser, sier daglig leder for rekrutteringsbyrået Glasspaper, Thomas Schibbye.

I løpet av det siste halvåret har antall nordmenn som har lagt ut CV-en på det sosiale mediet økt fra 600.000 til 750.000. Det har ført til knivskarp konkurranse om talentene, ifølge rekrutteringsbyråene.

- I et lite fagmiljø kan man finne ut hvem absolutt alle er. Konkurransen om de beste hodene er blitt stor, særlig i oljebransjen, sier Aksel Norum, leder for research i Experis Executive.

Ved hjelp av LinkedIn kan hodejegerbyråer som Glasspaper og Experis søke opp firmanavn og arbeidssted og slik kartlegge samtlige ansatte på en arbeidsplass for å finne kompetansen de er ute etter. Glasspaper rekrutterer innenfor IT-bransjen, der mangelen på kvalifisert arbeidskraft er stor. Det er den også innenfor oljesektoren og byggebransjen, der Experis headhunter fagspesialister og ledere.

Enklere tilgang på telefonnumre og e-postadresser har ført til at enkelte fagspesialister blir kontaktet opptil flere ganger i uken med jobbtilbud, ifølge rekrutteringsbyråene.

- Jeg kjenner til selskaper i utsatte bransjer som nekter sine ansatte å laste opp CV-en sin der i frykt for at de vil bli snappet av andre, sier Schibbye.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Bruker frynsegoder

Konsulentselskapet for IT-tjenester, Communicate, er ett av selskapene som nærmest ukentlig opplever at de ansatte får telefoner med jobbtilbud fra konkurrenter. Selskapet driver med såkalt integrasjon, som det finnes få spesialister på i Norge.

— LinkedIn er nok en medvirkende årsak til dette, fordi det gjør ting mer transparente og det er lettere å få kontakt, sier konsulentdirektør i Communicate, Fredrik Mæhlum.

Selskapet diskuterte å begrense tilgangen til LinkedIn for sine ansatte, men falt ned på at det ikke var aktuelt. Nå bruker nesten samtlige ansatte nettverket.

— Når noen er blitt kontaktet av hodejegere, sender de ansatte en mail til ledelsen. Heldigvis har vi en ganske stabil arbeidsstokk, men det er tøff konkurranse for å beholde de vi har. For å motvirke at folk slutter jobber vi veldig bevisst med å ha et godt arbeidsmiljø, karrièreplaner, gode betingelser og frynsegoder som firmahytter og turer.

Selskapet bruker selv LinkedIn for å rekruttere nye medarbeidere.

— Sånn sett er det et toegget sverd.

- Bakstreversk

Markedsdirektør i Dataforeningen og LinkedIn-ekspert Edgar Valdmanis mener nettverket bare kommer til å bli viktigere for rekrutteringen fremover.

— Fortsatt er LinkedIn i startgropen her i Norge, og jeg tror nettstedet vil nå én million brukere i løpet av året. Blant annet er flere og flere studenter på vei inn, sier Valdmanis.

Å nekte ansatte å laste opp CV-en på nettverket kaller Valdmanis «bakstreversk».

— Det nytter ikke å prøve å gjemme bort de ansatte i 2013 – i internettalderen vil man finne dem uansett. Da må bedriften heller fremstå som mest mulig offensiv slik at de ansatte velger å bli.

Flere og flere bedrifter nå å opprette egne sider der de presenterer firmaet og sine ansatte, ifølge Valdmanis.

— Slik fremstår bedriften som attraktiv. Mange jobbsøkere bruker LinkedIn for å se hvem fremtidige kolleger er og hva de kan. Hvis de ikke finner noen, vil bedriften fremstå som mindre spennende, og kanskje også litt gammeldags, sier Valdmanis.

 1. Les også

  Unngå disse feilene på jobbjakt

 2. Les også

  Slik skriver du CV

 3. Les også

  Frister arbeidsgiver med sporty bilde

Les mer om

 1. CV

Flere artikler

 1. KARRIERE
  Publisert:

  Mer enn fire av ti stillinger blir aldri utlyst. Her er syv tips for å hevde deg i konkurransen

 2. KARRIERE
  Publisert:

  10 tips: Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

 3. KARRIERE
  Publisert:

  De sikret seg jobb før de var ferdig utdannet. Her er tipsene.

 4. KARRIERE
  Publisert:

  Robin Pedersen (31) har den mest ettertraktede ferdigheten på Linkedin i år

 5. KARRIERE
  Publisert:

  Fem ting vi alle kan lære av Nicolai Tangen-ansettelsen

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Får vi en tsunami av eldre arbeidstagere på Nav?